מודיעין אמריקני חדש חושף כי ישראל מבצעת הכנות מתקדמות לתקיפה אפשרית של מתקני הגרעין האיראניים, זאת בעוד ממשל טראמפ מנסה להגיע להסכם דיפלומטי עם טהראן. התקיפה הפוטנציאלית עלולה לפוצץ את המשא ומתן ולהצית מלחמה אזורית רחבה במזרח התיכון.
פקידים אמריקנים זהירים מציינים כי לא ברור שהמנהיגות הישראלית קיבלה החלטה סופית, ולמעשה קיימת מחלוקת עמוקה בתוך הממשל האמריקני לגבי הסבירות שישראל תפעל בפועל. עם זאת, "הסיכוי לתקיפה ישראלית במתקן גרעיני איראני עלה משמעותיות בחודשים האחרונים," אמר גורם שמכיר את המודיעין האמריקני.
החששות המוגברים נובעים לא רק מהודעות פומביות ופרטיות של פקידים ישראלים בכירים שמעידות על שיקול מהלך כזה, אלא גם מתקשורת ישראלית שנירטה ותצפיות על תנועות צבאיות ישראליות שעלולות להעיד על תקיפה קרובה.
החששות המוגברים נובעים לא רק מהודעות פומביות ופרטיות של פקידים ישראלים בכירים שמעידות על שיקול מהלך כזה, אלא גם מתקשורת ישראלית שנירטה ותצפיות על תנועות צבאיות ישראליות שעלולות להעיד על תקיפה קרובה
בין ההכנות הצבאיות שצפתה ארצות הברית נמצאות תנועת תחמושת אווירית והשלמת תרגיל אוויר, כך מסרו שני מקורות. אולם אותם מדדים יכולים גם פשוט להיות ניסיון של ישראל ללחוץ על איראן לנטוש עמדות מפתח בתוכנית הגרעין שלה על ידי איתות לגבי ההשלכות אם היא לא תעשה זאת.
איראן נמצאת במצבה הצבאי החלש ביותר מזה עשרות שנים, לאחר שישראל הפציצה את מתקני ייצור הטילים וההגנה האווירית שלה באוקטובר, יחד עם כלכלה שנחלשה בגלל סנקציות והרס של הפרוקסים האזוריים החזקים ביותר שלה על ידי ישראל. פקידים אמריקנים אומרים שישראל רואה חלון הזדמנויות.
"זו אתגר אמיתי עבור נתניהו," אמר ג'ונתן פניקוף, פקיד מודיעין בכיר לשעבר המתמחה באזור. ראש הממשלה נמצא תחת לחץ גם למנוע הסכם ארה"ב-איראן שישראל לא רואה כמספק, ובו בזמן לא לנכור את טראמפ - שכבר נפרד מראש הממשלה הישראלי בנושאי ביטחון מפתח באזור.
"בסופו של דבר, קבלת ההחלטות הישראלית תיתבסס על קביעות מדיניות ופעולות אמריקניות, ועל איזה הסכמים נשיא טראמפ יגיע או לא יגיע עם איראן," אמר פניקוף, שהוסיף שהוא לא מאמין שנתניהו יהיה מוכן לסכן את הקרע המוחלט של מערכת היחסים עם ארה"ב על ידי שיגור תקיפה ללא אישור אמריקני מובלע לפחות.
ארצות הברית מגבירה את איסוף המודיעין כדי להיות מוכנה לסייע אם המנהיגים הישראלים מחליטים לתקוף, כך אמר פקיד אמריקני בכיר ל-CNN. אבל מקור המכיר את החשיבה של ממשל טראמפ אמר ל-CNN שארה"ב לא צפויה לעזור לישראל לבצע תקיפות באתרי הגרעין האיראניים כרגע, מלבד פרובוקציה גדולה כלשהי מצד טהראן.
לישראל אין את היכולת להרוס את התוכנית הגרעינית של איראן ללא סיוע אמריקני, כולל תדלוק באוויר והפצצות הנדרשות לחדירה אל המתקנים העמוקים מתחת לאדמה, צורך שמשתקף גם בדוחות מודיעין אמריקני קודמים.
