ארצות הברית, האיחוד האירופי ומדינות נאט"ו אחרות תרמו מיליארדי דולרים בציוד צבאי לאוקראינה מאז פלשה רוסיה לאוקראינה. אבל שירות האינטרנט הלוויני של אילון מאסק, Starlink, הפך לחלק מכריע במלחמה: הן בשדה הקרב והן במאבק על דעת הקהל.
(צילום: רויטרס)
משליחת נקודות ציון לתקיפות ארטילריה נגד רוסיה, ועד לשידור נאומיו של נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי ברחבי העולם - השירות של חברת SpaceX היו בהחלט הכרחיים לצבא האוקראיני. כך לטענתו של האלוף האמריקאי סטיבן בוטוב, שעבד בשיתוף פעולה הדוק עם חברת החלל של מאסק, כמנהל תיק החלל ביחידת החדשות הביטחונית.
"ההשפעה האסטרטגית היא שזה הרס לחלוטין את מסע ההסברה של פוטין", אמר בוטוב. "הוא מעולם, ועד היום, לא הצליח להשתיק את זלנסקי".
היכולות של Starlink עומדות למבחן בכל יום על ידי החיילים האוקראינים, בין אם בתכנון משימות ומאבק נגד מידע שגוי היוצא מרוסיה, וכמו גם שמירה על קשר בין חיילים עם משפחתם ואף מקור לפעילות פנאי ברגעים שאפשר.
רק בשבוע שעבר, זלנסקי שיבח את שירות הלווין של מאסק על כך שאפשרה לאוקראינה לשמור על קשר עם שאר העולם.
(צילום: Getty Images)
"זה עזר לנו מאוד, ברגעים רבים הקשורים למצור על הערים שלנו ובשטחים הכבושים", אמר הנשיא. "לפעמים איבדנו לחלוטין את התקשורת עם המקומות האלה. לאבד קשר עם האנשים בשטח זה לאבד שליטה לחלוטין, לאבד את המציאות".
"תאמינו לי, אנשים שיצאו מהערים הכבושות שבהן לא היה סיוע של Starlink, סיפרו כי החיילים הרוסים אמרו להם שאוקראינה כבר לא קיימת, וכמה אנשים אפילו התחילו להאמין בזה. אני באמת אסיר תודה על כך", הוסיף.
כזכור, בשעה שפרצה המלחמה במזרח אירופה, רוסיה ביצעה מתקפת סייבר על אוקראינה ופרצה לספק הלוויין ששימש את הצבא האוקראיני.
סגן ראש ממשלת אוקראינה, מיכאילו פדורוב, פנה למאסק וביקש ממנו להתגייס לטובת מדינתו עם שירות הלווין שלו, ויומיים לאחר תחילת הפלישה הרוסית - מנכ"ל SpaceX כבר שלח לקייב את Starlink. וכך נמשך, כאשר רק בשבוע שעבר החברה דיווחה כי היא מסרה 15,000 ערכות לאוקראינה בשלושת החודשים האחרונים.
נוסף לכך, מספר גורמים הפעילו לחץ על האיש העשיר בעולם בדרישה לחסום את התקשורת ברוסיה. אך מאסק סירב בתוקף, ואמר: "לא אעשה את זה - אלא רק באיומי אקדח. מצטער להיות תומך אבסולוטי בחופש הביטוי".