בשנה שעברה, תשע המדינות החמושות בגרעין - ארצות הברית, רוסיה, ישראל, בריטניה, צרפת, סין, הודו, פקיסטן וקוריאה הצפונית - הוציאו 82.4 מיליארד דולר ביחד על הנשק הגרעיני שלהן. כך חושף דו"ח חדש של הקמפיין הבינלאומי לביטול גרעין (ICAN).
מדובר בעלייה של כ-6.5 מיליארד דולר לעומת השנה שקדמה לה, שבה אותן מדינות השקיעו 76 מיליארד דולר על ארסנל הגרעין שלהן.
גידול זה בהוצאות מראה שלמרות מגמה כללית קיימת של ירידה במלאי גרעיני, המדינות החמושות המשיכו להשקיע במודרניזציה ובשיפור הארסנלים שלהן, כמו גם במימון חברות וצוותי חשיבה העובדים על מדיניות גרעינית כדי לתמוך בתקציבי הענק האלה.
על פי הדוח של ICAN, ארצות הברית עומדת בראש רשימת ההוצאות הגרעיניות, עם 44.2 מיליארד דולר.
אחריה, בפער גדול, נמצאת סין עם השקעה של 11.7 מיליארד דולר שהושקעו בארסנל הגרעין המתפתח שלה. הפרסום ציין כי אין רישומי מידע ציבורי מהימנים על מה שבייג'ינג מוציאה, וההערכה של ICAN מבוססת על הערכות קודמות שחישבו את ההוצאות הגרעיניות של סין כארבעה אחוזים מסך התקציב הצבאי שלה.
את המקום השלישי תפסה רוסיה, עם 8.6 מיליארד דולר, סכום אשר מוערך על סמך דוח של מכון לחקר השלום הבינלאומי בשטוקהולם משנת 2018, שמצא כי ההוצאות של רוסיה היו כ-13 אחוזים מסך הוצאות הביטחון בשנים האחרונות, בהתבסס על נתונים שנאספו בין שנת 2010 ל-2016.
בשנה שעברה, על פי ההערכות, רוסיה הוציאה 65.9 מיליארד דולר בהוצאות צבאיות.
בריטניה הוצבה במקום הרביעי ברשימה, עם 6.8 מיליארד דולר השקעה בארסנל הגרעיני שלה. אחריה נמצאת צרפת עם 5.9 מיליארד דולר, הודו עם 2.3 מיליארד דולר, ישראל עם 1.2 מיליארד דולר, פקיסטן עם 1.1 מיליארד דולר - והאחרונה היא קוריאה הצפונית, עם 642 מיליון דולר.
קואליציית החברה האזרחית הגלובלית, שבסיסה בז'נבה, מעריכה כי לארצות הברית יש 5,428 כלי נשק גרעיניים שהיא יכולה לשגר ממתקנים יבשתיים, צוללות ומטוסים. רוסיה מחזיקה במעט יותר, עם 5,977 ארסנל נשקים גרעיניים, וסין רק 350.
הגידול בהוצאות הגרעין של תשע המדינות, משקף את הממצא של דוח חדש שמצא כי הסיכון לסכסוך גרעיני הוא הגבוה ביותר מאז המלחמה הקרה, והצפי שהארסנל הגרעיני ימשיך לגדול בעשור הקרוב.
המספרים הגדלים מדאיגה מאוד את ICAN, שדוחפת לכיבוד ויישום מלא של האמנה בדבר איסור נשק גרעיני שאומצה ביולי 2017 על ידי האו"ם, ונכנסה לתוקף ב-22 בינואר 2021.
בתוך כך, בעוד שבועיים תשע המדינות יתכנסו בווינה לפסגה בינלאומית בנושא נשק גרעיני, שתיערך לראשונה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה, משם צפויה לצאת הצהרה משותפת עם התחייבות קונקרטית ליישום האמנה.