ההשפעות של מגפת הקורונה היו, ועדיין, כבדות מאוד - במונחים של חיי אדם וגם במונחים של פעילות כלכלית. אבל המיליארדר ביל גייטס מאמין שהאנושות ברת מזל, כי לטענתו הנגיף היה יכול להיות הרבה יותר הרסני.
(צילום: Getty Images)
"אני חייב לומר, בהתחשב במספר הזה של 20 מיליון הרוגים ברחבי העולם, מיליון בארצות הברית, זה היה יכול להיות הרבה יותר קטלני. פשוט התמזל מזלנו, ששיעור התמותה למקרה היה בסביבות 0.2 אחוזים", אמר מייסד מיקרוסופט לעיתונאית של TIME, אליס פארק, ביום שישי.
בעוד שהמספר הרשמי של קורבנות הקורונה עומד על כ-6.3 מיליון בני אדם ברחבי העולם, מומחים מעריכים כי המספר האמיתי הוא גבוה הרבה. בחודש מאי האחרון, ארגון הבריאות העולמי (WHO) העריך כי היו 14.9 מיליון מקרי מוות נוספים הקשורים למגפה.
עם טענתו כי שפר עלינו המזל עם הקורונה, גייטס הזהיר שאין לסמוך על מזל דומה במהלך המגפה העולמית הבאה. המיליארדר אמר כי בהתחשב עד כמה מגפת הקורונה ערערה את היציבות - אם יופיע וירוס חדש קטלני יותר, עם שיעור תמותה גבוה יותר כמו למשל 5%, זה יכול להיות "סופה של חברה".
וגייטס אכן מאמין שייתכן שנגיף חדש יתפרץ ויתפשט ברחבי העולם. "הסיכוי למגפה נוספת ב-20 השנים הבאות, טבעי או מכוון, הייתי אומר שהוא מעל 50%", אמר.
אזהרה כזו מטרידה מאוד במיוחד שהיא מגיעה מאדם כמו גייטס, שבילה יותר משני עשורים במאבק באיומים הגדולים ביותר על האנושות, ואף סוג של חזה את מגפת הקורונה בשנת 2015, כאשר אמר שהעולם לא מוכן להתפרצות ויראלית.
אך גייטס לא חורץ את הדין לסוף העולם, והוא טוען שוב ושוב שניתן למנוע את המגפה הבאה על ידי השקעות רלוונטיות, כמו שיפור הטכנולוגיה, כולל של חיסונים, תרופות ודיאגנוסטיקות. בניית מערכת בריאות יעילה יותר ושיפור הניטור העולמי של מחלות.
המיליארדר הדגיש בראיון ל-TIME כי השיפורים הללו נדרשים במדינות עשירות ועניות כאחד, כדי להבטיח שלמדענים בכל מקום בעולם יש את המשאבים הדרושים לזהות נגיפים ולהשתלט עליהם תוך 100 ימים בלבד.