מחקר חדש שנערך על ידי ארגון UnitEd חושף כי מאז ה-7 באוקטובר חלה עלייה דרמטית בהתעניינות הורים יהודים בחינוך יהודי עבור ילדיהם. הארגון, העובד בשותפות עם משרד התפוצות והמאבק באנטישמיות ונשיא המדינה יצחק הרצוג, מצביע על שינוי תפיסתי עמוק בזהות היהודית בעקבות האירועים האחרונים.
המחקר, שבוצע על ידי חברת הייעוץ רוסוב קונסלטינג, מגלה כי העלייה באירועים אנטישמיים ברחבי העולם הובילה הורים רבים לחפש מסגרות חינוכיות יהודיות. מגמה זו בולטת במיוחד בצרפת, שם נרשמה עלייה של 27% בפניות לבתי ספר יהודיים, מה שמביא לכך שכיום כ-40% מהילדים היהודים לומדים במסגרות יהודיות.
צילום: Getty Images
בצפון אמריקה, 60% מבתי הספר היהודיים דיווחו על עלייה בהתעניינות מצד הורים פוטנציאליים, כאשר 39% מההורים שוקלים להעביר את ילדיהם למסגרות חינוך יהודיות. בטורונטו נרשמה עלייה בבקשות העברה, ובאמסטרדם בית הספר היהודי היחיד כבר מלא לחלוטין ואינו יכול לקלוט תלמידים נוספים.
המחקר מצביע גם על אתגרים ייחודיים ומורכבים עימם מתמודדים בתי ספר יהודיים מאז ה-7 באוקטובר. רבים מהמוסדות הללו דיווחו כי הם חשו בלתי מוכנים להתמודד עם האתגרים החדשים. מורים רבים ציינו כי הם חסרים את הכלים הנחוצים ללמד על ישראל, למרות שהם היו המקור הראשון אליו פנו תלמידים רבים לקבלת מידע על ישראל ואנטישמיות.
על פי UnitEd, הורים ותלמידים פונים למורים יהודים לקבלת עזרה בהבנת הביטויים החדשים של אנטישמיות בקהילותיהם. כמו כן, הם מצפים מבתי הספר לספק מידע עדכני על ישראל והמלחמה, וכלים להתמודדות עם אנטישמיות ולסנגור על ישראל מנקודת מבט ציונית. רק 35% מהמחנכים אמרו שהם חשו מוכנים להתמודד עם האתגרים החינוכיים הנוכחיים.
חנה דורסמן, מנכ"לית UnitEd, מציינת כי "בית הספר היהודי היה תמיד עוגן של הקהילה היהודית והמפתח להמשכיותה. היום, לאחר ה-7 באוקטובר, תפקידו חשוב אף יותר." היא צופה שבשנים הקרובות נראה מעבר המוני לבתי ספר יהודיים, ומדגישה את החשיבות לפעול כעת כדי להבטיח שמשפחות מתעניינות לא יירתעו, ושבתי ספר יהודיים יספקו חינוך איכותי באמצעות מחנכים מיומנים.