בסרטון מעורר זעזוע שצבר יותר מ-632,500 צפיות לפני שהוסר מ-TikTok, נער בן 19 עם כמעט מיליון עוקבים ברשתות החברתיות קרא לתמוך ברוצח שהרג את שני עובדי השגרירות הישראלית בוושינגטון. גיא כריסטנסן מפנסילבניה, המכונה ברשת "YourFavoriteGuy", גרם לסערה עצומה כשפרסם את הסרטון המסית ביום חמישי, יום לאחר רצח הדיפלומטים הישראלים.
בסרטון שהוסר בסופו של דבר בגלל הפרת כללי הקהילה של TikTok, כריסטנסן אמר: "אני רוצה לעודד אתכם קודם כל לתמוך במעשיו של אליאס". הוא התכוון לאליאס רודריגז בן 31, החשוד ברצח שרה מילגרים בת 26 וירון ליצ'ינסקי בן 30, שנרצחו בעת יציאתם מאירוע במוזיאון היהודי הקפיטולי בוושינגטון.
לכריסטנסן יש 321,000 עוקבים ב-TikTok, 419,000 עוקבים באינסטגרם ו-88,500 עוקבים ב-X. הוא לא היה היחיד שפרסם תוכן מסית. סקיי ג'ונסון, אישה קנדית בשנות העשרים שלה, כתבה בפוסט מלא שנאה ב-TikTok: "לאנשים ש[אמוג'י אקדח] והרגו 2 ישראלים בוושינגטון וצרחו פלסטין חופשית על הגופות שלהם - אני אוהבת אתכם ואני אעזור לוודא שתטופלו בכלא", מלווה באמוג'י נשיקות וחגיגה
כריסטנסן, סטודנט בשנה הראשונה שסירב לגלות באיזה מוסד הוא לומד, כינה את ליצ'ינסקי "פושע מלחמה" ואמר שאותו הדבר חל גם על קורבנית השנייה. בשיחה עם העיתונאי מ"ניו יורק פוסט", הנער הכחיש כי דבריו מהווים תמיכה ברצח ואמר: "לא תשמעו אותי מבטא אהדה לפושעי מלחמה".
באופן מחריד עוד יותר, כריסטנסן טען כי רודריגז "אינו טרוריסט" אלא "לוחם התנגדות". בסרטון המקורי, הוא אמר: "אני לא מגנה את החיסולם של שני הפקידים הציוניים שעבדו בשגרירות הישראלית אמש... וכאן הסיבה. ישראל שידרה בזמן אמת רצח עם לכל העולם בשנתיים האחרונות. אתם לא יכולים לצפות לעשות דבר כזה בעולם הזה מבלי שאנשים יקומו להילחם כדי לעצור אתכם בכל דרך שהם יכולים."
למרות שהסרטון הוסר מ-TikTok, הוא נותר כפוסט מחדש ב-X (לשעבר טוויטר). כריסטנסן סיפר ל"ניו יורק פוסט" שהסרטון הוסר בתחילה על ידי TikTok, אז הוא ערער וזכה. לאחר שהועלה שוב, הוא הוסר שנית, והוא ערער שוב בהצלחה. לבסוף הוא הוסר פעם שלישית ללא אפשרות ערעור נוספת.
נציג TikTok אמר בדוא"ל: "כללי הקהילה שלנו אוסרים על כל אחד לקדם שחקנים אלימים או מלאי שנאה, ואנחנו לא מאפשרים תיאוריות קונספירציה שהן אלימות או מלאות שנאה, כמו הכחשת אירועים אלימים מתועדים היטב".
לכריסטנסן יש 321,000 עוקבים ב-TikTok, 419,000 עוקבים באינסטגרם ו-88,500 עוקבים ב-X. הוא לא היה היחיד שפרסם תוכן מסית. סקיי ג'ונסון, אישה קנדית בשנות העשרים שלה, כתבה בפוסט מלא שנאה ב-TikTok: "לאנשים ש[אמוג'י אקדח] והרגו 2 ישראלים בוושינגטון וצרחו פלסטין חופשית על הגופות שלהם - אני אוהבת אתכם ואני אעזור לוודא שתטופלו בכלא", מלווה באמוג'י נשיקות וחגיגה.
הפוסטים המסיתים זכו לגינויים חריפים מפוליטיקאים ומומחים. חברת מועצת העיר ניו יורק, ג'ולי מנין, אמרה: "TikTok, על ידי מתן אפשרות לתוכן הזה - ובאופן מסוכן לא פחות שימוש באלגוריתם שחושף אנשים לנאום השנאה הזה גם כשהם לא מחפשים אותו - מחמיר את האנטישמיות והאלימות. באיזה נקודה TikTok נושא באחריות להפצת נאום שנאה ולהסתה לפעולה אלימה?"
דיוויד צימרמן, חוקר בכיר בתוכנית הקיצוניות באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, אמר שמדיה חברתית בדרך כלל לא מתחילה את הדרך של ילדים לרדיקליזם אלים, אך יכולה לעזור להם לאורך הדרך. "זה לא בהכרח תחילת תהליך הרדיקליזציה, זה מאיץ את תהליך הרדיקליזציה", אמר.
חברת האספה המדינתית ניילי רוזיק אמרה: "ברור מאוד שפלטפורמות מדיה חברתית, בכוונה או לא, מקלות על אנטישמיות, אז הן מעורבות באלימות שנובעת מזה. יש הבדל קטן מאוד בין אנשים שרוצחים יהודים לבין אלה שמעודדים אותם או גוללים דרך התוכן שלהם."
באופן מחריד עוד יותר, כריסטנסן טען כי רודריגז "אינו טרוריסט" אלא "לוחם התנגדות". בסרטון המקורי, הוא אמר: "אני לא מגנה את החיסולם של שני הפקידים הציוניים שעבדו בשגרירות הישראלית אמש... וכאן הסיבה. ישראל שידרה בזמן אמת רצח עם לכל העולם בשנתיים האחרונות. אתם לא יכולים לצפות לעשות דבר כזה בעולם הזה מבלי שאנשים יקומו להילחם כדי לעצור אתכם בכל דרך שהם יכולים"
המקרה מדגיש את הסכנות של פלטפורמות מדיה חברתית בהפצת תוכן מסית ואת ההשפעה שיכולה להיות למשפיעים צעירים עם עוקבים רבים. הוא גם מעורר שאלות קשות על אחריות הפלטפורמות למנוע הפצת תוכן שעלול להוביל לאלימות בעולם האמיתי.