במפגש דיפלומטי יוצא דופן שהפך לעימות פומבי, ביצע נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ "אמבוש" אמיתי נגד נשיא דרום אפריקה סיריל רמפוזה אמש בבית הלבן. טראמפ הפתיע את האורח שלו כשביקש לעמעם את האורות והקרין לו סרטונים שלטענתו מוכיחים שלבנים דרום אפריקנים הם קורבנות רצח עם ורדיפה, תוך האשמת דרום אפריקה בכשלון במאבק נגד "רצח חקלאים לבנים".
המפגש המתוח התרחש שלושה חודשים אחרי "פסגת הצעקות" בין טראמפ לנשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, שהסתיימה בגירוש זלנסקי מהבית הלבן. כמו אז, גם הפעם הציג טראמפ טענות כבדות כלפי האורח שלו - שהכחיש אותן בתוקף.
"אנשים בורחים מדרום אפריקה למען ביטחונם האישי," טען טראמפ במהלך ההצהרה המשותפת לתקשורת. "מחרימים את האדמות שלהם ובמקרים רבים הם נרצחים. יש חקלאים לבנים שבורחים מדרום אפריקה, ועצוב מאוד לראות את זה."
רמפוזה, שלפרקים התקשה להשחיל מילה ולעמוד בקצב של טראמפ, נראה המום מהתקפת הפתע. בשלב מסוים הוא אף ביקש מטראמפ שהם ישוחחו על הנושא בצורה רגועה יותר.
הרגע הדרמטי ביותר הגיע כאשר טראמפ ביקש מאנשיו לעמעם את האורות בחדר הסגלגל ולהקרין לרמפוזה סרטונים שלכאורה "מוכיחים" את טענותיו. ה"הוכחות" כללו פוליטיקאי מהשמאל הקיצוני בדרום אפריקה ששר בעצרות "לירות באפריקנר, לירות בחקלאי" - שיר הסתה נגד לבנים מתקופת האפרטהייד.
בנוסף, טראמפ החזיק תמונות של דרום אפריקנים לבנים שלטענתו נרצחו לאחרונה, וטען ללא הוכחה כי חקלאים לבנים "הוצאו להורג" אחרי שאדמותיהם נלקחו מהם.
טראמפ החזיק תמונות של דרום אפריקנים לבנים שלטענתו נרצחו לאחרונה, וטען ללא הוכחה כי חקלאים לבנים "הוצאו להורג" אחרי שאדמותיהם נלקחו מהם
רמפוזה, שצפה בסרטונים, הכחיש בתוקף את הטענות ואמר: "הייתי רוצה לדעת מאיפה הסרטונים האלה, בגלל שמעולם לא ראיתי אותם. התכנים שמופיעים בסרטונים מנוגדים לחלוטין למדיניות הממשלה."
במהלך מתוח נוסף, רמפוזה עקץ את טראמפ על קבלת מטוס הפאר מקטאר ואמר: "אני מצטער שאין לי מטוס להעניק לך." טראמפ השיב בביטחון: "הלוואי שהיה לך, אם המדינה שלך הייתה מציעה לחיל האוויר האמריקני מטוס הייתי לוקח אותו."
כאשר טראמפ טען שחקלאים לבנים "הוצאו להורג", רמפוזה השיב לו בבהירות: "הם לא." הנשיא הדרום אפריקני הדגיש שאמנם שיעור הרצח במדינה גבוה, אך הרוב המכריע של הנרצחים הם אזרחים שחורים. "החקלאים הם לא שחורים," השיב לו טראמפ.
הקשר הרחב לעימות הזה מגיע מהחלטתו האחרונה של טראמפ להכיר בדרום אפריקנים לבנים כפליטים, בטענה שהם "קורבנות רצח עם". בשבוע שעבר המריאה לארצות הברית קבוצה ראשונה של 49 מבני המיעוט הלבן בדרום אפריקה שקיבלו מעמד של פליטים במסגרת "מקלט מדיני".
הצעד הזה הגביר את המתיחות בין שתי המדינות, כאשר ממשלת דרום אפריקה טוענת שטראמפ מתערב בענייניה הפנימיים ושופך שמן למדורת המחלוקת בין בני הרוב השחור לבין המיעוט הלבן.
הטענה שדרום אפריקנים לבנים סובלים מאפליה מצד הרוב השחור הפכה בשנים האחרונות לנרטיב מושרש בפורומים של חוגי ימין ברשת. המיליארדר אילון מאסק, שנולד בדרום אפריקה ונחשב לאחד האנשים הקרובים ביותר לטראמפ, הדהד את הנרטיב הזה גם הוא. לא במקרה, מאסק נכח בחדר הסגלגל בזמן המפגש המתוח.
הרקע ההיסטורי מורכב: רוב הלבנים בדרום אפריקה הם מקהילת האפריקנרים, צאצאי המתיישבים ההולנדים שהגיעו לקצה הדרומי של היבשת במאה ה-17. מקהילה זו צמח משטר האפרטהייד, משטר ההפרדה הגזעית שמ-1948 עד קריסתו ב-1994 שלל את רוב הזכויות מהרוב השחור.
אף שב-1994 הפכה דרום אפריקה לדמוקרטיה עם פירוק האפרטהייד ועלייתו של נלסון מנדלה לשלטון, המיעוט הלבן שמר על רוב הנכסים שצבר בימי הקולוניאליזם והאפרטהייד.
טראמפ, אחרי שחזר לבית הלבן בינואר, עצר את כל הסיוע הכלכלי של ארצות הברית לדרום אפריקה. הוא נימק זאת במדיניות הקרקעות של דרום אפריקה ובעתירה שלה נגד ישראל בבית הדין הבינלאומי לצדק, שם היא מאשימה את ישראל ברצח עם בעזה.
למרות העימות הפומבי, בסיום שיחה פרטית עם הנשיא האמריקני, נשאל רמפוזה אם הוא חושב שטראמפ הקשיב לו. "כן," הוא ענה. "הייתה פגישה טובה מאוד," הוא הוסיף והדגיש בבהירות: "אין רצח עם בדרום אפריקה."
האירוע מדגים את הגישה הייחודית של טראמפ לדיפלומטיה - שילוב של קונפרונטציה פומבית, תיאטרליות והפתעות שנועדות ללחוץ על האורח. השאלה היא האם השיטה הזו משיגה תוצאות מדיניות או רק יוצרת מתח דיפלומטי מיותר.
המפגש הזה מוסיף פרק נוסף לסדרה של עימותים דיפלומטיים של טראמפ עם מנהיגים זרים, ומעלה שאלות על השפעות האסטרטגיה הזו על היחסים הבינלאומיים של ארצות הברית.