השחיינית הטרנסג'נדרית ליה תומאס, שעלתה לכותרות לאחר שזכתה באופן שנוי במחלוקת באליפות הלאומית של ה-NCAA, הגיבה לאותם אנשים שמבקרים אותה על כך שיש לה יתרון לא הוגן על פני נשים ביולוגיות.
תומאס (צילום: Getty Images)
כזכור, במשך שלוש שנים תומאס הייתה בקבוצת שחייה של גברים, שם לא הצליחה במיוחד, ואז הצטרפה לקבוצת נשים בעונת 2021-2022. זכייתה באליפות עוררה התנגדות רבה, ואף מושל פלורידה רון דה-סנטיס הכריז על השחיינית שהגיעה למקום השני כזוכה בתחרות.
"התפיסה המוטעית הגדולה ביותר, אני חושבת, היא הסיבה שעברתי" לקבוצת נשים, אמרה השחיינית לחדשות ABC. "אנשים יגידו, 'אה, היא עברה כדי שיהיה לה יתרון, כדי שהיא תוכל לנצח'. לא, עברתי כדי להיות מאושרת, כדי להיות נאמנה לעצמי".
תומאס זכתה במשחה 500 חופשי באליפות ה-NCAA בחודש מרץ האחרון, חודש בלבד לאחר שכמה מחברותיה לקבוצה שלחו מכתב לארגון השחייה בדרישה שלא לאפשר לתומאס להשתתף בתחרות נגד נשים ביולוגיות.
"נשים טרנסיות שמתחרות בספורט נשים לא מאיימות על ספורט הנשים בכללותו", המשיכה אלפות ה-NCAA. "נשים טרנסיות הן מיעוט קטן מאוד מכל הספורטאיות. חוקי ה-NCAA לגבי נשים טרנסיות שמתחרות בספורט נשים קיימים כבר 10 שנים ואף יותר. לא ראינו שום גל של נשים טרנסיות ששולטות בתחום".
"זה לא שאנשים טרנסים עוברים לפתע לאתלטיקה. אנחנו עוברים להיות שמחים ואותנטיים לאני האמיתי שלנו. המעבר כדי להשיג יתרון הוא לא משהו שאי פעם השפיע על ההחלטות שלנו", הוסיפה.
יותר מ-12 מדינות ברחבי ארצות הברית אוסרות על ספורטאים טרנסג'נדרים להשתתף בספורט התואם את זהותם המגדרי, כך על פי נתונים של 'פרויקט הקידום'.
מבקריה של השחיינית טוענים שהיא יצרה יתרון בתחום הנשים שהוא לא הוגן, והשתמשה בדירוג הנמוך שלה כמתחרה בתחרויות גברים כדי להיות מובילה בתחומה כנקבה.
בתגובה, תומאס אמרה: "זה לא שונה מאישה סיסג'נדרית שתופסת מקום בקבוצת נסיעות או מלגה. זה חלק מהאתלטיקה, שבה אנשים מתחרים אחד נגד השני. זה לא לוקח הזדמנויות מנשים. נשים טרנסיות הן נשים, אז זו עדיין אישה שמקבלת את המלגה או את אותה הזדמנות".