נציגי הכלכלה הבכירים של ארצות הברית וסין עומדים להיפגש בז'נבה ביום שבת לשיחות מכריעות שעשויות לקבוע את גורלה של הכלכלה העולמית, שזועזעה בעקבות מלחמת הסחר שיזם הנשיא טראמפ. הפגישות, שצפויות להימשך גם ביום ראשון, יהיו הראשונות מאז שטראמפ העלה את המכסים על יבוא מסין ל-145 אחוז, וסין הגיבה בהטלת מכסים משלה בשיעור של 125 אחוז על סחורות אמריקאיות.
הצעדים ההדדיים הללו למעשה חסמו את הסחר בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם, תוך שהם מעלים את האפשרות להאטה כלכלית גלובלית. בעוד שהסיכונים בפגישות גבוהים, הציפיות לפריצת דרך שתוביל להפחתה משמעותית במכסים נמוכות. לקח שבועות לסין וארצות הברית אפילו להסכים לשוחח, ורבים מהאנליסטים מעריכים שהדיונים בסוף השבוע יתמקדו בעיקר בבירור מה כל צד רוצה וכיצד המשא ומתן יכול להתקדם.
המשא ומתן האמריקאי מובל על ידי שר האוצר סקוט בסנט, מנהל קרן גידור לשעבר שאמר כי רמות המכס הנוכחיות אינן בנות קיימא. אליו יצטרף ג'יימיסון גריר, נציג הסחר של ארה"ב, שסייע בתכנון סדר היום המסחרי של טראמפ בקדנציה הראשונה שלו, שכלל הסכם "שלב 1" עם סין. פיטר נבארו, יועץ הסחר הניצי של טראמפ, לא אמור להשתתף בשיחות
עם זאת, העובדה שבייג'ינג וושינגטון סוף סוף מדברות העלתה תקוות שהמתיחות ביניהן תוכל להתפוגג ושהמכסים יוכלו בסופו של דבר לרדת. ההשפעה של ההיטלים כבר מתפשטת בכל רחבי הכלכלה העולמית, מארגנת מחדש שרשראות אספקה וגורמת לעסקים להעביר עלויות נוספות לצרכנים.
המשא ומתן ייצפה בקפידה על ידי כלכלנים ומשקיעים, החוששים שמלחמה כלכלית אמריקאית-סינית תוביל לצמיחה איטית יותר ולמחירים גבוהים יותר ברחבי העולם. גם עסקים, במיוחד אלה המסתמכים על יבוא מסין, נמצאים בכוננות גבוהה לקראת השיחות בעודם מתמודדים עם השאלה כיצד להתמודד עם המסים החדשים והאי-ודאות לגבי הישארותם.
"גם לארה"ב וגם לסין יש אינטרסים כלכליים וכספיים חזקים בהפחתת העוינות המסחרית שלהן, אך פשרה בת-קיימא עדיין רחוקה מלהיות באופק," אמר אסוור פרסאד, מנהל לשעבר של אגף סין בקרן המטבע הבינלאומית. "למרות זאת," הוסיף, "זהו התקדמות משמעותית ששני הצדדים לפחות מתחילים במשא ומתן ברמה גבוהה, מה שמציע תקווה שהם ירסנו את הרטוריקה שלהם ויימנעו מעוינות נוספת גלויה בסחר ובהיבטים אחרים של יחסיהם הכלכליים."
המשא ומתן האמריקאי מובל על ידי שר האוצר סקוט בסנט, מנהל קרן גידור לשעבר שאמר כי רמות המכס הנוכחיות אינן בנות קיימא. אליו יצטרף ג'יימיסון גריר, נציג הסחר של ארה"ב, שסייע בתכנון סדר היום המסחרי של טראמפ בקדנציה הראשונה שלו, שכלל הסכם "שלב 1" עם סין. פיטר נבארו, יועץ הסחר הניצי של טראמפ, לא אמור להשתתף בשיחות.
חה ליפנג, סגן ראש הממשלה של סין למדיניות כלכלית, מוביל את השיחות מטעם בייג'ינג. ממשלת סין טרם אישרה מי עוד יהיה עם מר חה בפגישות או אם וואנג שיאוהונג, שר הביטחון הציבורי של סין, המנהל את ועדת בקרת הסמים שלה, ישתתף. השתתפותו של וואנג תהיה סימן לכך ששני הצדדים עשויים לדון בחששות של טראמפ לגבי תפקידה של סין בסיוע לזרימת פנטניל לארצות הברית.
