הודו הודיעה בשעות הבוקר המוקדמות של יום רביעי כי ביצעה סדרת תקיפות נגד יעדים בפקיסטן, שבועיים לאחר שיותר מעשרים אזרחים נהרגו בפיגוע טרור בחבל קשמיר שבשליטת הודו. ההתקפות מהוות הסלמה משמעותית בסכסוך בין שתי המעצמות הגרעיניות, ומעוררות חשש בינלאומי מפני הידרדרות נוספת באזור הנפיץ.
על פי הודעת הממשל ההודי, כוחותיו תקפו תשעה יעדים בשטח פקיסטן ובחלק הפקיסטני של קשמיר השנוי במחלוקת. גורמים צבאיים פקיסטניים מסרו כי לפחות שמונה אנשים נהרגו ו-35 נפצעו אחרי שישה מקומות הותקפו במחוז פנג'אב ובחלק הפקיסטני של קשמיר.
על פי הודעת הממשל ההודי, כוחותיו תקפו תשעה יעדים בשטח פקיסטן ובחלק הפקיסטני של קשמיר השנוי במחלוקת. גורמים צבאיים פקיסטניים מסרו כי לפחות שמונה אנשים נהרגו ו-35 נפצעו אחרי שישה מקומות הותקפו במחוז פנג'אב ובחלק הפקיסטני של קשמיר
בעוד שבשנים האחרונות הודו תקפה את האזור הפקיסטני של קשמיר בתקופות של מתיחות גוברת, ההתקפה ביום רביעי על פנג'אב, בשטח פקיסטני מחוץ לאזור המחלוקת, מהווה הסלמה משמעותית בסכסוך בין שתי המדינות המחזיקות בנשק גרעיני.
הממשלה ההודית טענה כי ביצעה את התקיפות לאחר שאספה ראיות "המצביעות על מעורבות ברורה של טרוריסטים המבוססים בפקיסטן" בפיגוע הטרור מהחודש שעבר, שבו נרצחו אזרחים באזור תיירותי בקשמיר. היא הוסיפה כי פעולותיה הצבאיות היו "מדודות, אחראיות ומתוכננות להיות בלתי מסלימות באופיין" וכי תקפה רק "מחנות טרור ידועים".
הממשלה הפקיסטנית כינתה את התקיפות ההודיות "מעשה מלחמה בלתי מוצדק ובוטה" שהפר את ריבונותה. היא הזהירה כי הפעולות ההודיות "לא יישארו ללא מענה" וכי תגיב "בזמן ובמקום לבחירתה". גורמים צבאיים פקיסטנים מסרו כי כבר החלו ב"תגובה מדודה אך תקיפה".
לפחות מטוס קרב אחד הופל בצד ההודי של קשמיר, כך דווח בערוצי החדשות בהודו. לא ברור לאיזו מדינה השתייך המטוס או מה גרם להפלתו. גורמים הודיים ותושבים באזורי אורי ופונץ', בצד ההודי של קשמיר, דיווחו כי הפגזות פקיסטניות הרגו לפחות שלושה אנשים, פצעו לפחות עשרה, והסבו נזק למספר בתים.
בבית הלבן, הנשיא טראמפ כינה את ההסלמה בין הודו ופקיסטן "חרפה". "רק שמענו על זה," אמר על התקיפות ההודיות. "הם נלחמים מזמן. אני פשוט מקווה שזה יסתיים מהר מאוד." זמן קצר לאחר התקיפות, יועץ הביטחון הלאומי ההודי, אג'יט דובל, עדכן את מזכיר המדינה מרקו רוביו על הפעולות הצבאיות, לפי גורמים הודיים.
"אני עוקב מקרוב אחר המצב בין הודו ופקיסטן," כתב רוביו ברשת X. הוא אמר כי הוא מקווה שהסכסוך יסתיים במהירות וכי ימשיך "לעסוק עם מנהיגות הודו ופקיסטן לקראת פתרון שלום."
דובר מזכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטרש, קרא לריסון משני הצדדים, והוסיף: "העולם אינו יכול להרשות לעצמו עימות צבאי בין הודו ופקיסטן."
אולם היקפן ואופיין של ההתקפות מצד הודו צפוי לעורר "תגובת נגד משמעותית" מצד פקיסטן, אמר אספנדיאר מיר, עמית בכיר בתוכנית דרום אסיה במרכז סטימסון בוושינגטון. לאחר התקפות נגד כוחות ביטחון הודיים בקשמיר שבשליטת הודו בשנים 2016 ו-2019, הודו ביצעה תקיפות מוגבלות יותר בשטח פקיסטני. אבל הפעם, הודו "חצתה שני ספים משמעותיים בפעולתה הצבאית" בכך שתקפה מספר גדול של אתרים בפקיסטן ובכך שתקפה את לב פקיסטן במחוז פנג'אב, אמר מיר.
בהכנה לתגובה אפשרית מצד פקיסטן, גורמים צבאיים הודיים אמרו כי כל יחידות ההגנה האווירית לאורך הגבול הופעלו, כך דיווח השידור הציבורי ההודי. חברות תעופה אמרו כי מספר שדות תעופה, כולל זה בסרינגר, בירת הצד ההודי של קשמיר, נסגרו לטיסות אזרחיות.
במקביל, כוחות ההגנה ההודיים הגבירו את הכוננות לאורך הגבול עם פקיסטן, ומערכות הגנה אווירית נפרסו באזורים אסטרטגיים. התושבים המקומיים באזורי הגבול דיווחו על תנועה מוגברת של כוחות צבא ורכבים צבאיים, וחלק מהכפרים הסמוכים לגבול פונו כאמצעי זהירות.
בהודו, תמיכה ציבורית נרחבת ניתנה לפעולות הממשלה, עם הפגנות תמיכה שנערכו בערים מרכזיות. ראש ממשלת הודו כינס ישיבת חירום של קבינט הביטחון להערכת המצב ולדיון בצעדים הבאים מול האפשרות של תגובה פקיסטנית.
מומחים בינלאומיים מזהירים כי המצב מהווה את אחד הרגעים המסוכנים ביותר ביחסי שתי המדינות בשנים האחרונות. "העובדה שהתקיפות בוצעו במחוז פנג'אב, מחוץ לאזור קשמיר המסורתי, מעלה את הסיכון להסלמה משמעותית," אמר מומחה ליחסים בינלאומיים מאוניברסיטת אוקספורד. "זהו מהלך שמשנה את כללי המשחק."
הקהילה הבינלאומית ממשיכה לקרוא לרגיעה, אך עם התגברות הפעילות הצבאית משני הצדדים, החשש לעימות נרחב יותר הולך וגובר, וחוסר היציבות באזור עלול להשפיע על המערכת הגלובלית כולה.