הקרדינל רוברט פרבוסט, מיסיונר אמריקאי שהקדיש את הקריירה שלו לשירות בפרו והוביל את המשרד רב העוצמה של הבישופים בוותיקן, נבחר לאפיפיור האמריקאי הראשון בהיסטוריה בת 2,000 שנה של הכנסייה הקתולית.
פרבוסט, בן 69, בחר בשם לאו ה-14 (Leo XIV).
העשן הלבן התרומם מארובת הקפלה הסיסטינית בוותיקן ביום חמישי, ופעמוני בזיליקת סנט פטרוס צלצלו בעוצמה, אות לכך שהקרדינלים בחרו את האפיפיור ה-267 של הכנסייה הקתולית ביום השני לקונקלאבה.
ההמון בכיכר סנט פטרוס התפרץ בתרועות שמחה בשעה 18:07, כאשר העשן הלבן נראה מתרומם אל שמי אחר הצהריים. הכמרים עשו את סימן הצלב, נזירות בכו מהתרגשות, והקהל קרא "ויוה איל פפה!" (יחי האפיפיור). אלפי אנשים, מנופפים בדגלים מרחבי העולם, המתינו בהתרגשות לשמוע את זהות האפיפיור החדש.
אות העשן הלבן סימל כי המועמד הזוכה השיג לפחות 89 קולות מתוך 133 הקרדינלים המשתתפים בקונקלאבה לבחירת יורשו של האפיפיור פרנציסקוס, שנפטר ב-21 באפריל בגיל 88.
האפיפיור החדש הקרדינל רוברט פרבוסט בפגישה מוקדם יותר השנה עם האפיפיור המנוח
עם עליית העשן הלבן, המשמר השוויצרי יצא למרחב והתזמורת הצבאית החלה לנגן ולצעוד במעלה המדרגות לעבר הבזיליקה. תוך זמן קצר, הוכרז שמו של האפיפיור החדש במסורת העתיקה כאשר קרדינל בכיר הכריז "הבמוס פפם!" (יש לנו אפיפיור!) מהלוג'ה של הבזיליקה.
הבחירה בפרבוסט מסמלת נקודת מפנה היסטורית עבור הכנסייה הקתולית, שמעולם לא בחרה באפיפיור מארצות הברית לאורך ההיסטוריה שלה. בתור מיסיונר שעבד שנים רבות בפרו, פרבוסט מייצג גם את המשך המגמה של פרנציסקוס להעניק קול לאמריקה הלטינית ולדרום העולמי בהנהגת הכנסייה, למרות שהוא עצמו נולד בארצות הברית.
מייד לאחר ההכרזה על זהות האפיפיור החדש, גלי תגובות החלו להישמע מהקהל בכיכר. רבים הביעו הפתעה על הבחירה באפיפיור אמריקאי, בעוד אחרים חגגו את המינוי ההיסטורי.
"זה רגע שלא ציפינו לו," אמרה פריסילה פרלנטה, תושבת רומא. "אפיפיור אמריקאי! זה באמת חידוש עבור הכנסייה."
פדרו דג'ט, סטודנט למימון בן 22 מארגנטינה שנכח בכיכר, הביע תקווה זהירה: "פרנציסקוס פתח את הכנסייה לעולם החיצון, והיינו מקווים לאפיפיור דומה. מעניין לראות איך אמריקאי שעבד בפרו ימשיך את דרכו."
בעוד שרבים היו צופים במינויו של הקרדינל פייטרו פרולין, מזכיר המדינה בן ה-70 שנחשב למועמד מוביל, הבחירה בפרבוסט הפתיעה מספר מומחים לענייני הוותיקן. אולם, ניסיונו של פרבוסט בדרום אמריקה מתיישב היטב עם החזון של הכנסייה להמשיך ולהתמקד באזורים בהם הקתוליות צומחת.
רוברט פרבוסט נולד בשיקגו בשנת 1955, והיה חבר במסדר האוגוסטיני. לאחר לימודיו התיאולוגיים, בחר להקדיש חלק ניכר מהקריירה שלו לעבודת מיסיון בפרו, שם שירת במשך שנים רבות. בשנת 2023, האפיפיור פרנציסקוס מינה אותו לעמוד בראש הדיקסטריה לבישופים (Dicastery for Bishops) - הגוף האחראי על בחירת ומינוי בישופים ברחבי העולם, תפקיד בעל כוח והשפעה רבה בוותיקן.
בחירת השם "לאו" מייצגת קשר לאפיפיורים קודמים בעלי שם זה, במיוחד לאו ה-13, שהיה ידוע בגישתו המודרנית וחיבר את האנציקליקה החברתית הראשונה "Rerum Novarum" שעסקה בזכויות העובדים. זהו סימן אפשרי לכיוון שפרבוסט עשוי לקחת את הכנסייה.
