הנשיא טראמפ הכריז ביום שלישי כי ממשלו בחר בעיצוב האדריכלי למערכת הגנה מטילים בשם "כיפת זהב" (Golden Dome) שתגן על ארצות הברית מפני איומים זרים.
בהצהרה בחדר הסגלגל לצד שר ההגנה פיט הגסת', אמר הנשיא כי חבילת התקציב שהרפובליקנים מגבשים כעת בגבעת הקפיטול תכלול 25 מיליארד דולר ראשוניים להתחלת הבנייה של מערכת ההגנה. טראמפ העריך כי העלות הכוללת של הפרויקט תהיה כ-175 מיליארד דולר, אם כי ציין שהסכום עלול להיות גבוה יותר.
"היום, אני שמח להודיע כי בחרנו רשמית בארכיטקטורה למערכת מתקדמת זו שתפרוס טכנולוגיות מהדור הבא ביבשה, בים ובחלל, כולל חיישנים ויירוטים מבוססי חלל," הכריז הנשיא.
טראמפ אמר כי הפרויקט צריך להיות "מבצעי במלואו לפני סוף כהונתי", כלומר לפני ינואר 2029. הנשיא ציין כי המערכת תיבנה במדינות כולל אלסקה, פלורידה, ג'ורג'יה ואינדיאנה, ותערב מספר חברות הגנה וטכנולוגיה אמריקאיות שטרם נבחרו.
בהצהרה בחדר הסגלגל לצד שר ההגנה פיט הגסת', אמר הנשיא כי חבילת התקציב שהרפובליקנים מגבשים כעת בגבעת הקפיטול תכלול 25 מיליארד דולר ראשוניים להתחלת הבנייה של מערכת ההגנה. טראמפ העריך כי העלות הכוללת של הפרויקט תהיה כ-175 מיליארד דולר, אם כי ציין שהסכום עלול להיות גבוה יותר
קנדה מעוניינת להיות מעורבת בפרויקט, אמר הנשיא, והוסיף כי ארה"ב רוצה לסייע לקנדה ככל שתוכל.
"כאשר תושלם במלואה, 'כיפת הזהב' תוכל ליירט טילים גם אם הם משוגרים מצדדים אחרים של העולם ואפילו אם הם משוגרים מהחלל," הוא אמר. "ויהיה לנו המערכת הטובה ביותר שנבנתה אי פעם."
הנשיא אמר לעיתונאים כי הוא הציע מערכת הגנה מטילים חדשה ומקיפה למנהיגי הצבא האמריקאי, והם הסכימו, ולא להיפך.
"הצעתי את זה וכולם אמרו, 'אנחנו אוהבים את הרעיון, אדוני.' ככה זה צריך להיות, נכון? אבל הם רוצים את זה. והם רצו את זה מאוד ברגע שזה הוצע."
הנשיא הביע במשך חודשים רצון למערכת הגנה כמו של ישראל. בנאומו המשותף לקונגרס במרץ, הנשיא ביקש מימון למערכת.
"אני מבקש מהקונגרס לממן מגן 'כיפת זהב' מתקדם להגנה על מולדתנו," אמר הנשיא בנאומו לקונגרס. "הכל תוצרת ארה"ב. רונלד רייגן רצה לעשות את זה לפני זמן רב, אבל הטכנולוגיה לא הייתה קיימת, אפילו לא קרוב. אבל עכשיו יש לנו את הטכנולוגיה. זה מדהים, למעשה. ומקומות אחרים יש להם את זה. לישראל יש את זה, למקומות אחרים יש את זה, וגם לארצות הברית צריך להיות את זה."
הערכה חדשה לא מסווגת מסוכנות המודיעין של הפנטגון מראה מאלו איומים ארה"ב צריכה להגן על עצמה בעשור הבא.
סוכנות המודיעין של ההגנה (DIA) צופה כי איומי הטילים על ארה"ב יתרחבו הן בהיקף והן בתחכום, כאשר ארה"ב מתמודדת עם איומים מגורמים זרים בצורת טילים בליסטיים בין-יבשתיים, טילים בליסטיים המשוגרים מצוללות, שני סוגים של נשק היפרסוני, טילי שיוט להתקפה יבשתית, ומערכות הפצצה מסלוליות חלקיות.