מאבק הסחר החל לגבות מחיר מהכלכלות הגדולות בעולם. ביום שישי, סין דיווחה שהיצוא שלה לארצות הברית באפריל ירד ב-21 אחוז לעומת השנה שעברה. חלק מהחברות האמריקאיות הגדולות ביותר אמרו שיצטרכו להעלות מחירים כדי להתמודד עם המכסים, בניגוד להבטחתו של טראמפ "לסיים" את האינפלציה.
ביום שישי, טראמפ אותת שהוא מוכן להתחיל להוריד מכסים, ורמז שמכס של 80 אחוז על יבוא מסין נראה מתאים. מאוחר יותר ביום, בהתייחסו לשיחות הסחר עם סין, אמר טראמפ: "עלינו לעשות עסקה נהדרת עבור אמריקה." הוא הוסיף שהוא לא יהיה מאוכזב אם לא תושג עסקה מיד, וטען שגם אי-עשיית עסקים היא עסקה טובה לארצות הברית.
הנשיא גם חזר והדגיש שהוא הציע להוריד את המכסים על סין ל-80 אחוז, והוסיף: "נראה איך זה יסתדר."
ממשל טראמפ האשים את סין בסבסוד לא הוגן של סקטורים מרכזיים בכלכלה שלה והצפת העולם במוצרים זולים. ארצות הברית גם לוחצת על סין לנקוט צעדים אגרסיביים יותר כדי לצמצם יצוא של חומרי גלם לפנטניל, סם שהרג מיליוני אמריקאים.
סין הייתה איתנה באמירה שאין בכוונתה לעשות ויתורים מסחריים בתגובה למכסים של טראמפ. גורמים רשמיים התעקשו שהמדינה הסכימה להשתתף בשיחות לבקשת ארצות הברית.
"מלחמת המכסים הזו הושקה על ידי הצד האמריקאי," אמר ליו פנגיו, דובר השגרירות הסינית בוושינגטון, השבוע. "אם ארה"ב באמת רוצה פתרון במשא ומתן, עליה להפסיק לאיים ולהפעיל לחץ, ולהשתתף בשיחות עם סין על בסיס שוויון, כבוד הדדי ותועלת הדדית."
מכס של 80 אחוז, למרות שזו ירידה גדולה מ-145 האחוזים הנוכחיים, עדיין ככל הנראה יחסום את רוב הסחר בין המדינות.
סין וארצות הברית יכולות לנקוט מחוות מוחשיות אחרות כדי לסלול את הדרך למשא ומתן עתידי, אמרו מומחים אחרים. אפשרות אחת תהיה להוריד את המכסים לכ-20 אחוז, שם הם היו בתחילת אפריל לפני שטראמפ הכריז על היטלים של 34 אחוז על סחורות מסין ובעקבות זאת החלה התגובה ההדדית, אמר וו שינבו, דיקן המכון ללימודים בינלאומיים באוניברסיטת פודן בשנחאי.
ארצות הברית וסין נפגשות בקרבת המטה של ארגון הסחר העולמי, שמתח ביקורת חריפה על מלחמות המכסים של טראמפ. הקבוצה חזתה שהחלוקה המתמשכת של הכלכלה העולמית ל"גושים יריבים" עלולה לקצץ את התמ"ג העולמי בכמעט 7 אחוזים בטווח הארוך, במיוחד תוך פגיעה במדינות העניות ביותר בעולם. דובר ארגון הסחר העולמי אמר שהוא מברך על השיחות כצעד לקראת הפחתת המתיחות.
האלטרנטיבה - עולם שבו ארצות הברית וסין כבר לא עוסקות במסחר - עלולה להיות כואבת ומערערת מבחינה כלכלית. צרכנים אמריקאים, שהתרגלו למוצרים זולים מסין, עלולים בקרוב להתמודד עם מדפי חנויות מרוקנים ומחירים גבוהים למוצרים שנותרו.
פדרציית הקמעונאות הלאומית אמרה ביום שישי שתנועת מטעני היבוא בארצות הברית צפויה לרדת השנה בפעם הראשונה מאז 2023, אז בעיות בשרשרת האספקה היו נפוצות, וייחסה את הירידה למכסים של טראמפ.
"אנחנו מתחילים לראות את ההשפעה האמיתית של המכסים של הנשיא טראמפ על שרשרת האספקה," אמר ג'ונתן גולד, סגן נשיא פדרציית הקמעונאות לשרשרת אספקה ומדיניות מכס. "בסופו של דבר, המכסים האלה ישפיעו על הצרכנים בצורה של מחירים גבוהים יותר ופחות זמינות על מדפי החנויות."