שדות התעופה הגדולים בארצות הברית ממשיכים להתמודד עם גל שיבושים חמור, כאשר למעלה מ-450 טיסות עוכבו ביום שני בשדות התעופה בניוארק ואטלנטה, בהמשך לצו עצירת טיסות שהוצא בסוף השבוע בעקבות כשלים בבקרת התעופה.
מנהל התעופה הפדרלי (FAA) הזהיר כי צו עצירת טיסות שני עלול להיות מוצא בהתחשב במצב בשדה התעופה הארצי-ג'קסון באטלנטה – השדה העמוס ביותר בארה"ב – שחווה למעלה מ-370 עיכובים עד לצהרי יום שני, לפי נתוני המעקב של FlightAware.
האזהרה מגיעה לאחר צו העצירה שהוציאה הסוכנות ביום ראשון בשל בעיות בציוד המסלולים, תקלות בציוד בקרת התעופה וסופות רעמים, אשר שיבשו למעלה מ-500 טיסות לתוך ומחוץ לאטלנטה.
למעלה מ-450 טיסות עוכבו ביום שני בשדות התעופה בניוארק ואטלנטה, בהמשך לצו עצירת טיסות שהוצא בסוף השבוע בעקבות כשלים בבקרת התעופה
בשדה התעופה הבינלאומי ליברטי בניוארק, 82 טיסות בוטלו ו-85 נוספות עוכבו בהמשך לכאוס של יום ראשון, לפי FlightAware. מנהל התעופה הפדרלי הוציא צו עצירת טיסות למשך 45 דקות בשדה התעופה של ניו ג'רזי בעקבות תקלה באחד ממתקני בקרת התעופה שלו – מה שהוביל לעשרות ביטולים ועיכובים.
הסוכנות הזהירה נוסעים ביום שני כי עליהם לצפות לעיכובים ממוצעים של 19 דקות בכל הטיסות עד השעה 21:00, כאשר שדה התעופה טען כי העיכובים נבעו מ"בעיות כוח אדם ב-FAA."
מרבית העיכובים ביום שני השפיעו על חברת התעופה דלתא איירליינס, שהמרכז הראשי שלה נמצא באטלנטה.
שדה התעופה בניוארק הועלה לכותרות הלאומיות ביום שישי לאחר שתקלת מכ"ם גרמה לעצירה מוחלטת והובילה את שר התחבורה של ארה"ב, שון דאפי, להורות על הפחתת התנועה בשדה התעופה למשך "מספר שבועות הקרובים".
דאפי התעקש כי "אכן" בטוח לטוס משדה התעופה העמוס ביותר של ניו ג'רזי, למרות שהודה כי הוא משתמש במערכת "ישנה" ואמר כי הוא מתכנן להיפגש עם כל חברות התעופה הטסות מניוארק.
שר התחבורה האשים את קודמו, פיט בוטיג'יג', ואת ממשל ביידן ביום שני בבעיות המתמשכות בניוארק, והאשים אותם בכך שלא עדכנו את שדה התעופה בתקופת כהונתם ובטיפול כושל במעבר של בקרת התעופה מניו יורק לפילדלפיה בשנה שעברה.
מומחי תעופה מזהירים כי שיבושים אלה מדגישים בעיה מערכתית עמוקה יותר בתשתית התעופה האמריקאית המתיישנת. "מדובר בתשתית שנבנתה בעידן אחר ולא עודכנה בקצב הדרוש להתמודד עם כמות הטיסות הנוכחית," אמר פרופסור לתעופה באוניברסיטת אמברי-רידל.
"מחסור בבקרי טיסה הוא רק חלק מהבעיה," הסביר. "המערכת כולה – מציוד המכ"ם ועד מערכות התקשורת – על סף קריסה במקומות מסוימים. כשמוסיפים לכך תנאי מזג אוויר קיצוניים, מקבלים את המצב הנוכחי."
עבור הנוסעים, השיבושים הפכו כמעט לחלק צפוי מחוויית הטיסה. לורן סמית', שטיסתה מאטלנטה לסן פרנסיסקו עוכבה בחמש שעות, אמרה: "זו הפעם השלישית בחודשיים האחרונים שאני חווה עיכובים משמעותיים. אני כבר לא אוזרת במזוודה דברים שאולי אצטרך בטיסה, אלא דברים שאצטרך אם אתקע בשדה התעופה."
חברות התעופה, בינתיים, מנסות להתמודד עם התסכול הגובר של הנוסעים. דובר דלתא איירליינס אמר: "אנו עושים כל שביכולתנו לצמצם את ההשפעה על הנוסעים שלנו, כולל הקצאת מטוסים וצוותים נוספים ומתן שוברי מזון ולינה כשנדרש. אנו מבינים את התסכול ומודים לנוסעים על הסבלנות."
מומחי תעשייה מזהירים כי ללא השקעה משמעותית בתשתית התעופה, הבעיות צפויות רק להחריף. "ארה"ב מתמודדת עם שיא בנפח הטיסות מאז המגפה, אך התשתית לא התקדמה בהתאם," אמר מנהל לשעבר ב-FAA.
הוא הוסיף: "אנחנו רואים את הסדקים במערכת כבר מספר שנים, אבל עכשיו הם הופכים לבלתי ניתנים להתעלמות. הזמן אוזל לתקן את הבעיות הללו לפני שהן יהפכו לאסון של ממש."
בינתיים, הנוסעים נותרים תקועים באמצע. ג'יימס וולטרס, שטס מניוארק ללוס אנג'לס: "נאמר לנו להגיע שלוש שעות לפני הטיסה, ועדיין כמעט פספסנו אותה. השדה היה כאוטי, אנשים התרוצצו לכל עבר, ואף אחד לא באמת ידע מה קורה."
עם התקרבות עונת הנסיעות הקיצית, ה-FAA ומשרד התחבורה מבטיחים לעבוד ללא הרף כדי לפתור את הבעיות, אך רבים תוהים האם המערכת המתיישנת תוכל לעמוד בעומס הגובר של הקיץ. עבור מיליוני נוסעים אמריקאים, זו שאלה שהתשובה עליה תקבע האם חופשות הקיץ שלהם יתנהלו כמתוכנן, או יהפכו לסיוט של עיכובים וביטולים.