באוגוסט 2023 הגיעו יובל אפרת ויואב ענקי מישראל לבוסטון כדי ללמוד תואר שני במינהל עסקים (MBA) באוניברסיטת הרווארד. כשני הישראלים היחידים במחזור, הם התחברו במהירות זה לזה - אבל ההתחברות המשמעותית יותר שיצרו היא עם חבריהם לספסל הלימודים, שמהם גייסו כמיליון דולר להשקעה בסטארט-אפים עתידיים שיקימו בוגרי המחזור.
מה שהתחיל כרעיון נועז בין שני סטודנטים התפתח לקרן השקעות ייחודית המבוססת על הון הרשת החברתית של הרווארד. הקרן, שזכתה לכינוי "Harvard MBA Ventures", מגייסת כספים בעיקר מהסטודנטים עצמם ומבוגרי האוניברסיטה, ותשקיע אותם חזרה באקוסיסטם היזמי של הרווארד - סטארט-אפים שיקימו חבריהם ללימודים.
"הפוטנציאל להחזרים טוב - הבוגרים של כל מחזור MBA בהרווארד מקימים בממוצע שני חדי-קרן [חברות בשווי של מיליארד דולר ומעלה]," אומר אפרת בשיחה עם TheMarker. "אנחנו לא צריכים לחפש רחוק. הם כאן, לומדים איתנו, אוכלים איתנו ארוחת צהריים."
ענקי, בן 32, הוא יזם סדרתי שמכר את הסטארט-אפ הקודם שלו בתחום הפינטק ב-2021. אפרת, בן 29, עבד כמנהל בכיר בחברת טכנולוגיה גדולה לפני שהחליט ללמוד בהרווארד. השניים ניצלו את הרקע העסקי והטכנולוגי שלהם, יחד עם ה"חוצפה הישראלית", כדי לגייס כספים בסביבה שבה רוב הסטודנטים מעדיפים להתמקד בלימודים או בחיפוש משרות בגולדמן סאקס או מקנזי.
אפרת וענקי מקווים שהיוזמה שלהם תהפוך למודל שיאומץ במוסדות אקדמיים מובילים נוספים, ושהם יהיו חלוצים בגישה חדשה להשקעות בשלבים מוקדמים. "אנחנו רוצים להיות השותפים הראשונים של היזמים המבטיחים ביותר," מסכם ענקי. "אנחנו מאמינים שיש יתרון עצום בהשקעה מוקדמת באנשים שאתה מכיר באופן אישי, שלמדת איתם, שאתה יודע איך הם מגיבים ללחץ וכיצד הם חושבים"
"חשבנו - למה לחכות עד הסיום? למה לא להתחיל להשקיע עכשיו בחברים שלנו, כששווי הכניסה נמוך והפוטנציאל עצום?" מסביר ענקי. "יש לנו גישה ייחודית ליזמים מבטיחים בשלב מוקדם מאוד, עוד לפני שהם מגיעים לקרנות הון סיכון."
התזמון של היוזמה אידיאלי: אחרי שנות השפל של 2023-2024, שוק ההון-סיכון מתחיל להתאושש, והערכות השווי של סטארט-אפים מוקדמים עדיין נמוכות יחסית. "אנחנו מרגישים שזו הזדמנות נדירה," אומר אפרת. "ההשקעות הראשונות שלנו יהיו בוולואציות הרבה יותר סבירות מאשר בתקופת השיא של 2021."
הקרן כבר סגרה הסכמים ראשונים עם שלושה סטארט-אפים שנמצאים עדיין "בחיתולים": אחד בתחום הבינה המלאכותית לענף הבריאות, השני בתחום הקריפטו, והשלישי פיתח טכנולוגיה חדשנית לתעשיית המזון. "הדבר המעניין הוא שבשלושתם, לפחות אחד מהמייסדים הוא ישראלי," מציין ענקי בחיוך.
אך לא הכל ורוד. מבקרים מצביעים על כך שהדינמיקה החברתית עלולה ליצור בעיות. "מה קורה כשחבר שלך מאבד את הכסף שלך?" שואל פרופסור לאתיקה עסקית מהרווארד, שביקש להישאר בעילום שם. "אנחנו עדיין לא יודעים מה יקרה כשהיזמות נפגשת עם יחסים חברתיים בקנה מידה כזה."
בנוסף, נשאלת השאלה האם מיליון דולר הוא סכום מספק להשקעה בשוק התחרותי של היום. מומחה הון סיכון שהתראיין לכתבה טוען כי "במיליון דולר יוכלו להשקיע בכ-2 חברות בשלב הפרי-סיד ולא ישאר להם כסף להמשך." אך ענקי ואפרת לא מודאגים. "התחלנו עם מיליון, אבל אנחנו כבר בשיחות מתקדמות עם בוגרים עשירים של הרווארד שמוכנים להוסיף עוד 5 מיליון דולר לקרן," הם חושפים.
המודל העסקי של הקרן דומה לזה של קרנות הון סיכון מסורתיות: 2% דמי ניהול ו-20% מהרווחים. אך בשונה מקרנות רגילות, יש כאן מרכיב חברתי ייחודי. "המשקיעים שלנו לא רק שותפים פיננסיים, הם גם חברינו ללימודים וחלק מהרשת החברתית שלנו לכל החיים," מדגיש אפרת. "כולנו רוצים להצליח ביחד."
המיזם גם מושך תשומת לב בתעשיית ההון סיכון. "זה מודל מעניין שמנצל את הערך של רשתות חברתיות חזקות," אומר שותף בכיר בקרן הון סיכון מובילה בעמק הסיליקון. "אם ישלבו אותו עם קשרים לקרנות גדולות יותר לסבבי המשך, יש לזה פוטנציאל."
אפרת וענקי מקווים שהיוזמה שלהם תהפוך למודל שיאומץ במוסדות אקדמיים מובילים נוספים, ושהם יהיו חלוצים בגישה חדשה להשקעות בשלבים מוקדמים. "אנחנו רוצים להיות השותפים הראשונים של היזמים המבטיחים ביותר," מסכם ענקי. "אנחנו מאמינים שיש יתרון עצום בהשקעה מוקדמת באנשים שאתה מכיר באופן אישי, שלמדת איתם, שאתה יודע איך הם מגיבים ללחץ וכיצד הם חושבים."
בתגובות לידיעה הביעו חלק מהקוראים ספקנות. "נחמד. תחזרו עוד 5 שנים לספר," כתב אחד הגולשים. אחר הגדיר את היוזמה כ"לופט גישפט." אך רבים אחרים הגיבו בהתלהבות, וראו ביוזמה של אפרת וענקי דוגמה ליזמות ישראלית פורצת דרך. "כל הכבוד," כתב אחד המגיבים.
בין אם היוזמה תצליח ובין אם לאו, היא מדגימה שוב את היצירתיות העסקית ואת החשיבה מחוץ לקופסה שמאפיינת יזמים ישראלים, גם כשהם יושבים בספסלי האוניברסיטה היוקרתית בעולם.