המכסים הנרחבים שהטיל הנשיא דונלד טראמפ על מוצרי יבוא יוצרים גל מחירים שמטלטל את השוק האמריקאי. רשימת החברות המודיעות על עליות מחירים כתוצאה מהמכסים הולכת וגדלה, והצרכנים האמריקאים הם אלה שישלמו את המחיר.
בין המכסים שהטיל טראמפ נמצא מכס בסיס של 10% על רוב המוצרים המיובאים ומכס של 30% על רוב הסחורות הסיניות. מוצרים מסוימים, כמו פלדה ואלומיניום, מושתים במכסים גבוהים עוד יותר.
חברות קמעונות רבות הוציאו אזהרות שהן לא יכולות, כפי שהציע טראמפ, "לבלוע" את העלויות הנוספות הנגרמות ממסי היבוא. המשמעות היא שכל דבר מצרכי מזון וביגוד ועד צעצועים ומכוניות עלול לעלות בעלותו לאמריקאים.
חברות קמעונות רבות הוציאו אזהרות שהן לא יכולות, כפי שהציע טראמפ, "לבלוע" את העלויות הנוספות הנגרמות ממסי היבוא. המשמעות היא שכל דבר מצרכי מזון וביגוד ועד צעצועים ומכוניות עלול לעלות בעלותו לאמריקאים
וולמארט היא אחת מהחברות העיקריות שהודיעה כי תמכור מוצרים יקרים יותר בזמן הקרוב כי מכסי טראמפ "גבוהים מדי". "נעשה כמיטב יכולתנו לשמור על המחירים שלנו נמוכים ככל האפשר. אבל בהתחשב בגודל המכסים, אפילו ברמות המופחתות שהוכרזו השבוע, איננו מסוגלים לספוג את כל הלחץ בהתחשב במציאות של מרווחי קמעונות צרים", אמר מנכ"ל וולמארט דגלס מקמילון בשיחת רווחים.
שינויי המחירים בוולמארט צפויים להיכנס לתוקף עד סוף מאי והמחירים יעלו "הרבה יותר" ביוני, אמר ג'ון דיוויד ריינלי, המנהל הכספי של החברה, ל-CNBC.
ב-6 במאי, ענקית ייצור הצעצועים מאטל הודיעה שתעלה מחירים בשל המכסים. המנכ"ל ינון קרייץ אמר למשקיעים שתחת "התרחישים הנוכחיים שאנו בוחנים" בתגובה למכסים, הוא מצפה ש-40% עד 50% מהמוצרים שלה יישארו במחיר של 20 דולר או פחות. עם זאת, הוא גם תמך במכסים אפס על צעצועים ומשחקים ברחבי העולם.
טראמפ איים על מאטל ואמר שהוא "יטיל מכס של 100% על הצעצועים שלו, והוא לא ימכור צעצוע אחד בארצות הברית, וזה השוק הגדול ביותר שלהם".
קמעונאי האלקטרוניקה בסט ביי הזהיר במהלך שיחת רווחים במרץ ש"ספקים על פני כל המבחר שלנו יעבירו מסוים ברמת עלויות מכס לקמעונאים, מה שהופך את עליות המחירים לצרכנים אמריקאים לסבירות גבוהה".
כמה רכיבים ומכשירים אלקטרוניים פטורים זמנית ממכסי טראמפ. זה לא יחזיק מעמד לנצח.
נינטנדו, למשל, דחתה את תאריך ההזמנה המוקדמת של קונסולת משחקי הווידאו Switch 2 שלה בגלל חששות בנוגע למכסים. החברה אמרה מאוחר יותר שהתמחור של הקונסולה לא ישתנה מ-450 הדולר הראשוניים, אבל האביזרים "יחוו התאמות מחיר מאלה שהוכרזו ב-2 באפריל בשל שינויים בתנאי השוק".
בינתיים, לין טאו, המנהל הכספי של יצרנית הפלייסטיישן סוני, אמר "ייתכן שנעביר את המחיר" במהלך שיחת רווחים.
קמעונאיות סיניות שיין וטמו היו פעם פטורות במידה רבה ממכסים בגלל פטור "דה מינימיס", שחסך על משלוחי סחורות בשווי של פחות מ-800 דולר. אבל טראמפ חתם על צו ביצוע שמבטל את הפטור.
"בשל שינויים אחרונים בכללי הסחר העולמי ובמכסים, הוצאות התפעול שלנו עלו. כדי להמשיך להציע את המוצרים שאתם אוהבים מבלי להתפשר על האיכות, נבצע התאמת מחירים החל מ-25 באפריל 2025", כתבה טמו בהודעה דומה להכרזה ששיין פרסמה.
שתי החברות העלו מאז מחירים על כמה מוצרים. למשל, שני כיסאות פטיו שרשומים בטמו ונבדקו על ידי CNN היו עם תג מחיר של 61.72 דולר ב-24 באפריל. למחרת, כשהשינויים בתמחור נכנסו לתוקף, הם היו רשומים ב-70.17 דולר. בשיין, CNN ציינה שסט בגד ים עלה 4.39 דולר. למחרת הוא עלה 8.39 דולר, עלייה של 91%.
מכוניות מיובאות נפגעו ממכס של 25% ורוב חלקי הרכב מתמודדים עם מכס דומה, אם כי כמה יצרני רכב יכולים לבקש החזרים חלקיים - לעת עתה.
המנהלת הכספית של פורד שרי האוס אמרה שהיא מצפה להעלות את מחירי הרכב שלה בארה"ב עד 1.5% במחצית השנייה של 2025 בשל מכסים.
יצרנית הרכב היפנית סובארו גם אמרה שתעלה מחירים בארה"ב כדי "לקזז עלויות מוגברות", תוך ציון "תנאי השוק הנוכחיים". סובארו לא פירטה כמה המחירים עלולים לעלות.
יצרנית מוצרי הבית פרוקטר אנד גמבל, שמחזיקה במותגים כמו פמפרס, טיד וצ'רמין, אמרה במהלך שיחת רווחים ב-24 באפריל שתשקול העלאת מחירים בכמה קטגוריות ושווקים.
באותו יום, המנכ"ל ג'ון מולר אמר ל-CNBC ש"סביר להניח" שיהיו עליות מחירים לצרכנים כי "מכסים הם אינפלציוניים מטבעם".
באפריל, סטנלי בלאק אנד דקר, שמחזיקה במותגי כלי עבודה, העלתה מחירים בממוצע של ספרות גבוהות יחידות בגלל מכסים. סיבוב נוסף של עליות מחירים יגיע מאוחר יותר השנה.
אדידס אמרה שעלויות גבוהות צפויות למוצרים בארה"ב בשל המכסים הגוברים ופוחתים של טראמפ.
"בהתחשב באי הוודאות סביב המשא ומתן בין ארה"ב למדינות המייצאות השונות, איננו יודעים מה יהיו המכסים הסופיים", אמר מנכ"ל אדידס ביורן גולדן בהודעת רווחים ב-29 באפריל.
הוא הוסיף ש"עליות עלויות עקב מכסים גבוהים יותר יגרמו בסופו של דבר לעליות מחירים".
השפעות המכסים של טראמפ הופכות למציאות קשה עבור הצרכנים האמריקאים, כאשר חברות ברחבי המגזרים מעבירות את העלויות הנוספות ישירות ללקוחותיהן.