סכסוך דיפלומטי פרץ בין הנשיא דונלד טראמפ לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין, לאחר שטראמפ פרץ בביקורת חריפה נגד המנהיג הרוסי והאשים אותו שהפך "מטורף לחלוטין". התקרית הדרמטית מעלה שאלות רציניות לגבי יחסי ארה"ב-רוסיה בתקופת כהונתו השנייה של טראמפ.
הכל התחיל כאשר טראמפ הכריז בסוף יום ראשון שפוטין "הפך מטורף לחלוטין" לאחר שרוסיה פתחה במתקפה האווירית הגדולה ביותר במלחמה על אוקראינה. ברשת החברתיות Truth Social, טראמפ כתב בזעם: "תמיד היו לי יחסים טובים מאוד עם ולדימיר פוטין מרוסיה, אבל משהו קרה לו".
"הוא הפך מטורף לחלוטין! הוא הורג הרבה אנשים ללא צורך, ואני לא מדבר רק על חיילים", המשיך הנשיא האמריקני. "טילים ורחפנים נורים לתוך ערים באוקראינה, ללא שום סיבה כלל".
המתקפה שעוררה את זעמו של טראמפ כללה תקיפות נרחבות על תשתיות אזרחיות ברחבי אוקראינה, כאשר תמונות מזעזעות הראו בתים הרוסים ואנשי חירום מנסים לכבות שריפות בפסולת של בתים שנהרסו מפגיעות רקטות רוסיות באזור קייב.
התגובה הרוסית לביקורת הנשיאותית הייתה מפתיעה בעדינותה. דמיטרי פסקוב, דובר הקרמלין, לא השיב בחריפות אלא דווקא הודה לטראמפ על מאמציו הדיפלומטיים. "אנחנו באמת אסירי תודה לאמריקנים ולנשיא טראמפ אישית על הסיוע שלהם בארגון והשקת תהליך המשא ומתן הזה", אמר פסקוב
התגובה הרוסית לביקורת הנשיאותית הייתה מפתיעה בעדינותה. דמיטרי פסקוב, דובר הקרמלין, לא השיב בחריפות אלא דווקא הודה לטראמפ על מאמציו הדיפלומטיים. "אנחנו באמת אסירי תודה לאמריקנים ולנשיא טראמפ אישית על הסיוע שלהם בארגון והשקת תהליך המשא ומתן הזה", אמר פסקוב.
הדובר הרוסי הוסיף באופן מחושב: "כמובן, בו זמנית, זה רגע מכריע מאוד, שקשור, כמובן, לעומס הרגשי של כולם לחלוטין ולתגובות רגשיות". התגובה הזהירה מצביעה על כך שרוסיה מנסה לשמר את הקשר עם טראמפ למרות הביקורת החריפה.
טראמפ לא הסתפק בביקורת על פוטין, אלא כיוון את זעמו גם כלפי נשיא אוקראינה ולודימיר זלנסקי. "כל דבר שיוצא מהפה שלו גורם לבעיות, אני לא אוהב את זה, וכדאי שזה יפסיק", אמר טראמפ בהתייחסו לזלנסקי.
הנשיא האמריקני המשיך והאשים את שלושת המנהיגים במלחמה: "זאת מלחמה שמעולם לא הייתה מתחילה אילו הייתי נשיא. זאת המלחמה של זלנסקי, פוטין וביידן, לא של 'טראמפ'. אני רק עוזר לכבות את האש הגדולה והמכוערת שהתחילה בגלל חוסר יכולת גסה ושנאה".
יחסיו של טראמפ עם פוטין היו תמיד מורכבים ומעוררי מחלוקת. במהלך כהונתו הראשונה, טראמפ זכה לביקורת על יחסיו החמים עם המנהיג הרוסי, כאשר מבקרים האשימו אותו בכך שהוא רך מדי כלפי רוסיה. כעת, נראה שהדינמיקה השתנתה במידה ניכרת.
המלחמה באוקראינה, שהחלה בפברואר 2022, המשיכה להסלים גם תחת הממשל החדש של טראמפ. למרות הבטחותיו לסיים את המלחמה תוך 24 שעות מכניסתו לתפקיד, המציאות הוכיחה עצמה כמורכבת הרבה יותר.
התפרצותו של טראמפ מעלה שאלות רציניות לגבי יכולתו לתווך ביעילות בין רוסיה לאוקראינה. מומחים לענייני מזרח אירופה מזהירים שהתקרית עלולה לפגוע בכל תהליך שלום עתידי ולהעמיק את המשבר.
מצד שני, יש הטוענים שהביקורת הפומבית על פוטין מציגה את טראמפ כמנהיג עצמאי שלא מפחד להעמיד את האינטרסים האמריקניים לפני יחסיו האישיים. גישה זו עשויה לחזק את עמדתו המשא ומתן עם רוסיה.
הקרמלין המשיך לבטא אופטימיות זהירה לגבי אפשרות להמשך הדיאלוג. למרות הביקורת הקשה, פסקוב הדגיש שרוסיה רואה בטראמפ שותף חשוב בתהליך השלום. "אנחנו אסירי תודה על הסיוע בארגון תהליך המשא ומתן", חזר ואמר.
עם זאת, המשך ההסלמה במלחמה ותגובותיו הרגשיות של טראמפ מעלים ספקות לגבי יכולתו להביא לפריצת דרך דיפלומטית. המתקפה הרוסית החדשה על אוקראינה, שכללה תקיפות על מטרות אזרחיות, מראה שפוטין לא מתכוון לוותר על גישתו הצבאית למרות הלחץ הבינלאומי.
המשבר הנוכחי מדגיש את המורכבות הרבה של הקונפליקט והצורך בגישה דיפלומטית מתוחכמת יותר מאשר התבטאויות רגשיות ברשתות החברתיות.