כבר חודשים רבים, אם לא שנים, העולם עוקב אחרי פעולותיה של סין בטייוואן, עם החשש שהרפובליקה הקומוניסטית מתכננת לתבוע בעלות על האי. כעת נרשמת התחממות באזור, כאשר מסוק תקיפה סיני חג על פני מרכז מיצר טייוואן - באותו היום שבו הצי האמריקני שלח ספינת מלחמה לאזור.
ספינת המלחמה האמריקאית
המסוק הסיני, One WZ-10 ביצע ביום שלישי גיחה מעל האי, מידע אותו אישר משרד ההגנה של טייוואן. מדובר בפעולה הראשונה של צבא סין מזה 20 חודשים, כאשר הפעם האחרונה שמטוסי קרב סינים עברו באזור היו בספטמבר 2020.
באותו היום, ספינת טילים של הצי האמריקני, USS Port Royal, זוהה במיצר טייוואן, אם כי נטען שמדובר ב"מעבר שגרתי" שהתרחש במים בינלאומיים. מדובר במעבר הראשון של כלי שיט מסוג זה מאז פברואר 2020, וספינת המלחמה האמריקאית החמישית השנה - במה שהפך למיצג חודשי המאותת של מחויבות ארה"ב לבעלות הברית באזור.
דובר בצבא הסיני אמר שהכוחות עקבו אחר כלי השיט האמריקאי, והאשים את ארה"ב ב"יצירת דרמות וניסיון לעורר פרובוקציות" כדי "להגביר בכוונה את המתיחות במצר טייוואן".
במקביל למיצג הצבאי של שני הצדדים, בכירי מודיעין אמריקני אמרו ביום שלישי כי סין "עובדת קשה" כדי להשתלט צבאית על טייוואן, והדגישו כי הממשלה הקומוניסטית עוקבת מקרוב אחר הפלישה הרוסית לאוקראינה כדי לאמוד את רמת ההתנגדות הפוטנציאלית מצד ארה"ב.
מסוקי הקרב הסינים (צילום: רויטרס)
בוועדת השירותים המזוינים של הסנאט, מנהלת המודיעין הלאומי, אבריל היינס, אמרה כי האיום על טייוואן הוא "חריף. הדעה שלנו היא שהסינים עובדים קשה כדי לייעל את מסוגלות הצבא שלהם להשתלט על טייוואן".
ראש סוכנות הביון וההגנה, סגן גנרל סקוט ברייר, אמר כי סין לומדת "כמה לקחים מאוד מעניינים" מהמלחמה במזרח אירופה, כולל הצורך בהנהגה צבאית יעילה, טקטיקות של יחידות קטנות ואימונים עם מערכות נשק מתאימות, כמו גם הצורך בחיל קצינים מקצועי - מה שחסר לרוסיה.
עם זאת, היינס אמרה שלדעתה המלחמה במזרח אירופה לא האיצה את התוכניות של סין, שמעדיפה שלא לפרוס עדיין את החיילים שלה באזור. "אני חושבת שהם מעדיפים לעשות את זה בשלווה, לאורך זמן", אמרה.
היא הוסיפה כי סין "הופתעה" מהמהירות שבה ארה"ב ואירופה התאחדו כדי להתמודד עם הפלישה הרוסית לאוקראינה על ידי הסנקציות הרבות, "והם הסתכלו על זה בהקשר של טייוואן".