ארצות הברית השיגה יירוט של תקשורת בין גורמים בכירים איראנים הדנים בתקיפה הצבאית האמריקנית על התוכנית הגרעינית של איראן מתחילת החודש, כאשר הגורמים האיראנים ציינו שהמתקפה היתה פחות הרסנית ממה שציפו, על פי ארבעה אנשים המכירים את המידע המסווג המופץ בממשל האמריקני.
התקשורת המיורטת, שנועדה להיות פרטית, כללה גורמים ממשלתיים איראנים המשערים מדוע התקיפות שניהל הנשיא דונלד טראמפ לא היו הרסניות ונרחבות כפי שציפו, כך מסרו הגורמים שדיברו בעילום שם לדיון במידע רגיש.
המודיעין האלקטרומגנטי המיורט הוא המידע הראשוני האחרון המספק תמונה מורכבת יותר מזו שהעביר הנשיא, שטען שהמבצע "חיסל לחלוטין ובאופן טוטלי" את התוכנית הגרעינית של איראן.
ממשל טראמפ לא הכחיש את קיומה של התקשורת המיורטת, שלא דווח עליה בעבר, אך חלק בתוקף על המסקנות האיראניות והטיל ספק ביכולתם להעריך את הנזק בשלושת המתקנים הגרעיניים שהיו יעד המבצע האמריקני.
"זה מביש שהוושינגטון פוסט עוזר לאויבינו על ידי פרסום הדלפות חסרות הקשר," אמרה דוברת הבית הלבן קרולין לוויט. "הרעיון שגורמים איראנים אלמונים יודעים מה קרה מתחת למאות מטרים של הריסות הוא שטות. תוכנית הנשק הגרעיני שלהם הסתיימה."
אנליסטים מסכימים באופן רחב שהתקיפות כללו כוח אש אמריקני עצום, כולל פצצות חודרות בונקר במשקל 30,000 פאונד וטילי קרוז טומהוק, שפגעו קשות במתקנים הגרעיניים בפורדו, נתנז ואספהאן. אך היקף ההרס וכמה זמן עשוי לקחת לאיראן לבנות מחדש הם נושא לוויכוח ער בעקבות דיווחים שאיראן העבירה את מלאי האורניום המועשר שלה לפני התקיפה ושהפיצוצים חתמו את הכניסה לשניים מהמתקנים אך לא הקריסו את הבניינים התת-קרקעיים שלהם
אנליסטים מסכימים באופן רחב שהתקיפות כללו כוח אש אמריקני עצום, כולל פצצות חודרות בונקר במשקל 30,000 פאונד וטילי קרוז טומהוק, שפגעו קשות במתקנים הגרעיניים בפורדו, נתנז ואספהאן. אך היקף ההרס וכמה זמן עשוי לקחת לאיראן לבנות מחדש הם נושא לוויכוח ער בעקבות דיווחים שאיראן העבירה את מלאי האורניום המועשר שלה לפני התקיפה ושהפיצוצים חתמו את הכניסה לשניים מהמתקנים אך לא הקריסו את הבניינים התת-קרקעיים שלהם.
כשנשאל על התקשורת המיורטת, גורם בממשל טראמפ אמר שהאיראנים "טועים, כי השמדנו את מתקן ההמרה המתכתית שלהם. אנחנו יודעים שהנשק שלנו פגע בדיוק במקום שרצינו ושהיה לו את ההשפעה שרצינו."
במהלך תדריכים מסווגים לקונגרס בשבוע שעבר, מנהל ה-CIA ג'ון ראטקליף אמר למחוקקים שכמה אתרים גרעיניים מרכזיים הושמדו לחלוטין, כולל מפעלי ההמרה המתכתית של איראן, כך מסר גורם אמריקני. המתקן, שהוא קריטי לבניית ליבה נפץ של פצצה, ייקח שנים לבנייה מחדש, אמר הגורם. ראטקליף גם אמר שקהילת המודיעין האמריקנית מעריכה ש"הרוב המכריע" של האורניום המועשר של איראן "כנראה קבור באספהאן ובפורדו."
לאחר שהפוסט ביקש תגובה ממשרד מנהל המודיעין הלאומי, גורם מודיעין אמריקני בכיר אמר ש"חתיכה אחת של מודיעין אלקטרומגנטי בפני עצמה אינה משקפת את התמונה המודיעינית המלאה."
"שיחת טלפון אחת בין איראנים אלמונים אינה זהה להערכת מודיעין, שלוקחת בחשבון גוף של ראיות, עם מקורות ושיטות מרובים," אמר הגורם.
טראמפ זעם על הסיקור החדשותי שלא הסכים עם טענותיו על משימת ההפצצה, שקדמה להפסקת אש בין איראן וישראל וסיימה 12 ימי עוינות.
"הדמוקרטים הם אלה שהדליפו את המידע," כתב ברשת Truth Social, בהתייחסו להערכה ראשונית מסוכנות המודיעין הביטחונית של הפנטגון שהתערבות טראמפ כנראה דחתה את התוכנית הגרעינית של איראן בחודשים, ולא בשנים. "הם צריכים להיות מועמדים לדין!"
במהלך ראיון מוקלט מראש עם פוקס ניוז שתוכנן לשידור ביום ראשון, טראמפ גם הטיל ספק בדיווחים שמלאי האורניום הועבר: "אני לא חושב שהם עשו את זה, לא. זה מאוד קשה לעשות; זה מאוד מסוכן לעשות... הם לא ידעו שאנחנו באים עד אז בדיוק."
בקפיטול היל, חילוקי דעות על יעילות התקיפות נותרו לאחר התדריכים המסווגים של ממשל טראמפ למחוקקים בשבוע שעבר.
"אני יוצא מהתדריך הזה עדיין עם האמונה שלא חיסלנו את התוכנית," אמר הסנטור כריס מרפי (דמוקרט-קונטיקט) לכתבים. "הנשיא הטעה במכוון את הציבור כשאמר שהתוכנית חוסלה. זה בטוח שעדיין יש יכולת משמעותית, ציוד משמעותי שנותר."
הסנטור לינדזי גרהם (רפובליקן-דרום קרוליינה), בעל ברית קרוב של טראמפ, אמר ש"חיסול" היא "מילה טובה" לתיאור התקיפות, שלדבריו דחו את התוכנית בשנים. אך הוא הודה שהיכולות של איראן יכולות להתחדש.
מנהל הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, רפאל מריאנו גרוסי, הציע הערכה מעורבת במהלך ראיון ל-CBS News ששודר ביום ראשון. יש הסכמה ש"רמה רצינית מאוד של נזק" נגרמה לתוכנית הגרעינית של איראן, אמר. "איראן נהגה להיות ועדיין יש לה, במידה מסוימת, יכולות במונחים של טיפול, המרה והעשרה של אורניום."
המתקנים "הושמדו במידה חשובה. חלק עדיין עומד," אמר.