תקלה מדאיגה נוספת פקדה את נמל התעופה ניוארק ליברטי שבניו ג'רזי ביום שישי בשעות הבוקר המוקדמות, כאשר מסכי המכ"ם כבו במשך כ-90 שניות. האירוע, שהתרחש בשעה 4:00 לפנות בוקר, הגיע רק שבועיים לאחר תקלה חמורה יותר שגרמה לביטולי טיסות המוניים והשביתה חלקית את פעילות שדה התעופה העמוס.
מנהל התעופה הפדרלי (FAA) מסר ל"ניו יורק פוסט" כי "אירעה תקלת תקשורת שהשפיעה על מערכות התקשורת ותצוגות המכ"ם באזור C של מרכז הבקרה בפילדלפיה, האחראי על הכוונת מטוסים בכניסה וביציאה ממרחב האוויר של נמל התעופה הבינלאומי ניוארק ליברטי".
הקלטות שמע שנחשפו מתעדות את בקרי התעופה מזהירים לפחות שני מטוסים נכנסים כי מסכי המכ"ם כבו. באחת ההקלטות, ניתן לשמוע בקר מנחה מטוס פרטי שהיה בדרכו מקפריסין להישאר מעל גובה של 3,000 רגל למקרה שיאבדו קשר במהלך הנחיתה
הקלטות שמע שנחשפו מתעדות את בקרי התעופה מזהירים לפחות שני מטוסים נכנסים כי מסכי המכ"ם כבו. באחת ההקלטות, ניתן לשמוע בקר מנחה מטוס פרטי שהיה בדרכו מקפריסין להישאר מעל גובה של 3,000 רגל למקרה שיאבדו קשר במהלך הנחיתה.
בקר אחר נשמע מזהיר טייס של חברת המשלוחים FedEx לגבי בעיית ההפסקה. "המכ"מים שלנו כבו כרגע, אנחנו עובדים על זה", נשמע הבקר אומר בהקלטה, כשקולו נשמע מקצועי אך מתוח.
הפסקה קצרה זו של מערכות המכ"ם מדאיגה במיוחד לאור העובדה שהיא מגיעה זמן קצר בלבד לאחר תקלה חמורה יותר שאירעה ב-28 באפריל, כאשר בקרי התעופה איבדו את התקשורת עם מטוסים באוויר למשך לפחות 30 שניות. אותו אירוע גרם לביטולים ועיכובים המוניים וחשף את הבעיות המבניות העמוקות במערכת בקרת התעופה בארה"ב.
ה-FAA מיהר להאשים בתקלה הקודמת כשל פיזי בקו תקשורת, לצד מחסור בבקרי תעופה בשדה ועבודות בניה במסלולים. הסוכנות הפדרלית התחייבה להאיץ תיקונים בשדה התעופה, כולל שדרוג מרכיבים שונים של מערכת בקרת התעופה.
המתקן בפילדלפיה, האחראי על ניוארק, מסתמך על נתוני מכ"ם שנשלחים דרך קווים מניו יורק שכנראה כשלו, כולל כבלי טלפון נחושת ישנים. הרשויות הפדרליות מתכננות להחליף את החוטים הישנים הללו בכבלים אופטיים ולהוסיף שלושה קווי נתונים חדשים בין ניו יורק לפילדלפיה כחלק מהתיקון, וכן לעבוד על הכשרת ואישור בקרים נוספים.
"זו תשתית שהיא בת 25 עד 40 שנה," אמר מומחה תעופה שביקש להישאר בעילום שם. "אנחנו מדברים על מערכות קריטיות לבטיחות שלא קיבלו את העדכונים הנדרשים במשך עשורים."
התקלות החוזרות ונשנות בניוארק מעוררות ביקורת ציבורית גוברת. נמל תעופה ניוארק, המהווה שער כניסה מרכזי לאזור ניו יורק וניו ג'רזי, משרת מיליוני נוסעים מדי שנה ונחשב לאחד משלושת שדות התעופה העמוסים באזור המטרופולין.
"ה-FAA אמור להיות פסגת ההצלחה עבור אלה בתעשיית התעופה - במקום זאת הוא בתחתית," כתב אחד המגיבים לסיפור ב"ניו יורק פוסט". "אם אי פעם הייתם במגע עם עובד פדרלי - שום דבר מזה לא מפתיע."
אחרים מצביעים על בעיה רחבה יותר של צפיפות יתר בנמלי תעופה גדולים. "גם אם הכל היה עובד באופן מושלם ויש להם ציוד מהשורה הראשונה, פשוט יותר מדי מטוסים ממריאים ונוחתים בשדות תעופה מרכזיים," כתב מגיב אחר.
למרות שה-FAA התחייב לבצע שדרוגים במערכת, לא ברור כמה זמן יארכו השיפורים. המורכבות של שדרוג מערכות בקרת תעופה, במיוחד במבנה מרובה שכבות כמו זה שמחבר בין ניוארק לפילדלפיה, עלולה לקחת חודשים או אף שנים.
מקורות בתעשייה מציינים כי הבעיה אינה רק טכנית אלא גם קשורה לכוח אדם. "יש מחסור חמור בבקרי טיסה מוסמכים," מסביר ג'ון מ., בקר טיסה לשעבר. "תהליך ההכשרה ארוך ודורש משאבים רבים, ואחרי COVID, הרבה בקרים פרשו מוקדם. המערכת פשוט לא התאוששה."
עבור נוסעים המתכננים טיסות דרך נמל התעופה ניוארק, התקלות הללו מהוות סיבה לדאגה. חברות התעופה ממליצות לנוסעים לבדוק את מצב הטיסות שלהם לפני הגעה לשדה התעופה ולהיות מוכנים לאפשרות של עיכובים.
"אני טס דרך ניוארק פעמיים בחודש בממוצע," מספר דניאל כהן, איש עסקים מניו יורק. "בחודשים האחרונים כמעט כל טיסה חוותה עיכוב כלשהו. זה הפך למעצבן במיוחד כי אף פעם אי אפשר לדעת אם תגיע בזמן לפגישות."
חברות תעופה כמו יונייטד, שניוארק משמש כמרכז פעילות מרכזי שלהן, עלולות לחוות השפעה משמעותית מההפרעות המתמשכות. עיכובים וביטולים לא רק פוגעים בלוחות הזמנים של הנוסעים, אלא גם גורמים להפסדים כספיים ניכרים לחברות.
מומחי תעשייה מדגישים כי הבעיות בניוארק הן סימפטום של אתגר גדול יותר בתשתית התעופה האמריקאית. הם קוראים להשקעה משמעותית יותר בשדרוג מערכות בקרת התעופה ברחבי המדינה.
"מה שאנחנו רואים בניוארק הוא רק קצה הקרחון," מזהיר פרופ' מרטין ריצ'רדסון, מומחה לבטיחות תעופה מאוניברסיטת MIT. "תשתית התעופה האמריקאית זקוקה לשדרוג כולל, לא רק תיקונים ממוקדים. אחרת, אירועים כאלה יהפכו לשכיחים יותר."
בינתיים, בקרי התעופה בניוארק ממשיכים לעבוד תחת לחץ, מנווטים בין מערכות מיושנות ועומסי תנועה גבוהים. עבורם, כל שנייה שבה המסכים כבים היא אתגר מקצועי עצום, והם ראויים להערכה על יכולתם להתמודד עם סיטואציות כה מורכבות בזמן אמת.