מדיניות ההגירה הנוקשה של ממשל טראמפ מעוררת דאגה הולכת וגוברת בקרב עסקים במיאמי-דייד, מחוז שבו מהגרים מהווים 60% מכוח העבודה. לאור המצב, לשכת המסחר הגדולה של מיאמי ואוניברסיטת פלורידה הבינלאומית (FIU) השיקו סקר אנונימי כדי למדוד את ההשפעה של מדיניות זו על הקהילה העסקית המקומית.
"אנחנו רוצים לקבל תמונה אמיתית ראשונה של מה ההשפעה היום ומה אנשים חושבים שהיא תהיה מחר," אומר אלפרד סאנצ'ז, מנכ"ל לשכת המסחר הגדולה של מיאמי. לדבריו, המידע שייאסף יסייע לעסקים להבין מה אחרים בקהילה מרגישים, וגם עשוי להיות שימושי למחוקקים.
הסקר מגיע בתקופה רגישה במיוחד, כאשר מספר ערים במחוז מיאמי-דייד חתמו על הסכמים לשיתוף פעולה עם רשויות פדרליות בנושא אכיפת הגירה, מה שהציב רבים מהתושבים שאינם אזרחים במצב של דריכות מתמדת.
הנתונים מלשכת המפקד האמריקאית מראים כי יותר מ-40% מקהילת המהגרים המקומית — המונה כ-1.47 מיליון אנשים — אינם אזרחי ארה"ב. הם מחזיקים בגרין קארד או ויזות, נמצאים תחת סטטוס מוגן כלשהו, או שוהים במדינה באופן לא חוקי. תושבים שאינם אזרחים מהווים יותר מ-20% מכלל האוכלוסייה הבוגרת במיאמי-דייד.
"מה שחוקי היום עלול לא להיות חוקי מחר," מסביר סאנצ'ז את חששות חברי הלשכה שלו בנוגע להגירה, "וכל מי שעובד באופן חוקי עלול פתאום לאבד את המעמד שלו."
הנתונים מלשכת המפקד האמריקאית מראים כי יותר מ-40% מקהילת המהגרים המקומית — המונה כ-1.47 מיליון אנשים — אינם אזרחי ארה"ב. הם מחזיקים בגרין קארד או ויזות, נמצאים תחת סטטוס מוגן כלשהו, או שוהים במדינה באופן לא חוקי. תושבים שאינם אזרחים מהווים יותר מ-20% מכלל האוכלוסייה הבוגרת במיאמי-דייד
הדאגות אינן חסרות בסיס. לאחרונה, ממשל טראמפ הציע לבטל את המעמד המוגן מחצי מיליון קובנים, האיטים, ניקרגואים וונצואלים, מה שעלול לגרום לאלפי אנשים לאבד את אישורי העבודה שלהם. בנוסף, הממשל דיבר על אפשרות לגרש למעלה מ-20 מיליון אנשים, מה שעלול להשפיע באופן חמור על מאגר העובדים בענפים מסוימים.
לפי נתוני מכון המחקר פיו, כוח העבודה הבלתי מתועד בפלורידה עומד על 625,000 אנשים, השלישי בגודלו במדינה אחרי קליפורניה וטקסס. זה כמעט 8% מכלל כוח העבודה של פלורידה. העובדים הללו נוכחים בעיקר בענפי הבנייה, החקלאות והשירותים.
פיטר דייגה, המנהל את פרק החוף המזרחי של פלורידה של התאחדות הבנאים והקבלנים, אומר שעד כה לא שמע הרבה דאגות מהחברים שלו, רבים מהם חברות גדולות. חוק מדינתי משנת 2023 חייב חברות עם 25 עובדים או יותר לאמת את המעמד החוקי של עובדיהם.
"אנחנו פשוט מוכנים יותר כי עברנו את זה," אמר דייגה, וציין כי רבים מחברי ההתאחדות שלו כבר טיהרו את הצוות שלהם מעובדים לא מתועדים. אבל, הוסיף, תעשיית הבנייה תיפגע אם ממשל טראמפ יממש את האיומים לגרש מיליוני אנשים.
רומי מורנו, סגנית מנהל פלורידה של קואליציית העסקים האמריקאית להגירה, קבוצת סנגור דו-מפלגתית המקדמת רפורמה בהגירה חוקית, מאמינה שעסקים קטנים — שלא היו כפופים לאותן דרישות אימות כמו המקבילים הגדולים שלהם — עשויים להיות חשופים יותר לסיכון.
השנה, בית הנבחרים של פלורידה שקל הצעת חוק, HB 955, שהייתה מחייבת את כל המעסיקים הפרטיים, כולל אלה עם פחות מ-25 עובדים, לאמת את המעמד החוקי של עובדיהם. למרות שהסנאטורים של המדינה לא אישרו את הצעת החוק, סאנצ'ז אמר שהיא הייתה יכולה להשפיע באופן לא פרופורציונלי על עסקים קטנים יותר עם פחות משאבים להחליף עובדים בעלי ידע שאבדו בגלל גירוש.
למרות החששות הללו, מורנו אמרה שרבים מהעסקים ברשת שלה חוששים להשמיע את קולם. "יש לנו כ-200 חברים," היא ציינה. "הם לא רוצים לדבר בפומבי" על איך מדיניות ההגירה הפדרלית והמדינתית משפיעה עליהם "כי הם לא רוצים להיענש."
חשש זה בא כאשר ממשל טראמפ יצא נגד חברות פרטיות, כולל מספר משרדי עורכי דין גדולים, שהוא רואה כלא ידידותיים. הסקר של לשכת המסחר של מיאמי מיועד להפחית את הפחדים הללו על ידי מתן אפשרות למשיבים לענות באנונימיות.
"אנחנו מנסים להסיר כמה שיותר מחסומים" להשתתפות, אמר סאנצ'ז. כל זה, הוא הדגיש, קשור לאיסוף נתונים והפחתת הספקולציה. ואז, מצוידים במספרים, "אנשים יכולים לעשות משהו בנוגע לזה."
השפעת מדיניות ההגירה על הכלכלה המקומית היא נושא רגיש במיוחד בדרום פלורידה, אזור שהתפתחותו הכלכלית הייתה קשורה באופן היסטורי בהגירה. ענף הבנייה, אחד ממנועי הצמיחה הגדולים ביותר של דרום פלורידה, יהיה מהראשונים להיפגע ממדיניות גירוש נוקשה.
בינתיים, עסקים רבים נמצאים במצב של המתנה דרוכה, מנסים להבין כיצד המדיניות המתפתחת תשפיע על יכולתם לפעול ולהתחרות בשוק המקומי והלאומי.