ראש ממשלת קנדה, ג'סטין טרודו, הציע השבוע את התנצלותו בשם העם הקנדי על החלטת הממשל משנת 1939 שסירבה לקבל ספינה של מהגרים יהודים אשר ברחו מהזוועות של גרמניה הנאצית.
טרודו, השבוע באוטווה (צילום: AP)
מדובר בספינת "MS St. Louis", שסורבה בכניסה לקובה וארה"ב, ועל כן ביקשה להיכנס אל שטחה של קנדה. הממשל דאז סירב בכל תוקף, ו-907 היהודים מגרמניה הוחזרו לאירופה, שם לפחות רבע מהם נרצחו בשואה. "השתמשנו בחוקים שלנו כדי להסתיר את האנטישמיות שלנו, את האנטיפתיות שלנו ואת הטינה שלנו", אמר ראש הממשלה ביום רביעי בעיר אוטווה, בירת המדינה. "אנחנו מתנצלים על האטימות שהפגנו, ואנחנו מתנצלים על כך שלא התנצלו מוקדם יותר", המשיך טרודו.
ראש הממשלה טרודו לא הסתפק בהתנצלות והבטיח שהוא וממשלתו יגבירו את המאבק באנטישמיות במדינה. הוא ציין את הפיגוע בפיטסבורג בו 11 יהודים נרצחו כדוגמה לכך שיהודי קנדה "מרגישים פגיעים יותר", לדבריו. במהלך הנאום, טרודו הזכיר כי ג'ויס פיינברג, שנרצחה בפיגוע בבית הכנסת "עץ חיים", גדלה בטורונטו.
ספינת MS St. Louis בשנת 1939 (צילום: Getty Images)
"17% מפשעי השנאה בקנדה מופנים כלפי הקהילה היהודית. קנדה וכל תושביה ימשיכו לעמוד לצד הקהילה היהודית ונפעל יחדיו כנגד השנאה שהסיתה רבים. האירוע הטרגי בפיטסבורג מראה עד כמה ארוכה הדרך שעומדת בפנינו", אמר השבוע טרודו. לפני שש שנים התצלה באופן רשמי ארצות הברית על כך שלא איפשרה לספינה להגיע אל חופיה.