זוג צעיר שעמד לקראת אירוסין הפך למטרה של התקפת טרור אנטישמית שזעזעה את הקהילה היהודית בוושינגטון ואת העולם כולו. ירון לישנסקי בן 30 ושרה מילגרים בת 26, עובדי השגרירות הישראלית, נרצחו בירי ביום רביעי בערב מחוץ למוזיאון היהודי הקפיטולי בוושינגטון, בעת יציאתהם מאירוע חברתי לדיפלומטים צעירים.
התוקף, אליאס רודריגז, צעק "Palestine Free, Free Palestine" בעת מעצרו, תוך שימוש באותו הסלוגן שנשמע בהפגנות פרו-פלסטיניות ברחבי ארצות הברית. מנהל ה-FBI קש פטל הגדיר את המקרה כ"אלימות אנטישמית ממוקדת" ומעשה טרור.
האזור הגדול של וושינגטון הוא ביתם של כמה מאות אלפי יהודים, מה שהופך אותו לאחד ממרכזי האוכלוסייה היהודית הגדולים במדינה. האזור שבור לב ומזועזע מהרציחות, שהקהילה רואה בהן מתקפה אישית עמוקה.
"זה יכול היה להיות אחד מהילדים שלנו", אמרה הרבה שירה סטוטמן, מייסדת בית הכנסת ההיסטורי Sixth & I בוושינגטון, שהגיעה למקום עם רב עמית להתפלל. עבור צעירים רבים, האירוע במוזיאון היהודי היה אמור להיות הזדמנות נטוורקינג או אפילו סיכוי למצוא בן זוג פוטנציאלי, מסבירה הרבה סטוטמן.
"זה יכול היה להיות אחד מהילדים שלנו", אמרה הרבה שירה סטוטמן, מייסדת בית הכנסת ההיסטורי Sixth & I בוושינגטון, שהגיעה למקום עם רב עמית להתפלל. עבור צעירים רבים, האירוע במוזיאון היהודי היה אמור להיות הזדמנות נטוורקינג או אפילו סיכוי למצוא בן זוג פוטנציאלי, מסבירה הרבה סטוטמן
רון הלבר, מנכ"ל מועצת יחסי הקהילה היהודית של וושינגטון הגדולה, כינה את הרציחות "התנקשות פוליטית" ו"הסיוט שכולנו פחדנו ממנו". הוא אמר שתמיד אמר לחברים שהוא בר מזל לחיות באזור וושינגטון כי אלימות נגד הקהילה היהודית לא הייתה נפוצה שם.
"לא ראינו תקרית גדולה במשך 50, 60 שנה", אמר הלבר. "לצערנו, השיא הזה נשבר עכשיו." הוא מוסיף: "תראו, זה יכול היה להיות אנחנו. הזוג הצעיר הזה צריך היה להיות בחיים ולהתכונן להתארס בירושלים, ועכשיו המשפחה שלהם תצטרך לקבור אותם."
המקרה מדגיש את העלייה המתמשכת באנטישמיות בארצות הברית, במיוחד מאז התקפת ה-7 באוקטובר 2023. גיל פרוס, מנכ"ל הפדרציה היהודית של וושינגטון הגדולה, אמר שהוא ועמיתיו הרגישו עלייה מוחשית באנטישמיות מאז הפיגוע בבית הכנסת "עץ החיים" בפיטסבורג ב-2018, שבו רוצחו 11 מתפללים.
"עם כל צלב קרס שנכתב על קיר של בית ספר או תקריות דומות, יהודים מרגישים פחות ופחות בטוחים", אמר פרוס. התחושה הזו "עלתה לשמיים" לאחר התקפת חמאס ב-7 באוקטובר.
הירי משרה אור קשה על התנועה הפרו-פלסטינית בארצות הברית. למרות שקשריו של רודריגז לתנועה הרחבה אינם ברורים, האירוע מעלה שאלות על ההשפעה של מחאות אפילו שלוות על עמדות כנגד אנשים הקשורים לישראל.
ארגונים פרו-פלסטיניים רבים מיהרו לגנות את הרציחות. המועצה לקשרים אמריקניים-איסלאמיים כינתה את האלימות "בלתי מקובלת לחלוטין", ו"קול יהודי לשלום", קבוצה אנטי-ציונית, גם היא גינתה את הרציחות.
עם זאת, ארגונים קיצוניים יותר הציגו רמזים של קבלה לגבי הרציחות. שרלוט קייטס, הרכזת הבינלאומית של רשת סמידון, שמחלקת האוצר האמריקנית הגדירה כארגון צדקה מזויף המשמש כגיוס כספים לחזית העממית לשחרור פלסטין, כתבה בטלגרם שבעקבות חנק המחאות הלא-אלימות, יש לצפות שאנשים מסוימים יסלימו.
ארגונים קיצוניים יותר הציגו רמזים של קבלה לגבי הרציחות. שרלוט קייטס, הרכזת הבינלאומית של רשת סמידון, שמחלקת האוצר האמריקנית הגדירה כארגון צדקה מזויף המשמש כגיוס כספים לחזית העממית לשחרור פלסטין, כתבה בטלגרם שבעקבות חנק המחאות הלא-אלימות, יש לצפות שאנשים מסוימים יסלימו את המחאה
קהילות יהודיות באזור עדיין מנסות להבין כיצד לכבד את הזוג שחייהם אבדו. רבים צפויים לקיים ערבי זכרון רשמיים, אך הכאב עדיין גדול מכדי להתחיל לתכנן אותם.
כ-200 איש השתתפו בערב זכרון שנערך בקצה כיכר לאפייט, מול הבית הלבן. סידור של נרות תה הוצב על הקרקע, זוהר בצורת מגן דוד, ליד תמונות בגודל פוסטר של ליצ'ינסקי ומילגרים המחייכים. הקבוצה סיימה את הלילה בשירת שירים עבריים מרשימה שכותרתה: "ירון ושרה: יהי זכרם ברוך".
ואז הקבוצה פרצה לשיר שלא היה ברשימה: "The Star Spangled Banner" - ההימנון האמריקני, בביטוי סולידריות עמוקה עם הערכים הדמוקרטיים נגד הטרור והשנאה.