הנשיא דונלד טראמפ הורה ביום שישי למשרד לביטחון המולדת להגדיל את כוח הגירוש של ארצות הברית ב-20,000 שוטרים, מהלך שיוביל להרחבה עצומה של אכיפת ההגירה אם ימומש.
בסעיף שהוכנס להכרזה נשיאותית שהתמקדה בדחיפת מהגרים ללא מסמכים לעזוב את המדינה מרצון, טראמפ קרא למשרד לביטחון המולדת להתחיל בקרוב "להסמיך ולהתקשר עם קציני אכיפת חוק מדינתיים ומקומיים, קצינים פדרליים לשעבר, קצינים וצוותים בסוכנויות פדרליות אחרות, ואנשים אחרים."
לא ברור כיצד מאמץ כזה ימומן, אחד מכמה מכשולים לוגיסטיים משמעותיים למבצע כה גדול. כיום יש כ-6,000 קצינים המתמקדים במאמצי גירוש ברשות ההגירה והמכס (ICE).
טראמפ דחף להסמיך קציני אכיפת חוק מדינתיים ומקומיים לאכיפת הגירה בעבר, ופקידי משרד לביטחון המולדת כבר חתמו על סדרת הסכמים עם גורמי אכיפת חוק מקומיים בחודשים מאז נכנס לתפקיד. בסוף החודש שעבר, פקידי אכיפת חוק מקומיים בפלורידה סייעו ל-ICE במבצע שהוביל למעצר של יותר מ-1,100 מהגרים ברחבי המדינה.
ממשל טראמפ השקיע את החודשים האחרונים בניסיון לממש את הבטחת הנשיא לגירושים המוניים באמצעות עריכת פשיטות נרחבות בערים גדולות, מעצר סטודנטים בינלאומיים ומתן חופש רב יותר לקצינים היכן שהם מבצעים מעצרים, כמו בבתי משפט. אך עדיין התקשה להגיע לקצב שיהיה נחוץ ליעדי הגירוש הנרחבים של טראמפ.
הרחבת כוח הגירוש ב-20,000 שוטרים נוספים נתקלת בביקורת חריפה ממשפטנים ומארגוני זכויות אדם, שטוענים שמדובר במהלך בעייתי מבחינה חוקתית ולוגיסטית
בשבועות האחרונים, ממשל טראמפ פנה לקידום יציאת מהגרים מהמדינה מרצונם, רעיון המכונה "גירוש עצמי". מוקדם יותר השבוע, פקידי המשרד אמרו כי ישלמו למהגרים 1,000 דולר ואת עלות הנסיעה שלהם אם יעזבו את המדינה מרצון וישתמשו באפליקציה ממשלתית לעשות זאת.
בהכרזתו ביום שישי, טראמפ חזר על קריאה זו, וכינה אותה "פרויקט חזרה הביתה".
"הכרזה זו מקימה את פרויקט חזרה הביתה, שיציג בפני זרים לא חוקיים בחירה: או לעזוב את ארצות הברית מרצון, עם תמיכה וסיוע כספי מהממשל הפדרלי, או להישאר ולהתמודד עם ההשלכות," נכתב בהכרזה.
טראמפ הורה למשרד לביטחון המולדת ולמשרד החוץ להתחיל "מסע תקשורת ארצי" כדי לספר למהגרים על הצעת הגירוש העצמי ולהזהיר אותם שאי עשיית כן תוביל להשלכות חמורות יותר.
מעבר למעצר וגירוש, ההכרזה הזהירה כי מהגרים עלולים להתמודד עם "קנסות בהתאם לחוק החל על פשעים הקשורים להגירה; עיקול משכורות; והחרמת חסכונות ורכוש אישי, כולל בתים וכלי רכב."
הרחבת כוח הגירוש ב-20,000 שוטרים נוספים נתקלת בביקורת חריפה ממשפטנים ומארגוני זכויות אדם, שטוענים שמדובר במהלך בעייתי מבחינה חוקתית ולוגיסטית.
"העלות התקציבית של מהלך כזה היא אסטרונומית," אומר פרופ' דיוויד מרטין, מומחה למשפט הגירה מאוניברסיטת וירג'יניה. "לפי הערכות שמרניות, העסקת 20,000 קצינים חדשים, הכשרתם, ציודם ומימון פעילותם תעלה לפחות 2 מיליארד דולר בשנה. לא ברור מהיכן יבוא מימון זה ללא אישור תקציבי מפורש מהקונגרס."
בנוסף, הסמכת שוטרים מקומיים לפעול כסוכני הגירה מעוררת שאלות חוקתיות ומעשיות. במדינות וערים רבות, מחלקות משטרה הביעו התנגדות למהלך, בטענה שהוא יפגע ביחסי האמון עם קהילות מהגרים ויפגע ביכולתן לאכוף את החוק.
"כאשר מהגרים מפחדים להתקשר למשטרה כי הם חוששים שהם עצמם ייעצרו, פשעים נשארים לא מדווחים ובטיחות הציבור נפגעת," אומרת מריה רודריגז, מנהלת קואליציית ארגוני זכויות המהגרים.
בסן פרנסיסקו, לוס אנג'לס, ניו יורק ועשרות ערים אחרות, ראשי ערים כבר הצהירו שלא ישתפו פעולה עם המאמץ, בהסתמך על מעמדן כ"ערי מקלט".
"המשטרה שלנו לא תהפוך לזרוע של ICE," הצהיר ראש עיריית לוס אנג'לס. "אנו כאן כדי להגן על כל התושבים שלנו, ללא קשר למעמד ההגירה שלהם."
מעבר לשאלות המשפטיות והתקציביות, קיימת גם שאלה של ההשפעה הכלכלית והאנושית של מבצע גירוש המוני.
לפי הערכות, בארצות הברית חיים כ-11 מיליון מהגרים ללא מסמכים. רבים מהם חיים במדינה עשרות שנים, מגדלים משפחות והם חלק אינטגרלי מהכלכלה האמריקאית. ענפים שלמים, כמו חקלאות, בנייה, מלונאות ומסעדנות, מסתמכים במידה רבה על עובדים מהגרים.
מחקר של מכון כלכלי עצמאי מצא כי גירוש המוני עלול לגרום לאובדן של 3% מהתוצר המקומי הגולמי האמריקאי ולפגוע בענפים שלמים שכבר סובלים ממחסור בעובדים.
מבחינה אנושית, המשמעות היא הפרדת משפחות וטראומה עבור מיליוני אנשים, במיוחד ילדים אמריקאים שנולדו בארה"ב להורים ללא מסמכים. לפי ארגון ילדים אמריקאים, למעלה מ-5 מיליון ילדים אמריקאים חיים במשפחות שבהן לפחות אחד ההורים נמצא בסיכון לגירוש.
"לא מדובר רק במספרים וסטטיסטיקות," אומר כומר רוברט סמית' מארגון כמרים למען צדק. "מדובר במשפחות אמיתיות, בחיים אמיתיים. אנשים ששילמו מסים, עבדו קשה ותרמו לקהילות שלהם במשך שנים."
ממשל טראמפ, מצדו, מדגיש שגירוש מהגרים ללא מסמכים הוא אכיפה לגיטימית של חוקי ההגירה הקיימים, וטוען כי המהלך יגן על משרות אמריקאיות ויגביר את הביטחון הלאומי.
בינתיים, ארגוני זכויות אזרח כבר הודיעו כי יגישו תביעות משפטיות נגד ההכרזה הנשיאותית, בטענה שהיא חורגת מסמכויות הנשיא ומפרה זכויות חוקתיות.