טראמפ רוצה "כיפת זהב" בסגנון "כיפת ברזל" של ישראל, מערכת ההגנה האווירית הניידת לכל מזג אוויר של המדינה שיירטה קליעים מאז התקנתה ב-2011. עם זאת, "כיפת ברזל" של ישראל מגנה בעיקר מפני איומים לטווח קצר יותר, כמו רקטות, בעוד שיש לה שתי מערכות הגנה אווירית אחרות להגנה מפני טילים, אשר נמצאים בשימוש הולך וגובר בעימותים.
"איומי טילים על אדמת ארה"ב יתרחבו בהיקף ובתחכום בעשור הקרוב," אומרת ההערכה. "סין ורוסיה מפתחות מערך של מערכות שיגור חדשניות כדי לנצל פערים בהגנות הטילים הבליסטיים הנוכחיות של ארה"ב, אך טילים בליסטיים מסורתיים — המונחים במהלך טיסה ממונעת ולא מונחים במהלך טיסה חופשית — יישארו האיום העיקרי על המולדת. צפון קוריאה בדקה בהצלחה טילים בליסטיים בעלי טווח מספיק כדי להגיע לכל רחבי המולדת, ולאיראן יש כלי שיגור לחלל שהיא יכולה להשתמש בהם כדי לפתח ICBM ישים צבאית עד 2035, אם טהרן תחליט לרדוף אחר היכולת."
ההערכה מזהירה כי לסין, איראן וצפון קוריאה יהיו הרבה יותר טילים בליסטיים בין-יבשתיים עד 2035, ו"אין חלק מהמולדת שלא ניתן לפגוע בו על ידי ICBMs קיימים". למרות שלאיראן אין כרגע ICBMs ידועים, הערכת ה-DIA מרמזת שיהיו לה 60 עד 2035. מניעת איראן מלהפוך למעצמה גרעינית הייתה מטרה מרכזית של ארה"ב ובעלי בריתה.
ההערכה גם מזהירה כי טילים בליסטיים משוגרים מצוללות של סין יגדלו במספר עד 2035, ו"אין חלק מהמולדת שלא ניתן לפגוע בו על ידי SLBMs של האויב הקיימים." גם לרוסיה יש טילים בליסטיים המשוגרים מצוללות.
יתר על כן, ההערכה מזהירה כי גם סין וגם רוסיה יגדילו את נשק ההיפרסוני המוגבר שלהן פי כמה עד 2035. הדוח אומר שרוסיה וסין יכולות להגיע לחלקים מארה"ב עם מערכות אלה. הדוח גם אומר שיכולת טיל השיוט להתקפה יבשתית של סין ורוסיה תגדל משמעותית עד 2035, ולשתי המדינות יש פוטנציאל להגיע לחלקים מארה"ב.
לבסוף, הדוח אומר שלרוסיה וסין צפויות להיות מה שמכונה מערכות הפצצה מסלוליות חלקיות עד 2035. אלה יוכלו להקיף את כדור הארץ, לעבור מעל הקוטב הדרומי כדי למנוע גילוי מוקדם.
"זהו פרויקט היסטורי שישנה את מאזן הכוחות העולמי," אמר מומחה ביטחוני בכיר שביקש להישאר בעילום שם. "אם הטכנולוגיה תפעל כמתוכנן, היא עשויה להפוך את רוב הארסנל הגרעיני העולמי למיושן."
עם זאת, מבקרים מצביעים על העלות העצומה ועל השאלה האם הטכנולוגיה בשלה מספיק למערכת שאפתנית כל כך. יש גם חששות שפריסת מערכת הגנה כזו עלולה להאיץ מרוץ חימוש חדש, כאשר מדינות יריבות ישקיעו במערכות נשק חדשות שנועדו לעקוף אותה.
הקונגרס טרם מימן את הפרויקט, אם כי טראמפ אמר לעיתונאים שהוא חושב שיהיה קל לממן אותו בגבעת הקפיטול. עם התנגדות דמוקרטית צפויה בשל העלות והאפקטיביות, נותר לראות אם הפרויקט יקבל את המימון המלא הדרוש להשלמתו.
בעוד "כיפת הזהב" נמצאת עדיין בשלבים הראשונים, היא מסמנת אחד הפרויקטים השאפתניים ביותר של הנשיא טראמפ במהלך כהונתו השנייה, ועשויה להיות חלק מרכזי במורשת הביטחונית שלו.