ניו יורק/פריז/שיקגו — בתגובה חסרת תקדים לפיגוע הטרור האנטישמי בוושינגטון שבו נרצחו שני עובדי השגרירות הישראלית, מדינות ברחבי העולם מגבירות באופן דרמטי את אמצעי הביטחון סביב מוסדות יהודיים. מניו יורק ועד פריז, ממיאמי ועד שיקגו - עשרות ערים מפעילות כוחות משטרה מוגברים, יחידות נגד טרור וסיורים חמושים כדי להגן על קהילות יהודיות מפגיעה.
המשטרה בניו יורק הודיעה על "הגברת הנוכחות באתרים דתיים ובמוסדות תרבות עם סיורים בולטים, יחידות נשק כבד וקציני נגד טרור." זאת למרות שאין איום קונקרטי ידוע על העיר. ראש עיריית ניו יורק אריק אדאמס הצהיר: "מעשה האלימות הזה מבוסס השנאה הוא בדיוק מה שזה אומר לגלוב את האינתיפאדה. אאמר בבהירות - לאלימות אנטישמית אין מקום במדינה שלנו"
"יהודים לא בטוחים בשום מקום," אמר זיו הלסבנד, תושב ירושלים ופצוע מלחמת עזה, המבטא את התחושה השוררת בקהילות יהודיות ברחבי העולם לאחר הפיגוע. "אנחנו מקווים שטראמפ ימשיך לעזור ולהגן עלינו, במיוחד בארצות הברית. אנחנו רוצים להיות בטוחים שנוכל לנסוע בכל העולם בביטחון."
המשטרה בניו יורק הודיעה על "הגברת הנוכחות באתרים דתיים ובמוסדות תרבות עם סיורים בולטים, יחידות נשק כבד וקציני נגד טרור." זאת למרות שאין איום קונקרטי ידוע על העיר. ראש עיריית ניו יורק אריק אדאמס הצהיר: "מעשה האלימות הזה מבוסס השנאה הוא בדיוק מה שזה אומר לגלוב את האינתיפאדה. אאמר בבהירות - לאלימות אנטישמית אין מקום במדינה שלנו."
בצרפת, שר הפנים ברונו רטאיו הורה למשטרה "להגביר את המעקב באתרים הקשורים לקהילה היהודית" כמו בתי כנסת, וכי אמצעי הביטחון חייבים להיות "גלויים ומרתיעים." שר החוץ הצרפתי ז'אן-נואל בארו גינה את הרצח כ"מעשה נתעב של ברבריות אנטישמית. שום דבר לא יכול להצדיק אלימות כזו."
במיאמי, הנסיפה רוזי קורדרו-שטוץ הכריזה על "צעדים מיידיים להגברת הביטחון ברחבי מחוז מיאמי-דייד. זה אומר סיורים מוגברים סביב מקומות פולחן ומוסדות תרבות, כולל בתי כנסת, מסגדים ובתי ספר יהודיים." היא הוסיפה במסר אישי: "המחשבות והתפילות שלי עם כל הנפגעים, והיינו בטוחים שנעשה כל מה שביכולתנו לשמור על הביטחון של הקהילה שלנו!"
מיאמי-דייד היא ביתה לאחת מהאוכלוסיות היהודיות הגדולות במדינה, עם כ-69,700 משקי בית יהודיים - כ-5% מהאוכלוסייה. לפי מחקר של הפדרציה היהודית של מיאמי הגדולה, מספר זה גדל ב-25% מאז 2014.
בשיקגו, שבה גר המחבל אליאס רודריגז, משטרת העיר אישרה שהיא מגבירה את הביטחון סביב הקהילה היהודית. חברת מועצת העיר דברה סילברסטיין, החברה היהודית היחידה במועצה, אמרה שדיברה עם מפקח המשטרה שאישר שאמנם אין איום מקומי ידוע, אך המחוז ה-24 מגביר את הסיורים.
