ממשל טראמפ מתכנן להטיס קבוצת מהגרים ללוב באמצעות מטוס צבאי אמריקאי, כך על פי גורמים רשמיים בממשל. מדובר בהסלמה נוספת בתוכנית הגירושים שעוררה אתגרים משפטיים נרחבים ודיון פוליטי סוער.
על פי המקורות, שדיברו בעילום שם מכיוון שלא הוסמכו לדון בפעולה, הטיסה נושאת את המגורשים עשויה לצאת כבר ביום רביעי. לאומיות המהגרים לא ידועה באופן מיידי, אך מדובר במהלך מפתיע במיוחד לאור המצב בלוב.
לוב היא מדינה שסועת קונפליקט, וארגוני זכויות אדם מכנים את התנאים במתקני המעצר למהגרים במדינה "מזעזעים" ו"מחרידים". משרד החוץ האמריקאי עצמו מזהיר נגד נסיעה ללוב "בשל פשיעה, טרור, מוקשים שלא התפוצצו, מהומות אזרחיות, חטיפות וסכסוך מזוין".
המדינה נותרה מפולגת לאחר שנים של מלחמת אזרחים בעקבות הפלת הדיקטטור ארוך-הימים מועמר קדאפי ב-2011. ממשלה מוכרת על ידי האו"ם בטריפולי שולטת במערב לוב, וממשלה אחרת בבנגזי, בהנהגת מפקד המלחמה ח'ליפה חפתר, שולטת במזרח.
"הייתי במתקני כליאה אלה למהגרים וזה לא מקום למהגרים," אמר פרדריק והריי, מומחה ללוב במכון קרנגי לשלום בינלאומי. "זה פשוט מקום מזעזע להשליך כל אדם פגיע."
"הייתי במתקני כליאה אלה למהגרים וזה לא מקום למהגרים," אמר פרדריק והריי, מומחה ללוב במכון קרנגי לשלום בינלאומי. "זה פשוט מקום מזעזע להשליך כל אדם פגיע"
מהלך זה מתרחש לאחר שהממשל עורר סערה קודמת כשגירש קבוצת ונצואלים לאל סלבדור, שם הם מוחזקים בכלא מקסימום המיועד לטרוריסטים. הנשיא טראמפ ויועציו הגדירו גברים אלה כחברי כנופיות אלימות והסתמכו על חוק מזמן מלחמה שנעשה בו שימוש נדיר בגירושם, מהלך שנתקל באתגור בבתי המשפט.
מזכיר המדינה מרקו רוביו אמר כי הוא עובד להשיג הסכמים דומים עם מדינות נוספות. "בכוונתי להמשיך לנסות ולזהות מדינות אחרות המוכנות לקבל ולכלוא כמה שיותר חברי כנופיות שנוכל לשלוח אליהן," אמר רוביו לניו יורק טיימס.
מוקדם יותר השנה, ממשל טראמפ גירש מאות אנשים לפנמה ממדינות מהמזרח, כולל איראן וסין. המהגרים, שטענו כי לא ידעו לאן הם נוסעים, הוחזקו במלון למשך מספר ימים לפני שהועברו למחנה ליד הג'ונגל. חלק מהמהגרים שוחררו מאוחר יותר ממשמורת פנמית.
באותה תקופה, גורמים אמריקאים גירשו גם קבוצה של כ-200 מהגרים לקוסטה ריקה ממדינות במזרח, כולל איראן. תביעה שהוגשה נגד המדינה טענה כי הגירושים והמעצר שלאחר מכן בקוסטה ריקה "עלולים לגרום לנזק בלתי הפיך" לקבוצת ילדים שנשלחו למדינה.
השימוש המתוכנן במטוס צבאי לטיסה ללוב מגיע לאחר שמשרד ההגנה סייע בהעברת מהגרים למקומות כמו הודו, גואטמלה ואקוודור. בסוף מרץ, גורמים במשרד ההגנה הטיסו קבוצת מהגרים ונצואלים לאל סלבדור ללא כל צוות ממחלקת ביטחון המולדת על המטוס, על פי רשומות בית המשפט.
החלטת התכנון של טיסה ללוב נשמרת בסודיות רבה, ועדיין עלולה להשתבש בשל מכשולים לוגיסטיים, משפטיים או דיפלומטיים. הבית הלבן סירב להגיב. משרד החוץ ומשרד ההגנה לא הגיבו מיד לבקשות לתגובה.
ליבה מהווה נקודת מעבר מרכזית למהגרים בדרכם לאירופה, ומפעילה מתקני מעצר רבים לפליטים ומהגרים. ארגון אמנסטי אינטרנשיונל הגדיר אתרים אלה כ"מזעזעים" ו"גיהנום" בדוח משנת 2021, שמצא ראיות ל"אלימות מינית נגד גברים, נשים וילדים". הפרויקט העולמי למעצר מדווח כי מהגרים עצורים בלוב סובלים מ"התעללות פיזית ועינויים", עבודת כפייה ואפילו עבדות.
"אף אחד לא צריך להישלח לשם," אמר אחד המומחים למשפט בינלאומי שביקש להישאר בעילום שם. "זוהי מדינה במצב של סכסוך מתמשך, עם חוסר יציבות פוליטי חמור, והתנאים שם עלולים להוות הפרה של עקרון אי-ההחזרה הבינלאומי."
גורמים משפטיים כבר מתכוננים לאתגר את המהלך בבתי המשפט, בטענה כי הוא מפר חוקים פדרליים ואמנות בינלאומיות. "ממשל טראמפ פועל בניגוד לחוקים העוסקים בזכויות פליטים ומהגרים," אמר עורך דין בארגון זכויות אדם המתמחה בהגירה. "לא ניתן לשלוח אנשים למקום שבו חייהם או חירותם בסכנה."
בינתיים, המהלך זוכה לתמיכה בקרב תומכי הנשיא. "אנחנו צריכים להעביר מסר ברור שהגבולות שלנו סגורים," אמר חבר קונגרס רפובליקני. "זוהי אכיפה נחושה של חוקי ההגירה שלנו."
ארגוני זכויות אדם מזהירים כי מהלך זה עלול ליצור תקדים מסוכן וקוראים לקונגרס ולבתי המשפט להתערב. כרגע אין ברור כמה מהגרים צפויים להיות מגורשים בטיסה המתוכננת, או האם זוהי הטיסה הראשונה מבין רבות, אך המהלך משקף את מדיניות ההגירה המחמירה והשנויה במחלוקת של הממשל.