שר המשפטים ג'ף סשנס חשף היום (שני) שורה של הגבלות חדשות על מבקשי מקלט, והודיע כי ארה"ב לא תכבד עוד בקשות מקלט מאנשים הנמלטים מהתעללות במשפחה או מאלימות של כנופיות. ההחלטה מהווה שינוי לעומת המדיניות שנהגה עד כה ביחס לנשים ממרכז אמריקה שביקשו להימלט מהתעללות גופנית ונפשית.
"חוקי המקלט לא נועדו לקורבנות פשעים אישיים". שר המשפטים ג'ף סשנס (צילום: shutterstock.com)
"חוקי ההגירה של האומה שלנו מעניקים אפשרות להענקת מקלט לאנשים הנרדפים או יש להם חשש מבוסס מרדיפה בשל חברותם בקבוצה מסוימת בחברה", נאמר בהודעה כתובה מטעם משרד המשפטים לצד הודעתו של סשנס. "אולם קורבנות של פשעים אישיים אינם נופלים תחת הגדרה זו - יהיו הפשעים שבוצעו נגדם נתעבים ופסולים ככל שיהיו".
סשנס ציין בהודעתו מקרה מ-2014 של אישה מאל-סלבדור, ולא חלק על חומרת ההתעללות ממנה סבלה מידו של אבי שלושת ילדיה. "אני מבין שקורבנות רבים של אלימות במשפחה עשויים לנסות לברוח מארצם כדרך לחלץ את עצמם ממצב קשה או להעניק לעצמם סיכוי לחיים טובים יותר", סיכם, "אולם חוק המקלט אינו חוק לקשיים כלליים". במקום זאת, הודיע שר המשפטים, יצטרכו מבקשות מקלט שכאלה להוכיח באופן פרטני שהממשלה בארצן התירה את המעשה הפרטי שנעשה כנגדן, או להוכיח (לא ברור כיצד) כי הרשויות אינן רוצות או מסוגלות להגן עליהן.
במונחי מדיניות, הסוגיה היא ההגדרה של "קבוצה מסוימת בחברה" הנופלת קורבן לרדיפה. בעבר פסקו בתי משפט להגירה בארה"ב כי נשים הסובלות מהתעללות מצד בני זוגן, ואינן יכולות לעזוב אותו בארצן בשל נורמות חברתיות ומגבלות אחרות, זכאיות להגנה תחת ההגדרה הזו. ממשל טראמפ מודיע שהפרשנות שלו שונה. הפסיקה בנושא היא מ-2014, אולם במקרה של בתי משפט להגירה יש לשר המשפטים סמכויות להפוך את החלטת בתי המשפט, שאינה נתונה לו בשום ערכאה אחרת, ובניגוד לקודמיו בתפקיד - סשנס מתכוון להשתמש בה.
בשנת 2016 לבדה ביקשו קרוב ל-60 אלף בני אדם ממדינות מרכז אמריקה - אל סלבדור, גואטמלה והונדורס - מקלט מדיני בנימוק כלשהו בארה"ב. בחודש שעבר דיווחה נציבות האו"ם לפליטים כי היא רואה "עלייה משמעותית" במספר האנשים הנמלטים מאלימות בחלק הצפוני של מרכז אמריקה, וכי רבים מהם מצויים בסכנה גדולה.
הפגנה למען מהגרים ממרכז אמריקה (צילום: מובמיינטו מיגרנטה מסואמריקנו)
"ההחלטה היום מעמידה פליטים ומבקשי מקלט רבים הנמלטים מאלימות מחרידה - במיוחד נשים - בסכנה חמורה ומפרה את רוח חוק המקלט שלנו שאותו כתב הקונגרס בכדי להגן על קורבנות רדיפה, כולל נשים וילדים הנמלטים מארצם מחשש לחייהם", אמר דייויד ליאופולד, לשעבר נשיא ויועץ משפטי להתאחדות עורכי הדין להגירה בארה"ב.
נשיאת הכבוד של ההתאחדות הלאומית לשופטי הגירה, השופטת דיינה ליי מארקס, אמרה לרשת CNN כי זה "מערער" ששופטי בתי הדין להגירה לומדים על החלטה תקדימית של שר המשפטים באותו זמן כמו הציבור. "בעוד שזה לא בא בהפתעה שתהיה הודעה חשובה היום, זה די מערער מפני שאנחנו מרגישים שאנחנו האחרונים לדעת, ואנחנו צריכים זמן ללמוד ולעכל את ההחלטה", אמרה מארקס.