מערכת בקרת התעופה האמריקאית מתמודדת עם כ-1,000 תקלות ציוד בשבוע, כך חושף דיווח בלעדי של "ניו יורק פוסט". בכירים לשעבר במינהל התעופה הפדרלי (FAA) ומומחים בתעשיית התעופה מזהירים כי צפויות "עוד ועוד" תקלות ללא "שדרוג מקיף" של המערכות המיושנות.
הגילוי המדאיג מגיע בעקבות הפסקה בת 90 שניות במערכות הרדאר והתקשורת של בקרי התעופה בנמל התעופה הבינלאומי ניוארק ליברטי בסוף אפריל, שגרמה לשרשרת ביטולים ועיכובים שנמשכת כבר למעלה משבוע. חוט נחושת שרוף גרם להפסקה זו, והוביל חמישה עובדי FAA במרכז הבקרה בפילדלפיה לקחת "חופשת טראומה" פדרלית של עד 45 יום.
"זוהי מערכת המבוססת על חוטי נחושת, וה-FAA חווה כמעט 1,000 הפסקות בשבוע," אמר בכיר בתעשיית התעופה בהתייחסו לאירוע. "חלק מההפסקות גרועות יותר מאחרות - אבל הדבר הרע בהן הוא שאי אפשר לצפות אותן."
גורמים בתעשייה הסבירו כי קילומטרים של חוטי תקשורת המפותלים במערכות מניו יורק ועד קליפורניה עמוסים לעייפה בשל עשרות אלפי טיסות שאמריקאים לוקחים מדי יום - והמחסור ההיסטורי בבקרי תעופה מוסמכים (CPCs) המפקחים על המטוסים. לדבריהם, זוהי בעיה "דחופה באופן גובר והולך".
דייויד גריזל, שכיהן כיועץ המשפטי, סגן מנהל בפועל ומנהל תפעול ראשי של ארגון בקרת התעבורה האווירית ב-FAA תחת ממשל אובמה, אמר כי "דילמת בקרת התעבורה האווירית" הנוכחית נובעת לחלוטין מציוד "ארכאי", מחסור בבקרי תעופה ומימון "בלתי הולם ובלתי עקבי" מהקונגרס.
דייויד גריזל, שכיהן כיועץ המשפטי, סגן מנהל בפועל ומנהל תפעול ראשי של ארגון בקרת התעבורה האווירית ב-FAA תחת ממשל אובמה, אמר כי "דילמת בקרת התעבורה האווירית" הנוכחית נובעת לחלוטין מציוד "ארכאי", מחסור בבקרי תעופה ומימון "בלתי הולם ובלתי עקבי" מהקונגרס
"באופן היסטורי, הבטחנו בטיחות על ידי ויתור על יעילות, ולכן היינו מאטים את התנועה יותר ויותר כדי לשמור על הבטיחות," הסביר גריזל. "אבל כשמתחילות להיות הפסקות בלתי מתוכננות כמו מה שקרה בניוארק - אי אפשר לעשות את החלפת היעילות בבטיחות כפי שעשינו."
"היום בניוארק הטיסה הממוצעת מעוכבת בארבע שעות," המשיך. "ה-FAA מחזיק מטוסים על הקרקע בכל רחבי המדינה כדי למדוד את מספר ההגעות למספר קטן מספיק שניתן לנהל אותו בבטחה עם כוח האדם והציוד הלא אמין שיש להם."
נכון לאוקטובר, היו 1,020 בקרי תעופה מוסמכים פחות מאשר בסוף שנת הכספים 2012 - ירידה של 9%. רק 34 בקרים נוספו דרך גיוס בשנה שעברה. בסך הכל, ישנם 10,791 בקרים מוסמכים ב-FAA המפוזרים ב-300 מתקני בקרת תעופה המנטרים 50,000 טיסות ביום.
כשנשאל על הפסקת החשמל בת 90 השניות שבקרי התעופה חוו, ציין גריזל שזה בוודאי האירוע ה"דרמטי" ביותר בזיכרון האחרון, אך ש"הפסקה בלתי מתוכננת" צפויה להיראות "יותר ויותר".
"טבעה של הפסקה בלתי מתוכננת הוא שאינך יודע היכן היא תתרחש," הזהיר - ולמרות שזה היה פחות משתי דקות, "אם מטוס נוסע במהירות של 555 מייל בשעה, כמה שניות הן משמעותיות."
