העיתונאי הבכיר לשעבר של CNN, כריס סיליזה, מודה בפה מלא כי צוותו של הנשיא לשעבר ג’ו ביידן עשה מאמצים ניכרים להסתיר מהציבור את מצבו הבריאותי והמנטלי, תוך הפעלת לחצים על עיתונאים ויצירת אווירה שבה העלאת שאלות בנושא הייתה כמעט טאבו.
בראיון שפורסם ב־Fox News Digital, סיליזה, ששימש כעורך פוליטי בכיר ברשת וכיום מפעיל בלוג עצמאי ב־Substack, פתח את לבו וסיפר על החרטה האישית על כך שלא חקר לעומק את מצבו של ביידן בזמן אמת.
מצבו הקוגינטיבי של ביידן הוסתר בכוונה מהציבור
לטענתו, "יש כיום די והותר ראיות לכך שהייתה הסתרה של מצבו הפיזי והמנטלי של ג’ו ביידן מצד אנשיו בבית הלבן. כמות הדיווחים על כך פשוט לא מאפשרת להתעלם מהעניין". עם זאת, סיליזה מדגיש כי אינו סבור שהתקשורת כשלעצמה הייתה שותפה פעילה למבצע ההסתרה – אלא פשוט לא הצליחה להתנגד לקו התקיף שהוביל צוות ביידן, שלפיו עצם ההתעסקות במצבו הבריאותי נתפס כהתקפה אישית או אפילו גילנות (דעה קדומה נגד אדם בשל גילו).
"הם גרמו לך להרגיש רע על עצם השאלה", סיפר. "אמרו לך שאתה לא הוגן, שאתה פשוט לא אוהב אותו. ואני, כמו עיתונאים רבים אחרים, פשוט קיבלתי את זה".
סיליזה גם התייחס לפער בהתייחסות התקשורתית בין ביידן לטראמפ. לדבריו, ייתכן שהעובדה שביידן היה דמוקרט ולא הכתים את עצמו באינספור טענות כוזבות, כמו טראמפ, גרמה לעיתונאים להיות נוחים יותר כלפיו. "היו עיתונאים שפשוט נטו להאמין לנשיא דמוקרטי, או למישהו שלא פיזר 30,000 אמירות כוזבות במהלך כהונתו", אמר.
למרות הכול, סיליזה לא חוסך גם מהתקשורת את הביקורת. לדבריו, הרף לדיווח ישיר על כך שפוליטיקאי סובל מדמנציה או מירידה קוגניטיבית הוא גבוה מאוד – אך זה לא תירוץ. "העובדה שאין תיאום תקשורתי להסתיר את המצב לא פוטרת אותנו", טען. "היינו צריכים לשאול יותר שאלות. אני הייתי צריך לשאול יותר שאלות".
בסרטון שפרסם ביוטיוב תחת הכותרת "למה זה עדיין חשוב שהתקשורת פספסה את הסיפור הגדול של ביידן", חזר סיליזה להתייחס לאירועים סביב העימות הנשיאותי שנערך ב־27 ביוני 2024 – רגע מכונן שהציב את מצבו של ביידן בקדמת הבמה ותרם לפרישתו מהמרוץ לנשיאות. הוא גם ציין לטובה את אלכס תומפסון מ־Axios, שבנאום קבלת פרס בבית הלבן העז לבקר הן את ממשל ביידן והן את אמצעי התקשורת על התמודדותם הלקויה עם סוגיית בריאות הנשיא.
סיליזה הודה כי במהלך עבודתו ב־CNN, קיבל פניות חוזרות מנציגים רפובליקנים ששאלו מדוע אינו עוסק בהתדרדרות המנטלית של ביידן – אך הוא דחה אותם בהעדר ראיות. רק לאחר שעזב את הרשת הרשה לעצמו לכתוב ולדבר באופן חופשי יותר. "כשהייתי בתוך CNN, הרגשתי מוגבל. אחרי שיצאתי – הבנתי שאולי פשוט לא רציתי לראות את מה שהיה ברור", אמר.