ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (IAEA) סותר בחריפות את טענותיו של הנשיא דונלד טראמפ וטוען כי התקיפות האמריקניות על איראן לא גרמו לנזק מוחלט לתוכנית הגרעין שלה, וכי טהראן יכולה להתחיל מחדש להעשיר אורניום "תוך חודשים ספורים", בניגוד לטענות טראמפ שארה"ב החזירה את השאיפות של טהראן עשרות שנים אחורה.
רפאל גרוסי, מנהל הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, אמר בריאיון לרשת CBS כי "עם היכולות שלהם שם. הם יכולים, תוך חודשים ספורים, אני הייתי אומר, כמה מדרגות של צנטריפוגות מסתובבות ומייצרות אורניום מועשר, או פחות מזה".
"אבל כפי שאמרתי, בכנות, אין לטעון שהכל נעלם ושאין שם כלום", הוסיף גרוסי. הערותיו נראות תומכות בהערכה מוקדמת מסוכנות הביון הביטחונית של הפנטגון, שדיווח עליה CNN לראשונה, המציעה כי התקיפות האמריקניות על אתרי גרעין איראניים מרכזיים השבוע שעבר לא השמידו את הרכיבים המרכזיים של תוכנית הגרעין שלה.
בעוד שההערכה הצבאית והמודיעינית הסופית עדיין לא הגיעה, טראמפ טען שוב ושוב שהוא "מחק לחלוטין ולגמרי" את תוכנית הגרעין של טהראן. הסכסוך בן 12 הימים בין ישראל לאיראן החל מוקדם החודש כאשר ישראל פתחה במתקפה חסרת תקדים שלטענתה נועדה למנוע מטהראן לפתח פצצה גרעינית.
ארה"ב תקפה אז שלושה אתרי גרעין איראניים מרכזיים לפני שהחלה הפסקת אש. היקף הנזק לתוכנית הגרעין של טהראן נתון לוויכוח סוער מאז.
כשנשאל על ההערכות השונות, גרוסי אמר: "ברור שהיה נזק חמור, אבל זה לא נזק מוחלט. לאיראן יש את היכולות שם; יכולות תעשייתיות וטכנולוגיות. אז אם הם ירצו, הם יוכלו להתחיל לעשות זאת שוב"
כשנשאל על ההערכות השונות, גרוסי אמר: "ברור שהיה נזק חמור, אבל זה לא נזק מוחלט. לאיראן יש את היכולות שם; יכולות תעשייתיות וטכנולוגיות. אז אם הם ירצו, הם יוכלו להתחיל לעשות זאת שוב".
גרוסי גם אמר ל-CBS News כי הסוכנות התנגדה ללחץ לומר האם לאיראן יש נשק גרעיני או שהיא הייתה קרובה לנשק לפני התקיפות. "לא ראינו תוכנית שכיוונה לכיוון הזה (של נשק גרעיני), אבל בו זמנית, הם לא ענו על שאלות חשובות מאוד שהיו תלויות ועומדות".
ההערכה הראשונית של הפנטגון אמרה שטהראן אולי העבירה חלק מהאורניום המועשר מהאתרים לפני שהותקפו, אבל טראמפ התעקש ששום דבר לא הועבר. "זה הגיוני להניח שכאשר הם מכריזים שהם הולכים לנקוט צעדי הגנה, זה יכול להיות חלק מזה (העברת החומר)", אמר גרוסי.
"אבל, כפי שאמרתי, אנחנו לא יודעים איפה החומר הזה יכול להיות, או אם חלק ממנו יכול היה להיות תחת התקפה במהלך 12 הימים ההם".
בינתיים, טהראן עשתה מהלכים לכיוון נסיגה מהפיקוח הבינלאומי על תוכנית הגרעין שלה. הפרלמנט האיראני העביר הצעת חוק להפסקת שיתוף הפעולה עם הסוכנות הגרעינית של האו"ם, בעוד שר החוץ עבאס עראקצ'י גם אמר שהמדינה יכולה גם לשקול מחדש את חברותה באמנת אי-הפצה (NPT), האוסרת על החתומים לפתח נשק גרעיני.
גרוסי הדגיש את הצורך להעניק לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית גישה לאיראן, כדי להעריך פעילויות גרעיניות. הוא אמר שאיראן גילתה מידע לסוכנות עד לתקיפות הישראליות והאמריקניות האחרונות, אבל "היו כמה דברים שהם לא הבהירו לנו".
"באזור הרגיש הזה של מספר הצנטריפוגות וכמות החומר, הייתה לנו ראייה מושלמת", אמר. "מה שהדאיג אותי זה שהיו דברים אחרים שלא היו ברורים. למשל, מצאנו עקבות של אורניום במקומות מסוימים באיראן, שלא היו המתקנים המוצהרים הרגילים".
פקידי צבא אמריקני סיפקו בימים האחרונים מידע חדש על תכנון התקיפות, אבל לא הציעו ראיות חדשות ליעילותן נגד תוכנית הגרעין של איראן. חברי קונגרס רפובליקנים הודו לאחר תדריכים מסווגים השבוע שהתקיפות האמריקניות אולי לא חיסלו את כל החומרים הגרעיניים של איראן - אבל טענו שזה מעולם לא היה חלק מהמשימה הצבאית.
הערכותיו של גרוסי מעמידות סימן שאלה גדול על הצהרותיו החוזרות ונשנות של טראמפ על הצלחה מוחלטת בחיסול התוכנית הגרעינית האיראנית, ומציגות תמונה הרבה יותר מורכבת של המציאות בשטח. השאלה המרכזית היא האם ארה"ב באמת השיגה את המטרות שהציבה לעצמה, או שהיא רק דחתה את האיום לזמן קצר יחסית.
במבט לעתיד, נראה כי המרוץ למניעת איראן גרעינית רחוק מלהסתיים, ועל הקהילה הבינלאומית להתכונן לאפשרות שטהראן תחדש את פעילותה הגרעינית מוקדם מהצפוי.