מחקר חדש שפורסם בכתב העת Personality and Individual Differences מגלה תופעה מדאיגה: אנשים עם תכונות אישיות אפלות נתפסים כמהימנים יותר בעיני הסובבים אותם, וזאת בגלל מראה הפנים שלהם בלבד.
החוקרים בחנו כיצד אנשים מעריכים את מידת האמינות של זרים על בסיס תווי פנים בלבד. הממצאים הראו כי אנשים עם רמות גבוהות של מה שמכונה "השילוש האפל" - נרקיסיזם, פסיכופתיה ומקיאוויליזם - דורגו באופן עקבי כמהימנים יותר.
הסיבה טמונה במראה החיצוני. אנשים עם תכונות השילוש האפל נתפסו כאטרקטיביים יותר מבחינה פיזית, ותפיסה זו השפיעה באופן משמעותי על מידת האמינות שייחסו להם הנבדקים.
פסיכופתים ונרקיסיסטים נתפסים כאנשים שניתן לסמוך עליהם
בארבעה ניסויים שכללו כמעט 600 משתתפים, התבקשו אנשים לשפוט פני זרים במשימות דירוג ובמשחקי אמון מדומים. שוב ושוב, אלה עם ציוני שילוש אפל גבוהים נתפסו כמהימנים יותר על בסיס תמונתם בלבד.
פסיכופתיה, המאופיינת בחוסר אמפתיה ואימפולסיביות, עשויה להיתפס כמנוגדת לאמון. אך בפועל, אנשים עם תכונה זו יכולים להיות מקסימים מאוד ואסטרטגיים מבחינה חברתית.
באופן דומה, נרקיסיסטים מפגינים לעתים קרובות ביטחון עצמי, קסם והצגה עצמית מלוטשת, בעוד שמקיאוולים מצטיינים בקריאת רמזים חברתיים ובמניפולציה של תפיסות. המחקר מצא כי תכונות אלה עשויות להשפיע על הבעות הפנים והמראה שלהם בדרכים עדינות המגבירות את הקסם שלהם, במיוחד במפגשים קצרים או שטחיים.
"במסגרות שיתופיות קצרות טווח, אנשים עם תכונות שילוש אפל גבוהות נוטים לעורר יותר אמון, בין השאר בגלל שהם נתפסים כאטרקטיביים יותר על בסיס תווי פניהם", אמר פרופ' קי וו מאוניברסיטת הונאן הנורמלית בסין, שהוביל את המחקר.
הפסיכולוג ג'ייסון ווקר מאוניברסיטת אדלר בשיקגו הסביר: "אנחנו מתוכנתים לקשר אטרקטיביות עם אמון, קיצור דרך פסיכולוגי המכונה אפקט הילה. זה הופך למסוכן למדי כשהוא מתנגש עם אישיות השילוש האפל, אשר לעתים קרובות יודעות ומשתמשות בזה לטובתן".
הממצאים האלה עלולים להסביר דפוסים מהעולם האמיתי, כמו האופן שבו אנשים עם תכונות אישיות אפלות עולים במהירות לתפקידי מנהיגות או זוכים להשפעה חברתית, לפחות בטווח הקצר.
המחקר עשוי גם להוסיף הקשר לתופעות תרבותיות כמו הקסם הציבורי עם רוצחים סדרתיים. לדוגמה, טד בנדי וג'פרי דאמר שניהם תוארו כאטרקטיביים או כריזמטיים - תכונות שאולי עזרו להם להימנע מחשדות.