קשה להסתנן אל העיירה הקטנה עבסאן שברצועת עזה. כולם מכירים שם את כולם, וזרים שעוברים במקום מושכים תשומת לב. לכן, כאשר כמה זרים נסעו בתוך העיר, אנשי ביטחון חשדניים של חמאס חשדו בהם והחלו לתשאל אותם.
כלי הרכב שבו השתמשה החוליה לאחר שהופצץ על ידי חיל האוויר
התשובות לא הרגיעו את החשדות של אנשי חמאס, אלא רק הוסיפו להן. כאשר הכיסוי שלהם עמד להיחשף, החיילים הישראלים שבתוך הרכב שלפו נשקים ופתחו בקרב יריות קשה שהוביל למותם של שמונה בני אדם, ובהם קצין צה"ל אחד, במהלך העימותים בין ישראל לחמושים ברצועת עזה.
כחודש לאחר חילופי האש, הפשיטה הצה"לית עדיין אפופת מיסתורין. הצבא שומר על עמימות בנוגע לפעילותו בתוך רצועת עזה,וגורמים בחמאס מסרבים למסור פרטים לציבור בזמן שחקירת האירוע נמשכת. מכיוון שכל צד מעוניין לשמור על הסודות שלו, ואולי גם בשל הרצון לפזר מידע שקרי, ייתכן ולעולם לא נדע בדיוק מה קרה שם.
עם זאת, בראיון עם גורמים בכירים ברצועה, עולה תמונה של מבצע מודיעיני ישראלי מתוכנן, שבו סוכנים המחופשים לעובדי סיוע פלסטינים הצליחו לפעול בשטח כשבועיים לפני שהתגלו.
עמדת חמאס שהופצצה בחילופי האש
בינתיים, חמאס מגביר את האחיזה הביטחונית בעזה, מתחקר מבקרים זרים, עיתונאים ועובדי סיוע. במקביל, שפט הארגון למוות שישה תושבי המקום באשמת שיתוף פעולה עם ישראל.
"אנחנו נוקטים צעדים ביטחוניים לאחר האירוע כדי לוודא שהוא לא יתרחש שוב", אמר איאד אל-בוזום, דובר של משרד הפנים של חמאס, שמוביל את החקירה.
שליחת כוח סמוי אל תוך עזה עשוי להיות פעולה מסובכת ומסוכנת. מכיוון שעזה מוקפת בגדר, אזור הגבול מפוקח היטב על ידי חמאס וישנם מעט מעברי גבול. צניחה פנימה, או ניסיון לעבור את הגבול בכוח - סופם ככל הנראה להיכשל.
בכירים בארגון הטרור מאמינים שהצוות הישראלי שהתחזה לעובדי סיוע, נכנס לרצועה דרך מעבר הגבול ארז, בו שולטת ישראל. בצד העזתי של הגבול, הצוות עבר שתי נקודות ביקורת - אחת מהן של הרשות הפלסטינית והשנייה של חמאס - תוך שאנשיו נעזרים בתעודות זיהוי מזויפות של פלסטינים מקומיים. חמאס פרסם כמה תמונות של מי שהם חושדים שהיה חבר בחוליה.
עדיין לא ברור מה עשו אנשי הצוות הישראלים בתוך עזה, גורם אחד בחמאס אמר כי אנשי החוליה התחזו לאנשי סיוע שמעבירים מוגבלי תנועה לבתי חולים ברכב. לצוות היה כיסא גלגלים, ואחד מהם התחזה לאישה נכה. לדבריו, הם ביקרו בבתים רבים ואפילו שכרו דירה בעזה.
ישנן כמה השערות לגבי הזמן שבו הצוות הישראלי שהה בעזה. יש הטוענים כי הוא היה שם כמה שעות בלבד, ויש מי שטוען שהם שהו שם שבועיים. לדברי אחד הגורמים בחמאס, נראה שהמשימה של הכוח הייתה "לחדור לרשת התקשורת של אנשי ההתנגדות".
על פי מקורות בארגון, התכנית הישראלית החלה להיחשף בעבסאן, שם תושבים חשדניים יצרו קשר עם אנשי הביטחון של חמאס שעצרו את הרכב. איש חמאס אחד טוען כי החוליה, שעל פי אחד הדיווחים מנתה לוחמים דרוזים ישראלים, ידעה לשוחח בניב המקומי, ונותרו רגועים גם במהלך הבדיקה של אנשי הביטחון.
למרות זאת, כמה דברים לא הסתדרו. לדבריו, ה"אישה" ישבה בין שני גברים, למרות שעל פי תעודות הזהות שלהם, הם ממשפחות אחרות, ודבר זה לא נהוג בחברה השמרנית של עזה. "זו הייתה הסיבה העיקרית לחשד", אמר. הוא הוסיף כי במהלך התשאול, ענו אנשי הצוות כי הם בדרכם לבקר אישה שכלל לא גרה באזור.
הקבינט הביטחוני מדיני התכנס לאחר ההסלמה בלחימה בעזה
אנשי הביטחון של חמאס ביקשו מהם להמתין במקום בזמן שמפקד הכוח, נור בראכה, נקרא למקום. לדברי גורמים בארגון, המצב החל להידרדר עוד יותר כאשר בראכה הגיע למקום והמשיך עם השאלות. לבסוף, הוא הורה על עיכובם לצורך תשאול נוסף. בשלב הזה אנשי החוליה הישראלים פתחו באש והרגו אותו. בזמן שהם נמלטו מהמקום, אנשי חמאס ירו אליהם והרגו קצין ישראלי.
גורמים בחמאס אומרים כי הצוות היה יותר ממייל מהגבול עם ישראל, וכלי טיס של חיל האוויר הישראלי, כולל שני מסוקים ומטוס קרב, ביצעו יותר מ-40 מתקפות כדי להעניק חיפוי לאנשי הצוות בזמן מנוסתם מהמקום. באחת התקיפות השמידו כלי הטיס את הרכב של הצוות, ככל הנראה כדי להשמיד ראיות מפלילות או ציוד סודי.
מוחמד אבו דקא, תושב האזור, אמר כי הוא היה בביתו בסביבות השעה 20:45 ב-11 בנובמבר כאשר הוא שמע קולות של זכוכית נשברת בחוץ. הוא פתח את החלון וראה חמושים של חמאס יורים אל עבר רכב שבו ישבו כמה בני אדם עם כלי נשק מושתקים. לאחר זמן קצר הוא יצא מביתו וראה את אחד החמושים צועק בהיסטריה: "הם ירו בשיח' נור!".
שיגור רקטות מרצועת עזה אל עבר ישראל
חמאס וארגונים אחרים ברצועה הגיבו לאירוע בירי רקטות וטילים, דבר שהוביל לחילופי האש הקשים ביותר עם ישראל מאז מבצע צוק איתן בשנת 2014. לאחר שהיו על הסף של מלחמה נוספת, הסכימו הצדדים להגיע להפסקת אש יומיים אחר כך.