האדמירל הארי האריס, שצפוי להיות השגריר הבא של ארצות הברית בקוריאה הדרומית, אומר כי למרות שקוריאה הצפונית נותרה האיום המיידי ביותר לשלום באזור, הרי שדווקא החלום הסיני ליצור הגמוניה אזורית הוא האיום הגדול ביותר של וושינגטון לטווח הארוך.
האריס (מצדיע מימין) בטקס החלפת המפקדים במפקדת אינדו-פסיפיק.
האריס אמר את הדברים בעת טקס החלפת הפיקוד על אזור הפסיפיק לידיו של אדמירל פיל דיווידסון בפרל הארבור, הוואי, בטקס שבו נודע על המיתוג מחדש של המפקדה הצבאית באזור כמפקדה האינדו-פסיפיק.
"קוריאה הצפונית נותרה האיום והאפשרות של פיונגיאנג מחזיקה בטילים גרעיניים שיכולים לסכן את ארצות הברית פשוט לא מתקבלת על הדעת", אמר האריס. הוא הוסיף כי "סין נותרה האתגר הגדול ביותר לטווח הארוך. בלי מעורבות ממוקדת של ארצות הברית ובנות בריתה - סין תגשים את חלומה להגמוניה באסיה".
דוברת משרד החוץ הסיני, הואה צ'וניינג, אמרה כי האריס היה "אובססיבי עם ההגמוניה" בגלל שהוא חושש שאחרים מנסים לגנוב אותה מארצות הברית.
"הנוכחות של הצבא האמריקני בים סין הדרומי פוגעת בשלמותה של סין ושל מדינות אחרות", אמרה הואה. היא כינתה את הטענות האמריקניות בנוגע להתחמשות של סין באזור "כמו גנב שבוכה: 'עצור, גנב!'".
לדבריה, הפרישה של הכוחות הסיניים ותכניות הבנייה בים סין הדרומי הן חלק מההגנה העצמית שלה.
האריס אמר את הדברים לצד שר ההגנה ג'יימס מאטיס, שעצר בהוואי בדרכו לסינגפור לפורום ביטחוני רם דרג, שם ידונו הגורמים השונים בנושאים ובהם ים סין הדרומי וקוריאה הצפונית.
חיילים סינים באי המלאכותי ספארטלי שבים סין הדרומי
לא ברור איזה תפקיד יקבל האריס בשיחות עם פיונגיאנג לקראת הוועידה בין הנשיא דונלד טראמפ ומנהיג קוריאה הצפונית קים ג'ונג און שתוכננה להיערך ב-12 ביוני בסינגפור. מועמדותו של האריס לתפקיד השגריר בקוריאה הדרומית הועברה לסנאט לצורך אישורה ב-18 למאי.
האדמירל היווה את הבחירה של טראמפ לתפקיד השגריר באוסטרליה, אך לרשת CNN נודע כי כמה שעות לפני השימוע בסנאט לקראת המינוי הוסרה מועמדותו של האריס. הצעד היה רעיון של שר החוץ מייק פומפאו שהכין את הקרקע לקראת פגישת טראפ-קים.
בעוד שהאריס היה ניצי ביחסו לקוריאה הצפונית במהלך תקופתו במפקדת הפסיפיק, הוא פרסם אזהרות הנוגעות לסין בזמן שבייג'ינג ביקשה להגביר את נוכחותה הצבאית באזור, והקימה בסיסים צבאיים באיים המלאכותיים שהיא רואה כשטחה, אך ארצות הברית ובעלות בריתה רואות כמים בינלאומיים.