ארצות הברית וסין הודיעו השבוע על הפסקת אש זמנית במלחמת הסחר שהתנהלה ביניהן מאז חזרתו של דונלד טראמפ לבית הלבן. במסגרת ההסכם, שתי הכלכלות הגדולות בעולם יקפיאו למשך 90 יום את ההעלאות ההדדיות במכסי היבוא, כאשר שיעור המכס ירד ביותר ממאה נקודות אחוז – בארה"ב ל-30% ובסין ל-10%.
מזכיר האוצר האמריקאי סקוט בסנט, שהוביל את השיחות עם סין יחד עם נציג הסחר האמריקאי ג'יימיסון גריר, אמר במסיבת עיתונאים בז'נבה כי "שני הצדדים הביעו את האינטרסים הלאומיים שלהם באופן מכובד", והוסיף כי "לשני הצדדים יש עניין במסחר מאוזן, וארה"ב תמשיך לפעול בכיוון הזה".
ארה"ב וסין הגיעו להסכם זמני | צילום: רויטרס
זו הפעם הראשונה שבה מתקיים מגע ישיר ברמה הבכירה בין הצדדים מאז טראמפ חזר לשלטון והחל בגל מחודש של מכסים, שהחלו כבר בקדנציה הראשונה שלו ונמשכו גם תחת ממשל ביידן. טראמפ העלה את המכסים על מוצרים סיניים עד לרמה כוללת של 145%, בעוד סין הגיבה בהעלאת מכסים משלה ל-125% והטילה מגבלות ייצוא על מינרלים נדירים, חיוניים לתעשיות ביטחוניות ואלקטרוניקה אמריקאיות.
הסכסוך הביא לשיתוק של כמעט 600 מיליארד דולר בסחר הדדי, פגע בשרשראות אספקה עולמיות, והעלה חששות להאטה כלכלית ואף מיתון. אך עתה נראה שנעשה צעד ראשון לעבר רגיעה, עם השפעה מיידית על השווקים: מדדי העתיד של וול סטריט זינקו, והדולר התחזק.
בנוסף להיבטים הכלכליים, הצדדים הסכימו לשתף פעולה גם בנושא הפנטניל – סם סינתטי קטלני שתורם למגפת ההתמכרות בארה"ב. גריר ציין שסין הסירה צעדי תגמול כלפי ארה"ב, אך חלק מהמכסים שנותרו מתקופות קודמות עדיין בתוקף.
ההבנות בז'נבה מגיעות גם בהמשך להסכם סחר נפרד שארה"ב סגרה עם בריטניה, ונראה שהממשל האמריקאי מבקש להאיץ מהלכים לקראת עסקאות נוספות. אמנם עדיין רחוק פתרון כולל, אך עצם ההפוגה היא אות לעתיד כלכלי יציב יותר – לפחות בטווח הקצר.