החל מאפריל, רטוריקה מסוכנת הקשורה לשאיפות גרעיניות אזוריות החלה לצאת מפולין - ככל הנראה היא מכוונת כ'איום' על רוסיה על רקע הפלישה לאוקראינה.
בתחילת אותו חודש, למשל, הציע מנהיג המפלגה הפולנית השלטת, סגן ראש הממשלה, ירוסלב קצ'ינסקי, כי עמדה אנטי-רוסית "קשוחה" תכלול את פולין שתהיה "פתוחה" להצבת נשק גרעיני בשטחה.
אבל בסוף השבוע הזה הרטוריקה התגברה עוד יותר, וגררה תגובה חריפה ממוסקבה, כשסגן הפרלמנט האירופי של פולין ושר החוץ לשעבר ראדוסלאב סיקורסקי הציע למערב לתת גרעין לקייב.
"למערב יש את הזכות לתת לאוקראינה ראשי נפץ גרעיניים כדי שתוכל להגן על עצמאותה", אמר סיקורסקי על פי מקורות.
כפי שפורט גם בדו"ח ה-Yahoo News/Ukrayinska Pravda, "הוא טען שרוסיה הפרה את תנאי מזכר בודפשט בכך שסירבה לכבד את ריבונותה ושלמותה של אוקראינה, ולכן יש להחזיר נשק גרעיני לקייב, למרות שהאוקראינים נפטרו ממנו מרצונם שלהם".
בתגובה, פקיד בכיר בפרלמנט הרוסי הזהיר כי תרחיש כזה פירושו שמרכז אירופה למעשה "תפסיק להתקיים", שכן הוא בוודאי יגרום למלחמה גרעינית.
ראש הדומא הממלכתית של הפדרציה הרוסית, ויאצ'סלב וולודין, איים שאם תמומש הצעתו של שר החוץ לשעבר של פולין ראדוסלאב סיקורסקי לספק לאוקראינה נשק גרעיני, אזי הסכסוך הגרעיני יהרוס את יבשת אירופה.
הבכיר הרוסי אמר בתגובה לבכיר האיחוד האירופי הפולני: "סיקורסקי מעורר סכסוך גרעיני במרכז אירופה. הוא לא חושב לא על עתידה של אוקראינה ולא על עתידה של פולין. במידה והצעותיו יתממשו, אלו מדינות שיפסיקו להתקיים, וכך גם אירופה".
מאז 1994, אוקראינה הייתה מדינה 'נטולת נשק גרעיני' המבוססת על היותה חתומה על מזכר בודפשט בדבר הבטחות ביטחוניות, שסימן את הצטרפותה לאמנה בדבר אי-הפצת נשק גרעיני.
בימים שקדמו לפלישה של רוסיה ב-24 בפברואר, האשים הנשיא ולדימיר פוטין את ממשלת אוקראינה בכך שהיא מבקשת להחיות את היכולות הגרעיניות המבוססות על טכנולוגיה סובייטית שעדיין נמצאת ברשותה.
ייתכן והמלחמה על שלמותה הטריטוריאלית של אוקראינה אבודה - אז הביורוקרטים בבריסל ובוורשה רוצים להסלים את המצב עם נשק גרעיני.
על האמירה הזו בלבד, סיקורסקי אמור לאבד את מעמדו.
"כבר היו הצהרות שאוקראינה הולכת ליצור נשק גרעיני משלה... לאוקראינה אכן יש עדיין טכנולוגיות גרעיניות סובייטיות והאמצעים לספק נשק כזה", אמר בעבר פוטין בנאום בטלוויזיה ימים ספורים לפני תחילת המלחמה נגד אוקראינה.
"לכן, לאוקראינה יהיה הרבה יותר קל להשיג נשק גרעיני מאשר לכמה מדינות אחרות - אני לא אציין אותן כעת - שמבצעות מחקר כזה ביעילות. במיוחד במקרה של תמיכה טכנולוגית מחו"ל", הוסיף פוטין בנאומו אז.