יוני 2025 נרשם בספרי ההיסטוריה של התעופה, כשבפעם הראשונה נחת בשדה התעופה JFK בניו יורק מטוס חשמלי שהסיע נוסעים – לא כחלק מניסוי, אלא בטיסה של ממש. מאחורי ההגה ישב קייל קלארק, מייסד ומנכ"ל חברת Beta Technologies, שהטיס את המטוס מדגם חשמלי של החברה ממזרח המפטון לניו יורק, מסלול אווירי של כ-70 מיילים ימיים שנמשך 35 דקות בלבד.
"זהו מטוס חשמלי לחלוטין שטס עם נוסעים ממזרח המפטון ל-JFK, וזה אירוע ראשון מסוגו עבור רשות הנמלים של ניו יורק והאזור", אמר קלארק. לדבריו, המסר המרכזי בטיסה הזו ברור: "תחבורה אווירית חשמלית כבר כאן – והיא פרקטית".
המטוס החשמלי של Beta Technologies
אבל החידוש אינו רק טכנולוגי. המטוס החשמלי טס בשקט יחסי, נתון שיכול לשפר משמעותית את איכות החיים בסביבות שדות תעופה. קלארק הדגיש גם את החיסכון הכלכלי: "לטעון את המטוס הזה ולבצע את הטיסה עלה לנו בערך שמונה דולר בדלק. כמובן שיש עלויות נוספות, אבל בגדול, זה הרבה יותר זול".
הנוסעים נהנו מהטיסה בלי צורך באוזניות – פשוט כי לא היו רעשים חזקים של מנועים או מדחפים. שיחה רגילה באוויר הפכה לאפשרית, וזו בדיוק אחת הסיבות שהטכנולוגיה עשויה להפוך לפתרון תחבורתי מועדף בעתיד הקרוב.
הרקע הרגולטורי כבר מתהדק: רשות התעופה הפדרלית בארה"ב (FAA) סיימה באוקטובר האחרון לגבש כללים חדשים להכשרת טייסים למוניות אוויר חשמליות, מהלך שתואר כ"חתיכה האחרונה בפאזל" לקראת הפעלתן המסחרית.
מושב הטייס
Beta Technologies, שהוקמה ב-2017 וממוקמת בוורמונט, הפכה לאחת השחקניות המובילות בתחום. לאחר שגייסה לאחרונה 318 מיליון דולר, סך ההשקעות בחברה חצה את רף המיליארד דולר – והיא כבר עוסקת לא רק בבניית מטוסים, אלא גם בהקמת תשתיות טעינה שיתמכו בפריסה ארצית של תחבורה אווירית חשמלית.
המטוס שפעל בטיסה ההיסטורית מסוגל לטוס עד 250 מיילים ימיים בטעינה אחת – מרחק שמתאים במיוחד לטיסות עירוניות וקצרות טווח. ככל שיותר חברות ייכנסו לתחום ויותר תחנות טעינה יוקמו, תרחיש שבו מוניות אוויר שקטות, נקיות ונגישות הופכות לחלק משגרת התחבורה בערים הגדולות – נראה קרוב מתמיד.