ולדימיר פוטין כבר עבר פגישות עם שלושה נשיאים אמריקאיים, ומחר ייוועד עם הרביעי שלו, ממנו יקבל מתנה יקרת ערך עוד בטרם ילחצו השניים יד - חילוץ מבידודו הבינלאומי. פוטין, שחוגג סיום מוצלח למונדיאל שעשה לו רק טוב, ירוויח מעצם קיומה של הפגישה.
לא מצפה לרגע נוסח פרי מייסון (צילום: CNN)
הציטוט שסיפק הנשיא טראמפ היום, לפיו "אירופה היא יריב של ארה"ב" ("foe" - מלה חריפה יותר מ"opponent", המשמשת לתיאור "יריב" לגיטימי כמו בספורט, אולם מעט מרוככת יותר מ"enemy", לתיאור אויב מוחלט. ההקשר הבסיסי ביותר של המלה הוא בביטוי "Friend or foe?") היה רק הדובדבן על הקצפת עבור השליט הרוסי.
כשנשאל מי היריבה מספר אחת של ארה"ב בעולם כיום, הדהים טראמפ כשענה "טוב, יש לנו הרבה יריבים. אני חושב שהאיחוד האירופי הוא יריב. מה שהם עושים לנו בסחר. לא הייתם חושבים עליהם, אבל הם יריב. רוסיה היא יריב במובנים מסוימים. סין היא יריב כלכלי, בוודאי שהם יריב. אבל זה לא אומר שהם רעים. זה לא אומר כלום. זה אומר שהם תחרותיים". מעיניו של איש לא נעלמה העובדה שבעוד טראמפ תיאר את רוסיה וסין כיריבות רק במובנים מסוימים, ל"יריבות" של האיחוד האירופי לא הצמיד נשיא ארה"ב כל סייג, ובחר לציין אותה ראשונה.
"אני חושב שתהיה לי מערכת יחסים מצוינת עם הנשיא פוטין אם נבלה זמן יחד", אמר טראמפ שלשום (שישי) לפני שיצא מלונדון לפסגה עם פוטין בהלסינקי. "אחרים אמרו שזה לא עבד, אבל אני שונה מאנשים אחרים", ציין. בינתיים, יחסיו של הנשיא האמריקאי עם עמיתו הרוסי מקבלים משנה תשומת לב בעקבות כתבי האישום נגד 12 קציני ביון רוסים בעוון פריצה למחשבים והתערבות בבחירות 2016.
מסע דילוגים דיפלומטי (צילום: CNN)
הבית הלבן דחה קריאות לבטל את הפסגה בעקבות כתבי האישום, שהוכרזו במהלך ביקורו של הנשיא אצל המלכה אליזבת' בטירת וינדזור, ועוררה מצד טראמפ לא גינוי אלא בדיחה, אף שעודכן מראש בהגשת האישומים. "אני יודע שתשאלו, האם אדבר איתו על התערבות בבחירות? בהחלט אעלה את זה", אמר טראמפ. "אני לא חושב שיהיה משהו כמו 'האמת, עשיתי את זה, תפסת אותי'. לא יהיה פה רגע נוסח פרי מייסון, לא נראה לי".
מאז נכנס לתפקידו, הנשיא בקושי התייחס לעניין ההתערבות בבחירות, לא כל שכן התעמת עם פוטין על תכנונה, כפי שקהילת המודיעין בארה"ב משוכנעת שעשה. רוב התייחסויותיו לנושא הן במסגרת הכחשתו כל שיתוף פעולה מצד הקמפיין שלו עם המאמץ הזה, וכינוי חקירתו של החוקר המיוחד רוברט מולר בנושא "ציד מכשפות".
ערב צאתו לפגישה, צייץ טראמפ בסרקסטיות כי "למרבה הצער, לא משנה כמה אצליח בפסגה, אם היו נותנים לי את העיר מוסקבה הגדולה כפיצוי על כל העוולות והרשע שביצעו הרוסים לאורך השנים, הייתי חוזר לביקורות שזה לא מספיק - שהייתי צריך לקבל גם את סנט פטרסבורג!" טראמפ אמר היום (ראשון) כי ייתכן שיעלה בפני פוטין בקשה להסגרת 12 הרוסים נגדם הוגש כתב אישום, אם כי "לא חשבתי על זה".
אולי נשלח אותו לפגוש את פוטין? פרקליט הטלוויזיה האגדי, פרי מייסון
הפגישה מגיעה כאמור בזמן שפוטין מבודד למדי מבחינה בינלאומית, זאת בשל שורה ארוכה של פעולות, החל בחשד למעורבות בהפלת המטוס הפולני ובו 96 נוסעים, ביניהם נשיא פולין, עבור במעורבות הבלתי ניתנת להכחשה בפלישה לאוקראינה וסיפוח חצי האי קרים וכלה בהרעלת הסוכן הכפול על אדמת בריטניה והתמיכה במשטר אסד הנפשע.
שלושת קודמיו של טראמפ ניסו כולם ליצור מערכת יחסים אישית, או לפחות עובדת, עם הנשיא הרוסי. כולם כאחד הגיעו למסקנה שמדובר באדם קר, חסר סנטימנטים, שלא ניתן להשפיע עליו באמצעות הכריזמה הממגנטת של הנשיאות האמריקאית. טראמפ, כאמור, משוכנע שאצלו זה יהיה אחרת. אבל אם ללמוד ממקרה פסגה מתוקשרת אחרת, צריך יהיה לבדוק בשבע עיניים כל הצהרת ניצחון בתום הפגישה. על דבר אחד אפשר להמר בביטחון די גבוה - כמו בפגישתם הקודמת של השניים, בבית הלבן, לא נופתע אם בתקשורת הרוסית יהיה יותר חומר על תוכן שיחתם של שני המנהיגים מאשר מה שיימסר לכלי התקשורת בארה"ב.