חודשים לפני שהנשיא דונלד טראמפ חזר לבית הלבן, קרן הריטג' השמרנית חשפה תוכנית מקיפה המכונה "פרויקט אסתר", שמטרתה להגביל פעילות פרו-פלסטינית בארצות הברית. התוכנית, שהיא חלק מ"פרויקט 2025" הרחב יותר, מבקשת להשוות פעולות כמו השתתפות בהפגנות פרו-פלסטיניות בקמפוסים של אוניברסיטאות לתמיכה חומרית בטרור.
על פי דיווח של ה'ניו יורק טיימס', הממשל הנוכחי כבר אימץ חלק מההמלצות של התוכנית, כולל הצגת מפגינים פרו-פלסטינים כתומכי חמאס. המדיניות החדשה באה לידי ביטוי בצעדים מעשיים: הממשל עיכב כספים פדרליים מאוניברסיטאות בטענה שאפשרו לאנטישמיות להתקיים ללא מענה בקמפוסים, וביטל אשרות של סטודנטים בינלאומיים שהואשמו בהשתתפות בהפגנות פרו-פלסטיניות.
הפגנה בברוקלין ביום הנכבה האחרון | צילום: Getty Images
המסמך של "פרויקט אסתר", שנחשף בדיוק ביום השנה לאירועי 7 באוקטובר, מתאר את התנועה הפרו-פלסטינית כ"רשת תמיכה בטרור". התוכנית קוראת לפרק את "תשתית רשת התמיכה בחמאס ברחבי אמריקה", כולל ארגונים, מימון, תקשורת ואנשים.
ויקטוריה קואטס, סגנית יועצת הביטחון הלאומי לשעבר של טראמפ וסגנית נשיא קרן הריטג' האחראית על פרויקט אסתר, אישרה לניו יורק טיימס כי ישנם "קווי דמיון ברורים" בין המלצות הפרויקט לפעולות שנקט לאחרונה ממשל טראמפ נגד מפגינים פרו-פלסטינים. "השלב שבו אנו נמצאים כעת מתחיל ליישם חלק מקווי הפעולה מבחינת ענישה חקיקתית, משפטית וכלכלית למה שאנו מחשיבים כתמיכה חומרית בטרור," אמרה קואטס.
מנגד, סטפני פוקס, המנהלת הביצועית של ארגון "קול יהודי לשלום", טענה כי לפרויקט אסתר "אין שום קשר לביטחון יהודי, והוא נועד אך ורק להרוס את תנועת השחרור הפלסטינית תוך שימוש בכלים שיכולים אז לשמש נגד כל הקהילות והתנועות והדמוקרטיה עצמה."
הריסון פילדס, סגן מזכיר העיתונות הראשי של הבית הלבן, הגן על המדיניות באמרו כי "תמיד היה עיקרון ליבה של הנשיא טראמפ, ממשלו והמפלגה הרפובליקנית להילחם באנטישמיות, לעמוד לצד ישראל ולבטל אשרות של אזרחים זרים התומכים בטרור ובג'יהאדיזם."
במקביל, זרוע הפעילות הקהילתית של קרן הריטג' פועלת לקידום חקיקה ברמת המדינות שתעניש את התומכים בחרמות נגד ישראל, צעד נוסף שעולה בקנה אחד עם יעדי הפרויקט.