בראיון טלוויזיוני ששודר ביום ראשון, הנשיא דונלד טראמפ אמר כי אינו בטוח אם הוא מחויב לקיים את החוקה האמריקאית, באמירה מפתיעה שעוררה ביקורת חריפה מצד הדמוקרטים והעלתה שאלות לגבי תפיסתו את תפקידו כנשיא.
כאשר נשאל על ידי המראיינת קריסטן וולקר בתוכנית "Meet the Press" של רשת NBC האם מהגרים לא-אזרחים זכאים להליך הוגן, כפי שמבטיח התיקון החמישי לחוקה, טראמפ השיב: "איני יודע. אני לא עורך דין. איני יודע."
הנשיא הוסיף כי למרות שהתיקון החמישי "עשוי לומר זאת", עמידה בדרישה זו תחייב "מיליון או שני מיליון או שלושה מיליון משפטים" לפני שניתן יהיה לגרש מהגרים בלתי רצויים.
"נבחרתי כדי להוציא אותם לעזאזל מכאן, ובתי המשפט מונעים ממני לעשות זאת," אמר טראמפ.
כאשר נשאל על ידי המראיינת קריסטן וולקר בתוכנית "Meet the Press" של רשת NBC האם מהגרים לא-אזרחים זכאים להליך הוגן, כפי שמבטיח התיקון החמישי לחוקה, טראמפ השיב: "איני יודע. אני לא עורך דין. איני יודע"
כאשר וולקר שאלה "האם אינך צריך לקיים את חוקת ארצות הברית כנשיא?", טראמפ השיב: "איני יודע. עליי להשיב ולומר, שוב, יש לי עורכי דין מבריקים שעובדים עבורי, והם הולכים כמובן לעקוב אחר מה שבית המשפט העליון אמר."
חשוב לציין כי בהשבעתו לתפקיד ב-20 בינואר, טראמפ נשבע, בין היתר, "לשמר, להגן ולהגן על חוקת ארצות הברית."
הדמוקרטים מתחו ביקורת חריפה על היסוסיו של הנשיא בנוגע לחובותיו החוקתיות. הסנאטור ריצ'רד בלומנטל (דמוקרט, קונטיקט) אמר: "נשיא שמטיל ספק בחובתו הבסיסית ביותר — שבועתו לחוקה — אינו ראוי לתפקיד. התעלמות מהחוק הופכת לסימן ההיכר של ממשל זה, ומאיימת לגרום נזק בלתי הפיך."
התבטאויותיו של טראמפ מגיעות על רקע מאבק מתמשך בין ממשלו לבין בתי המשפט הפדרליים בנוגע למאמצי גירוש אגרסיביים, כאשר מספר שופטים מצאו כי פקידי הממשל אינם מצייתים באופן מלא להוראות לעצור גירושים לא חוקיים או, במקרה אחד, להחזיר מהגר שנשלח בטעות לכלא סלבדורי.
בחודש שעבר, בית המשפט העליון אישר את צו השופט הפדרלי המורה לפקידים לסייע בהחזרתו של אותו מהגר, קילמר אברגו גרסיה. אברגו גרסיה, אזרח סלבדור שנכנס לארה"ב באופן לא חוקי כנער, חי ועבד במשך שנים במרילנד תחת צו של בית משפט להגירה החוסם את החזרתו למולדתו בשל סכנת נקמה פוטנציאלית מכנופיה מקומית באל סלבדור.
בתי משפט פדרליים דחו את פרשנות הממשל לצו בית המשפט העליון, שלטענתו מחייב אותו לעשות כמעט דבר להחזרת אברגו גרסיה. השופטת פאולה קסיניס מבית המשפט המחוזי בגרינבלט, מרילנד, נתנה לממשלה עד יום שני לציית להוראות גילוי המסמכים שהיא מתנגדת להן.
כאשר נשאל על תיק אברגו גרסיה, טראמפ אמר בראיון כי הממשל עשוי לבקש הנחיות נוספות מבית המשפט העליון.
"אני לא מעורב בחוקיות או באי-החוקיות. יש לי עורכי דין לעשות זאת, ולכן יש לי משרד משפטים נהדר," אמר. "יש לי את הסמכות לבקש שהוא יחזור אם אני מקבל הוראה מהיועץ המשפטי לממשלה שזה חוקי לעשות זאת. אבל ההחלטה אם הוא צריך לחזור או לא תהיה של ראש אל סלבדור," אמר טראמפ.
כאשר נשאל אם יבקש הבהרה נוספת מבית המשפט העליון, טראמפ אמר, "ייתכן שנעשה זאת. שאלתי על כך. ייתכן שנעשה זאת."
העימות הנוכחי הוא חלק ממאבק רחב יותר של ממשל טראמפ עם מערכת המשפט. מדיניותו נתקלת במכשולים אצל שופטים שאינם מאמינים כי הם יכולים לתת לממשלו את חזקת התמימות, כפי שדווח לאחרונה ב-Wall Street Journal.
במקביל, הממשל ממשיך במאמציו האגרסיביים להגביל הגירה באמצעים שונים. בסוף אפריל, טראמפ חתם על צו המחייב רשימה ארצית של "ערי מקלט" ומדינות המגבילות את שיתוף הפעולה עם אכיפת ההגירה הפדרלית, וזאת כחלק ממאמציו להאיץ את מדיניות הגירוש שלו.
ביקורת רבה נמתחה גם על המדיניות של ICE (שירות ההגירה והמכס) המראה מעצרים רבים אך התקדמות איטית בגירושים בפועל, מה שמעלה שאלות לגבי יעילות האסטרטגיה של הממשל.
מומחים למשפט חוקתי מזהירים כי הצהרותיו של טראמפ מהוות סטייה חסרת תקדים מהמסורת הנשיאותית של כיבוד עליונות החוקה. פרופסורים למשפטים מציינים כי התיקון החמישי מתייחס במפורש ל"אנשים" ולא ל"אזרחים", מה שמרמז על כך שזכויות הליך הוגן חלות על כל אדם הנמצא בתחומי ארה"ב, ללא קשר למעמדו האזרחי.
בינתיים, מחוקקים רפובליקנים נמנעו ברובם מלהגיב ישירות להצהרותיו של טראמפ, כאשר מספר קטן מהם הדגיש את חשיבות שלטון החוק תוך הימנעות מביקורת ישירה על הנשיא.
השאלה האם ממשל טראמפ יכבד את החלטות בית המשפט העליון בנושאי הגירה נותרת פתוחה, כאשר המאבק בין הרשות המבצעת לרשות השופטת ממשיך להתפתח.