ההסדר מעלה חששות אתיים משמעותיים בשל ערכו המהותי של המטוס—בואינג 747-8 מסחרי חדש עולה כ-400 מיליון דולר—והסעיף החריג המאפשר שימוש פרטי לאחר תקופת הנשיאות. זהו שדרוג משמעותי מ"טראמפ פורס וואן" הנוכחי שלו, בואינג 757 שיוצר בתחילת שנות ה-90 ואשר נרכש על ידו בשנת 2011.
הנשיא טראמפ סייר אישית במטוס ה-747 הקטארי בשדה התעופה הבינלאומי פאלם ביץ' בפברואר, כאשר הניו יורק טיימס דיווח לראשונה כי המטוס נשקל כהחלפה פוטנציאלית לאייר פורס וואן. המטוס בן העשור יחליף את צי המטוסים הנשיאותי המזדקן לאחר עיכובים חוזרים ונשנים בחוזה הממשלתי עם בואינג למטוסים נשיאותיים חדשים.

ההסדר מעלה חששות אתיים משמעותיים בשל ערכו המהותי של המטוס—בואינג 747-8 מסחרי חדש עולה כ-400 מיליון דולר—והסעיף החריג המאפשר שימוש פרטי לאחר תקופת הנשיאות. זהו שדרוג משמעותי מ"טראמפ פורס וואן" הנוכחי שלו, בואינג 757 שיוצר בתחילת שנות ה-90 ואשר נרכש על ידו בשנת 2011
לפי הבכיר, קבלן צבאי בשם L3Harris בטקסס ישדרג את המטוס שנתרם עם מאפייני אבטחה ויכולות צבאיות הכרחיות לאחר אישור הרכישה. העבודה צפויה להסתיים עד סוף השנה, מה שיאפשר לנשיא טראמפ להתחיל להשתמש בו בעודו מכהן בתפקיד.
עם זאת, בכיר במשרד ההגנה, שדיבר בעילום שם בשל הרגישות של הפרויקט, הזהיר כי טרם הושגה הסכמה על חוזה לשיפוץ המטוס הקטארי. הבכיר הדגיש כי חיל האוויר אינו יכול להתחיל בעבודה כזו באופן חוקי עד לקבלת הבעלות על המטוס, והוסיף כי השדרוגים הנדרשים ידרשו "שנים, לא חודשים" להשלמה.
הממשל משתמש לכאורה בספריית הנשיאות של הנשיא רייגן כמודל לטיפול בשאלות האתיות הסובבות את התרומה. ספרייתו של רייגן קיבלה את מטוס האייר פורס וואן שלו לאחר פרישתו, אך באופן מכריע, הנשיא לשעבר לא השתמש בו לנסיעות אישיות—הוא הוצב כמוצג במוזיאון.
מקורות מציינים כי קטאר הציעה תחילה לתרום את המטוס ישירות לספריית העתידית של טראמפ עם הוראות לשימוש נשיאותי בעודו מכהן. עורכי דין ממשלתיים דחו לכאורה גישה זו כהפרה של סעיף האמולומנטים בחוקה, האוסר על נושאי משרה פדרליים לקבל מתנות ממדינות זרות ללא אישור הקונגרס.
התוכנית הנוכחית קיבלה לכאורה אישור מעורכי דין ממשלתיים שהסיקו כי היא אינה מפרה את סעיף האמולומנטים, מה שמאפשר למשרד ההגנה לקבל את המתנה. הבית הלבן לא הגיב לבקשות לתגובה על ההסדר.
תרומת קטאר מגיעה כאשר הנשיא טראמפ מתכונן למסעו החוץ הממושך הראשון של נשיאותו, עם ביקורים מתוכננים בשלוש מדינות במזרח התיכון, כולל קטאר. עיתוי ההכרזה והאופי חסר התקדים של ההסדר—פוטנציאלית המתנה הזרה הגדולה ביותר שאי פעם התקבלה על ידי ממשלת ארה"ב—מוסיף למחלוקת סביב העסקה.
התפתחות זו מגיעה לאחר שנים של סיבוכים בתוכנית הקיימת להחלפת צי האייר פורס וואן המזדקן. החוזה של הממשלה עם בואינג לשני מטוסים נשיאותיים חדשים נתקל בעיכובים משמעותיים וחריגות עלות, מה שהוביל את הממשל לפנות לגישה חלופית זו עם התרומה הקטארית.
ההסדר מעלה שאלות נוקבות לגבי הפרדה ראויה בין אינטרסים פרטיים לתפקיד ציבורי, ומייצג הרחבה משמעותית של מה שנחשב למקובל בנוגע למתנות זרות לנשיאים מכהנים ולשימושם האישי לאחר עזיבת התפקיד.