בשבועות האחרונים התנהלה מעין תחרות באירופה, במזרח התיכון ובארצות הברית בין שני בניו הבכורים של נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ. דונלד טראמפ ג'וניור ואריק טראמפ מסתובבים ברחבי העולם וסוגרים שורה של עסקאות בהיקף של מיליארדי דולרים עבור עסקי המשפחה, כשהם משתמשים בשמו ובכוחו של אביהם על מנת לקדם את האינטרסים הכלכליים שלהם ושל אביהם.
המירוץ אחר הכסף, המצטבר לכדי מיליארדי דולרים, הוא חסר תקדים בהיסטוריה האמריקאית. נראה שכל אחד מהאחים מנסה להתעלות על השני בהיקף העסקאות ובמהירות סגירתן, כאשר הם מנצלים את העובדה שאביהם הוא כעת האדם החזק ביותר בעולם.
"אין שום דבר דומה לזה בהיסטוריה האמריקאית," אומר פרופ' דוד רוטקופף, מומחה לאתיקה ממשלתית מאוניברסיטת ג'ורג'טאון. "ראינו בעבר פוליטיקאים שהשתמשו בקשריהם להתעשר לאחר סיום כהונתם, אבל מעולם לא ראינו משפחת נשיא שעושה זאת בזמן אמת, באופן כה גלוי וללא שום מחסומים אתיים."
אריק טראמפ נצפה לאחרונה בקטאר, שם חתם על עסקה להקמת מגדל יוקרה וקומפלקס מלונאי בדוחה. בתמונות שפורסמו, נראה אריק בוחן דגם של המיזם לצד בכירים קטארים, כולל שר האוצר המקומי. במקביל, דונלד טראמפ ג'וניור הופיע בערב הסעודית ובאבו דאבי, שם הוא מקדם עסקאות דומות.
אריק טראמפ נצפה לאחרונה בקטאר, שם חתם על עסקה להקמת מגדל יוקרה וקומפלקס מלונאי בדוחה. בתמונות שפורסמו, נראה אריק בוחן דגם של המיזם לצד בכירים קטארים, כולל שר האוצר המקומי
בהונגריה, דווח כי אריק טראמפ נפגש עם ראש הממשלה ויקטור אורבן כדי לדון בהקמת מלון טראמפ בבודפשט. אורבן, בעל ברית קרוב של הנשיא טראמפ, הביע התלהבות פומבית מהאפשרות להביא את המותג האמריקאי לארצו.
"אתה אף פעם לא יודע אם תהיה פתאום עסקת נדל"ן של טראמפ," אמר דיפלומט אירופי בכיר שביקש להישאר בעילום שם. "לכן מדינות רבות ממהרות להציע הצעות עסקיות למשפחה, מתוך הבנה שזו דרך לקנות השפעה בבית הלבן."
מה שמעורר דאגה מיוחדת בקרב מומחים לממשל תקין הוא שחלק מהמדינות שבהן מתבצעות העסקאות הן בעלות אינטרסים מדיניים משמעותיים מול ארצות הברית. סעודיה מעוניינת בהסכמי הגנה ובעסקאות נשק, קטאר מנסה לשמר את מעמדה האזורי מול שכנותיה, והונגריה מעוניינת בתמיכה אמריקאית אל מול לחצים מהאיחוד האירופי.
"יש כאן ניגוד עניינים ברור ומסוכן," אומר ריצ'רד פיינטר, שהיה היועץ האתי בבית הלבן בתקופת הנשיא ג'ורג' וו. בוש. "כאשר הנשיא ובני משפחתו מרוויחים כספים ממדינות זרות באופן ישיר, קשה לדעת אם החלטות מדיניות מתקבלות לטובת האינטרס הלאומי האמריקאי או לטובת האינטרס העסקי של המשפחה."
בניגוד לנשיאים קודמים, טראמפ סירב להכניס את עסקיו לנאמנות עיוורת בעת כניסתו לתפקיד. במקום זאת, הוא העביר את הניהול היומיומי של אימפריית הנדל"ן שלו לידי בניו, תוך שמירת הבעלות והזכות לקבל רווחים מהעסקים.
"למעשה, ניהול על ידי קרובי משפחה מדרגה ראשונה כמוהו כניהול עצמי לעניין ניגודי עניינים," מציין עו"ד נורמן אייזן, לשעבר יועץ אתי בבית הלבן. "טראמפ שמר על כלל ניגודי העניינים שלו, בקדנציה הקודמת וגם בנוכחית."
ההשלכות של פעילות זו הן רחבות היקף. דיפלומטים זרים מתארחים במלונות טראמפ, פגישות ממשלתיות מתקיימות במועדוני הגולף של המשפחה, ובני משפחתו מסתובבים ברחבי העולם ומקדמים עסקאות שיניבו רווחים לנשיא עצמו.
המפלגה הדמוקרטית, שהייתה צפויה להתנגד בחריפות לפעילות זו, שומרת על שתיקה יחסית. מומחים מציינים שהדבר עשוי להיות קשור לפרשת האנטר ביידן, בנו של הנשיא הקודם, שהיה מעורב בעסקים באוקראינה ובסין בעת כהונת אביו כסגן נשיא.
"נוצר תקדים מסוכן," אומרת פרופ' סוזן רוז-אקרמן, מומחית לשחיתות שלטונית מאוניברסיטת ייל. "כאשר מקבלים כסדר עולם את העובדה שבני משפחה של נשיא יכולים לנצל את מעמדו להתעשרות אישית, אנחנו מתקרבים למודל של רפובליקות בננות ולא למודל של דמוקרטיה מתקדמת."
מעניין לציין את העדרו היחסי של ג'ארד קושנר, חתנו של הנשיא, מהפעילות העסקית הגלויה. קושנר, שהיה דמות מרכזית בקדנציה הקודמת של טראמפ, מנהל כעת פרופיל נמוך יותר, אם כי מקורבים מעידים שהוא ממשיך לפעול מאחורי הקלעים, במיוחד מול מדינות המפרץ.
עבור הנשיא טראמפ, שהתפאר תמיד בהישגיו העסקיים ובעושרו, נראה שהחזרה לבית הלבן מהווה הזדמנות לא רק לממש את חזונו הפוליטי, אלא גם להגדיל משמעותית את הונו האישי. מומחים למשפט חוקתי מציינים כי למרות שפעילות זו מעוררת שאלות אתיות כבדות משקל, ספק אם מישהו יוכל או ירצה לעצור אותה בנוף הפוליטי הנוכחי של וושינגטון.
"זה המקרה הקלאסי של מה שמייסדי ארה"ב ניסו למנוע כשכתבו את סעיף התשלומים הזרים בחוקה," אומר פרופ' לורנס טרייב מאוניברסיטת הארוורד. "הם חששו בדיוק מנשיא שיהיה פגיע להשפעה זרה דרך הטבות כלכליות. מה שאנחנו רואים כעת הוא התגשמות החששות הגרועים ביותר שלהם."