כאפיפיור הראשון מארצות הברית, פרבוסט ניצב בפני אתגר משמעותי בגישור על פערים פוליטיים וחברתיים עמוקים בכנסייה, במיוחד בארץ מולדתו. ניסיונו בדרום אמריקה מציב אותו בעמדה מעניינת - אמריקאי שעבד שנים בעולם המתפתח, דבר שעשוי לאפשר לו להביא פרספקטיבה ייחודית להנהגת הכנסייה.
העשן הלבן התרומם מארובת הקפלה הסיסטינית בוותיקן ביום חמישי, ופעמוני בזיליקת סנט פטרוס צלצלו בעוצמה, אות לכך שהקרדינלים בחרו את האפיפיור ה-267 של הכנסייה הקתולית ביום השני לקונקלאבה
האפיפיור לאו ה-14 ניצב בפני שורה של אתגרים משמעותיים בהנהגת הכנסייה הקתולית. מירושת האפיפיור פרנציסקוס, שנפטר בגיל 88 לאחר כהונה בת 12 שנים, נותרו נושאים בלתי פתורים רבים - ממשבר ההתעללות המינית הנמשך, דרך רפורמות בקוריה הרומית (הממשל המרכזי של הכנסייה), ועד לגישור על מחלוקות בנושאי מוסר ואתיקה.
פרבוסט מייצג במידה מסוימת את ההמשכיות של מורשת פרנציסקוס, במיוחד בהתחשב בניסיונו בדרום אמריקה ובתפקידו בדיקסטריה לבישופים, אך החוויה האמריקאית שלו עשויה להביא גישות חדשות. מאחורי הקלעים, פרשנים דתיים מעריכים כי פרבוסט נבחר כמועמד פשרה, לאחר שמועמדים בולטים כמו הקרדינל פייטרו פרולין לא הצליחו להשיג את הרוב הדרוש.
כנשיא הוותיקן והמנהיג הרוחני של יותר מ-1.3 מיליארד קתולים ברחבי העולם, פרבוסט יצטרך לנווט את הכנסייה בעידן של קיטוב גובר, במיוחד בארצות הברית - ארץ הולדתו. הוא יתמודד גם עם שאלות של פיתוח עולמי, מאבק בעוני, ושינויי אקלים - נושאים שהיו חשובים לקודמו.
הבחירה באפיפיור אמריקאי מהווה נקודת מפנה היסטורית עבור הכנסייה הקתולית העולמית. במשך מאות שנים, האפיפיורות הייתה דומיננטית אירופאית, בעיקר איטלקית, עד לבחירתו של יוחנן פאולוס השני מפולין ב-1978. הבחירה בפרנציסקוס מארגנטינה ב-2013 סימלה פתיחות גוברת כלפי העולם הרחב, וכעת - הבחירה באמריקאי משלימה מעין מעגל בהתפתחות הגלובלית של הכס הקדוש.
מומחים לענייני הוותיקן מציינים כי בחירתו של פרבוסט משקפת את המורכבות של תפקיד האפיפיור בעולם המודרני - הצורך בהנהגה שמבינה את אתגרי העולם המפותח לצד רגישות לצרכים של הכנסייה המתרחבת בעולם המתפתח. הניסיון הכפול של פרבוסט - באמריקה ובפרו - מציב אותו בעמדה ייחודית להבין את הדינמיקה המורכבת הזו.
עם זאת, הבחירה באפיפיור אמריקאי מגיעה בתקופה רגישה ביחסים הבינלאומיים. עלייתו של אפיפיור מהמעצמה הגדולה בעולם עשויה להשפיע על תפיסת הניטרליות של הוותיקן בסכסוכים גלובליים ובמדיניות בינלאומית.
ברגעים אלו, האפיפיור החדש לאו ה-14 צפוי להופיע בלוג'ה של בזיליקת סנט פטרוס ולהעניק את ברכתו הראשונה "אורבי את אורבי" ("לעיר ולעולם"). בימים הקרובים, הוא יקבל את סמלי האפיפיורות הרשמיים ויתחיל לעצב את האדמיניסטרציה שלו, במינויים ראשונים של יועצים קרובים ופקידים בכירים.
העולם הקתולי ומעבר לו מביט בעניין רב במנהיג הרוחני החדש, ששבר תקרת זכוכית היסטורית והפך לאפיפיור האמריקאי הראשון. האתגרים שמצפים לפרבוסט הם עצומים, אך ההזדמנות להוביל את הכנסייה הקתולית לעידן חדש היא היסטורית באותה מידה.