מקור ישראלי אמר ל-CNN שישראל תהיה מוכנה לבצע פעולה צבאית בעצמה אם ארה"ב תסכים על מה שמקור זה תיאר כ"הסכם רע" עם איראן שישראל לא יכולה לקבל.
"אני חושב שזה יותר סביר שהם יתקפו כדי לנסות לגרום להסכם להתפרק אם הם חושבים שטראמפ יסתפק ב'הסכם רע'," אמר גורם אחר המכיר את המודיעין האמריקני. "הישראלים לא התביישו לאותת לנו על כך... גם בפומבי וגם בפרטיות."
הערכת מודיעין אמריקנית מפברואר הציעה שישראל יכולה להשתמש במטוסים צבאיים או בטילים ארוכי טווח כדי לנצל את יכולות ההגנה האווירית המדולדלות של איראן. אבל אותה הערכה גם תיארה איך תקיפות כאלה רק יאחרו באופן מינימלי את התוכנית הגרעינית האיראנית ולא יהיו תרופת פלא.
השיחות האמריקניות עם איראן תקועות כרגע על דרישה שטהראן לא תעשיר אורניום, תהליך שיכול לאפשר התחמשות, אך שהוא גם הכרחי לייצור כוח גרעיני למטרות אזרחיות.
השליח המיוחד סטיב ויטקוף, שמוביל את המשלחת האמריקנית, אמר ל-ABC News בסוף השבוע שוושינגטון "לא יכולה לאפשר אפילו 1% מיכולת העשרה" תחת הסכם. "העברנו הצעה לאיראנים שאנחנו חושבים שמתייחסת לחלק מזה בלי לזלזל בהם," הוא אמר.
חמינאי אמר ביום שלישי שהוא לא מצפה שהמשא ומתן עם ארצות הברית על התוכנית הגרעינית של טהראן "יגיע למסקנה," וכינה את הדרישה האמריקנית שאיראן לא תעשיר אורניום "טעות גדולה." איראן מתעקשת שיש לה זכות לעשיר לפי אמנת אי-הפצת הגרעין של האו"ם ואומרת שהיא לא תוותר על הזכות הזו בשום נסיבות.
סיבוב נוסף של שיחות עשוי להתקיים באירופה השבוע, לפי ויטקוף. גם ארה"ב וגם איראן הציגו הצעות על השולחן, אבל אחרי יותר מחודש של השיחות בתיווך עומאן, אין הצעה אמריקנית נוכחית עם אישור של טראמפ.
סוכנויות המודיעין האמריקניות הוציאו בפברואר אזהרות שישראל תנסה כנראה לתקוף מתקנים מפתח בתוכנית הגרעין של איראן השנה. "בעקביות זו הייתה העמדה הישראלית שהאופציה הצבאית היא האופציה היחידה לעצירת התוכנית הגרעינית הצבאית של איראן," ציין פקיד אמריקני אחד.
המתח הגובר מציב את ישראל "בין הפטיש לסדן", כפי שתיאר פניקוף. ישראל חייבת לשקול בין הרצון למנוע הסכם שהיא רואה כלא מספק לבין הצורך לא לנכור את טראמפ, הנשיא שכבר הוכיח שהוא מוכן להסתכסך עם בעלי ברית כאשר הם מתנגדים למדיניותו.
השאלה המרכזית היא האם ישראל תבחר להסתכן בקרע עם ארה"ב כדי למנוע הסכם גרעיני שהיא רואה כמסוכן, או שהיא תמתין לראות אם המשא ומתן הדיפלומטי יכול להביא לתוצאות מקבלות. התשובה לשאלה זו עשויה לקבוע את עתיד המזרח התיכון לשנים הבאות.
החלטת ישראל - אם ומתי - תלויה במידה רבה בהערכתה לגבי הסיכויים של ארה"ב להגיע להסכם מקבל עם איראן, ובאיזו מהירות המשא ומתן מתקדם.