חברת ג'ובי אוויאיישן (Joby Aviation), המפתחת מוניות אוויריות חשמליות, נמצאת בשלבים האחרונים של קבלת האישורים הנדרשים להפעלה מסחרית. החברה מקווה להתחיל להטיס נוסעים עד תחילת 2026, לאחר שגייסה מאות מיליוני דולרים מחברות מובילות כמו אובר, טויוטה ודלתא.
כלי הטיס המעוצבים של החברה, המכונים גם eVTOL, מסוגלים להמריא ולנחות אנכית ולהגיע למהירות מרבית של 320 קמ"ש. בסתיו האחרון, החברה שמרכזה בסנטה קרוז, קליפורניה, אף הציגה אב-טיפוס בתחנת גרנד סנטרל בניו יורק, וטענה כי ביכולתה להטיס נוסעים ממנהטן התחתונה לשדה התעופה JFK בפחות משבע דקות, תוך עקיפת פקקי התנועה.
המוניות המעופפות מתקרבות להפעלה מסחרית
עם זאת, גורמים רפובליקניים וגורמים הקרובים לממשל טראמפ טוענים כי הקשרים הפיננסיים של ג'ובי למיליארדר ריד הופמן מהווים בעיה עבור החברה. הופמן תמך בקמלה האריס במהלך קמפיין הבחירות לנשיאות ב-2024, ומימן תביעות נגד טראמפ. מקור אחד אמר כי ניסיונותיה של ג'ובי "לשדל את הבית הלבן באופן פומבי ופרטי" נדונו לכישלון בשל התמיכה הפיננסית מצד "שונא טראמפ שמימן את תביעת הנשק של אי. ג'ין קרול נגד הנשיא טראמפ".
דובר ג'ובי דחה את הטענות והדגיש: "ג'ובי היא חברה אמריקאית גאה ומובילה עולמית, המעסיקה מעל 2,000 מהנדסים ומומחים אחרים ב-40 מדינות שונות בארה"ב, וכלי הטיס החלוציים שלנו מתוכננים, נבנים ומורכבים באמריקה".
ג'ובי נוסדה ב-2009 והונפקה לפני כמעט ארבע שנים כחלק מעסקת SPAC עם חברת Reinvent Technology Partners של הופמן. הופמן כיהן בדירקטוריון ג'ובי מהמיזוג ב-2020 עד 2024, אך פרש בשנה שעברה. מייסד לינקדאין נותר בעל מניות גדול בחברה עם יותר מ-30 מיליון מניות, על פי הדיווחים האחרונים לרשות ניירות הערך האמריקאית.
מייקל תומפסון, משקיע ממיאמי ביץ' שהחליף את הופמן בדירקטוריון, תרם 200,000 דולר ל-America PAC של אילון מאסק כדי לסייע בבחירתו מחדש של טראמפ ביוני 2024. תומפסון אופטימי לגבי הזדמנויותיה של ג'ובי בתקופת הכהונה השנייה של טראמפ, והביע תקווה לשחזר את רגע ההיסטוריה משנת 1911, כאשר הנשיא ויליאם הווארד טאפט צפה בהמראה מהמדשאה הדרומית של הבית הלבן.
"אנחנו מקווים לשחזר זאת השנה ולהטיס את ג'ובי מעל מדשאת הבית הלבן", אמר תומפסון.