גריזל גם הזהיר שנוסעים עדיין צריכים להרגיש בטוחים בהתחשב בהנחיות האחרות שהסוכנות מיישמת ברחבי המדינה. "הם עדיין יכולים להניח שזו מערכת בטוחה מאוד, אבל מרווח הבטיחות הולך ומצטמצם ורמת העיכובים והביטולים הנדרשים כדי לשמור על רמת בטיחות זו הם בלתי מקובלים לחלוטין למדינה מודרנית כמו ארצות הברית," הוסיף.
"אנחנו נאלצים לבטל מאות טיסות כי פשוט אין לנו את הטכנולוגיה וכוח האדם לנהל אותן."
שר התחבורה שון דאפי מתכונן ביום חמישי להכריז על "שדרוג" של חלק גדול מה-FAA המיושן והחסר בכוח אדם עם מבצע גיוס, "טכנולוגיה חדישה" ואיחוד של כשני תריסר מגדלי פיקוח תעופה לחמישה או שישה מרכזים מתקדמים בלבד, הוסיפו המקורות.
בראיון לפוקס ניוז ביום שני בערב, דאפי תקף את ממשל ביידן על כך שהוא "לא עשה דבר" כדי לפתור את הבעיות המצטברות ב-FAA - כולל מערכת התקשורת שלו. "היא לא עודכנה ב-30 עד 40 השנים האחרונות," הכריז, לפני שהסביר מה קרה בניוארק.
"קו התקשורת הראשי הפסיק לפעול, קו הגיבוי לא הופעל, ולכן במשך 30 שניות, איבדנו קשר עם בקרת התעבורה האווירית," אמר בתוכנית "האנגל אינגרהם". "האם מטוסים היו מתרסקים? לא, יש להם מכשירי תקשורת. הם יכולים לראות תנועה אווירית אחרת," הוסיף. "אבל זהו סימן שיש לנו מערכת שבירה, והיא חייבת להיות מתוקנת."
ח"כ סם גרייבס (רפובליקני-מיזורי), המשמש כיו"ר ועדת התחבורה והתשתיות בבית הנבחרים, מקווה לדחוף להקצאת לפחות 4.75 מיליארד דולר לשדרוג מערכת התקשורת בשנה הקרובה.
ביום רביעי, ה-FAA פרסם הצהרה המודיעה כי "שלושה חיבורי תקשורת חדשים, עם רוחב פס גבוה" יתווספו בין מיקום עיבוד הרדאר בניו יורק לבין זה בפילדלפיה.
הסוכנות גם מגייסת יותר בקרי תעופה ומחליפה את חוטי הנחושת בסיבים אופטיים לרוחב פס גבוה יותר ומהירות גדולה יותר ומקימה "מערכת גיבוי זמנית" במרכז עיבוד הרדאר בפילדלפיה.
רק 22 בקרים מוסמכים משרתים במרכז פילדלפיה, הידוע כ-TRACON, יחד עם 21 בקרים ומפקחים אחרים בהכשרה. "יש לנו צינור בריא עם כיתות הכשרה מלאות עד יולי 2026," אמר דובר הסוכנות.
ניקולס קאליו, מנכ"ל איגוד הסחר המוביל למטוסי מטען ונוסעים, אמר לקונגרס בשימוע במרץ שכ-90% מתקציב המתקנים והציוד של ה-FAA משמש רק לתיקון בעיות קיימות. "זה לא מקובל פשוט להמשיך לסבול מערכת בקרת תעבורה אווירית שחסרה כרונית בכוח אדם. בדיוק כפי שזה לא מקובל שבקרים וטכנאים ישתמשו ברצועות נייר ובדיסקטים כדי להפעיל את מערכת התעופה הלאומית שלנו."
גורמים בתעשייה אמרו שכנראה תהיה דחיפה לבקשה משלימה גבוהה אף יותר של 30 מיליארד או 40 מיליארד דולר בחודשים הקרובים.
דוח של משרד האחריות הממשלתי מדצמבר האחרון מצא כי "מתוך 138 המערכות של ה-FAA", לפחות 27% "לא היו בנות קיימא" ו-39% היו "פוטנציאלית בלתי בנות קיימא".
ישנן גם חששות לגבי "הקלת סלוטים", מערכת המאלצת בערך 10% פחות טיסות בנמל תעופה נתון, שהורידה שלא לצורך את מספר הטיסות היומיות במרכזי תעבורה עמוסים כמו JFK ולה-גוארדיה.
המכתב ציין גם ש"כ-75% מכל העיכובים במרחב האווירי הלאומי" מתרחשים במרחב האווירי של ניו יורק. "בשנת 2019, ה-FAA העריך שהעלות השנתית של עיכובים לכלכלה ולנוסעים האמריקאים הייתה 33 מיליארד דולר, מה שמחזק את הצורך לטפל בבעיות אלה," ציין המכתב.