למרות התנגדות עזה בארה"ב, קיבלה היום טורקיה את שני מטוסי ה-F-35 הראשונים שלה, בטקס שנערך במפעל לוקהיד מרטין בטקסס. בקרוב יגיעו טייסים טורקים לבסיס חיל האוויר האמריקאי באריזונה, שם ילמדו לתפעל את מטוס הקרב המתקדם בעולם לצד אנשי צוות אוויר אמריקאים.
F-35. האמריקאים חוששים שהטורקים והרוסים יחשפו נקודות תורפה במטוס. צילום: יח"צ
העסקה התבצעה למרות שביום שלישי קיבל הסנאט, ברוב של 85 מול 10, החלטה לחסום את המכירה. זאת, על רקע רכישת מערכת הנ"מ הרוסית המתקדמת S-400 בידי הטורקים. המערכת, שמצוידת בשמונה משגרים וב-32 טילים, מסוגלת לאיים על מטוסי קרב חמקנים כמו ה-F-35. עם זאת, עד שהחוק ייכנס לתוקפו יחלפו 8 חודשים, שבהם מכירת המטוסים לטורקים חוקית.
החשש בארה"ב ובנאט"ו הוא שהטורקים, ובאמצעותם גם הרוסים, יוכלו לחשוף נקודות תורפה במטוס המתקדם. הסנאטור ג'יאן סאהין אמר אז כי "ממשלת טורקיה טוענת שרכשה את מערכת ההגנה האווירית S-400' שתוכננה במיוחד כדי ליירט מטוסים כמו ה-F-35". לדבריו, "אם נעניק לטורקיה את המטוסים, אנחנו נמסור את הטכנולוגיה הזו לרוסים על מגש של כסף".
סוללת S-400. נועדה ליירט את ה-F-35. צילום: Sputnik news agency
אנשי ביטחון אמריקאים הוסיפו כי "יש דאגה שהולכת וגוברת בנאט"ו, בפנטגון וגם בקונגרס - שהרכישה הטורקית של מערכת ההגנה האווירית S-400 תעניק לרוסים יכולת לחשוף את ה-F-35. למרות זאת, אם תבוטל מסירת ה-F-35 לטורקיה, זה אומר למעשה שאי אפשר לסמוך על שותפה בברית נאט"ו - וזה מעמיד בסימן שאלה את המשך קיומה של הברית".
מוקדם יותר החודש התייחס הנשיא ארדואן לרכישת מערכת הנ"מ הרוסית המתקדמת ואמר כי "כאשר הדבר יידרש, נשתמש ב-S-400. מה נעשה אם לא נשתמש במערכת ההגנה - האם עלינו לסמוך על ארצות הברית?", תהה.
טראמפ וארדואן בבית הלבן. "האם עלינו לסמוך על ארה"ב?" תהה הנשיא הטורקי. צילום: רויטרס