מושל אילינוי היהודי JB פריצקר אמר שהוא "מוזע" מהירי, וחשף שחבר מצוותו היה באירוע בזמן הפיגוע. "אל תטעו," הוא כתב, "זו הייתה התקפה על הקהילה היהודית."
הקרדינל דולן מניו יורק גם הוא דיבר על ה"רצח בדם קר של שני חברי הקהילה היהודית" ואמר: "כפי שהיה כל כך ברור בחודשים ובשנים האחרונות, אנטישמיות עדיין נפוצה במדינה שלנו ובעולם, והקהילה הקתולית בניו יורק מחדשת היום את נחישותנו לעבוד למיגור הרוע הזה."
בגרמניה, פליקס קליין, הנציב הממשלתי למאבק באנטישמיות, אמר שיש סיבה לחשוש שהירי בוושינגטון עלול לעורר חיקויים "אפילו ברחובות שלנו. כחברה, עלינו לכן להישאר ערניים, ויש להחזק גם את אמצעי הביטחון למוסדות יהודיים בגרמניה."
קנצלר גרמניה פרידריך מרץ גינה את ההתקפה "בחריפות הגדולה ביותר" ואמר: "כרגע עלינו להניח שהיה מניע אנטישמי."
שר החוץ הבריטי דיוויד לאמי אמר שהוא "מוזע" לאחר שסנדי השגרירות הישראלית נורו למוות ליד מוזיאון יהודי בוושינגטון. "אנו מגנים את הפשע האנטישמי המזעזע הזה."
במקביל, ישראלים מרגישים במצור מאנטישמיות עולמית. "זה מוזיאון יהודי, מה שאומר שהשנאה ליהודים והשנאה לישראל התאחדו. וזה עצוב - אנחנו צריכים להילחם בזה," אמר תושב ירושלים אודי צמח.
ישראלית בת 30, אביה לוי, הגיעה למסקנה שעזיבת ישראל מסוכנת מדי. "אני ישראלית וזה גורם לי להרגיש בפחד. אני מפחדת לנסוע לחו"ל. יש לי ילדים; זה פשוט יגרום לי לפחד."
מיכאל אורן, שגריר ישראל לשעבר בארה"ב שהיה יעד לניסיון התנקשות שנכשל מצד איראן במהלך כהונתו, אמר שהסתה ברשתות החברתיות שינתה את רמת האיום בזמן קשה של הפגנות פרו-פלסטיניות בקמפוסים אוניברסיטאיים אמריקניים.
"ובכנות, עלינו לחשוב כמדינה איך אנחנו נלחמים בהסתה הזו ברשתות החברתיות, כי זה איום רציני. ומה שזה עושה זה דה-הומניזציה שיטתית של היהודים, ואנחנו יודעים לאן זה מוביל."
יו"ל ארגון הלגה נגד השמצה (ADL) ג'ונתן גרינבלט אמר על הפיגוע ביום רביעי: "כאשר רטוריקה אנטישמית הופכת נורמלית, נסבלת, או אפילו מוגברת בשיח הציבורי שלנו, זה יוצר סביבה שבה אלימות נגד יהודים הופכת לסבירה יותר."
בתוך שנה מהמתקפה של ה-7 באוקטובר, ארצות הברית ראתה יותר מ-10,000 אירועים אנטישמיים, כולל יותר מ-3,000 במהלך עצרות אנטי-ישראליות, 2,000 במוסדות יהודיים ולפחות 1,200 בקמפוסים, לפי נתוני ADL.
ההגברה הגלובלית של אמצעי הביטחון מעידה על החשש העמוק מפני גל של פיגועים חיקוי וההבנה שהטרגדיה בוושינגטון עלולה להיות רק התחלה של מגמה מסוכנת יותר.
הקהילות היהודיות ברחבי העולם נותרות בכוננות מוגברת, בזמן שכוחות הביטחון מנסים למנוע פיגועי חיקוי נוספים.