הנשיא דונלד טראמפ עורר סערה פוליטית בשבוע האחרון כאשר הציע שילדים אמריקאים יכולים להסתפק ב"שתי בובות במקום 30 בובות" כתוצאה מהעלאת המכסים על מוצרים מסין. הערה שנשמעה לרבים כביקורת משתמעת על תרבות הצריכה האמריקאית - מסר שאינו אופייני לנשיא המזוהה עם מותרות ועושר.
בישיבת הקבינט ביום רביעי, בדיון על השפעת המכסים על הכלכלה הסינית, טראמפ התקרב באופן מפתיע לשפה של תנועות נגד צרכנות, מינימליזם, וחיים בת-קיימא - אף אחד מהם לא היה מזוהה עד כה עם הנשיא ה-47.
"אולי הילדים יהיו עם שתי בובות במקום 30 בובות, אתם יודעים, ואולי שתי הבובות יעלו כמה דולרים יותר ממה שהן היו עולות בדרך כלל," אמר טראמפ, בהתייחסו להשפעת המכסים על מחירי המוצרים. הוא רמז שהפשרה בין 30 בובות זולות לשתי בובות יקרות יותר היא בעיה גדולה יותר עבור סין מאשר עבור צרכנים אמריקאים.
דמוקרטים מיהרו לנצל את ההזדמנות להדגיש את האירוניה של הערות כאלה הבאות מטראמפ - עשיר על-עשיר עם מותג אישי שנבנה סביב מותרות, עודף וכוח של צריכה ראוותנית שפתאום מנענע את אצבעו כלפי אמריקאים ממוצעים ומציע שילדיהם צריכים להסתדר עם פחות צעצועים
סטיבן מילר, סגן ראש הסגל של טראמפ, חיזק את המסר למחרת בתדרוך בבית הלבן, באומרו שהוא מאמין שמחירים גבוהים יותר עשויים לעודד הורים אמריקאים להיות בררניים יותר בבחירת צעצועים לילדיהם. "אם הייתה לך בחירה בין בובה מסין שעשויה להכיל, נניח, צבע עופרת, שאינה בנויה היטב כמו בובה שיוצרה באמריקה שיש לה תקן סביבתי ורגולטורי גבוה יותר ושמיוצרת ברמת איכות גבוהה יותר," אמר מילר, "אז, כן, כנראה שתהיה מוכן לשלם יותר עבור מוצר אמריקאי טוב יותר."
דמוקרטים מיהרו לנצל את ההזדמנות להדגיש את האירוניה של הערות כאלה הבאות מטראמפ - עשיר על-עשיר עם מותג אישי שנבנה סביב מותרות, עודף וכוח של צריכה ראוותנית שפתאום מנענע את אצבעו כלפי אמריקאים ממוצעים ומציע שילדיהם צריכים להסתדר עם פחות צעצועים.
"לטראמפ ולמאסק אין מושג מה זה אומר למשפחה מהמעמד העובד שמנסה לקנות מתנות לילדים, או לדאוג לצרכים הבסיסיים של החיים," אמר הסנאטור ברני סנדרס לרשת CNN. "אני חושב שזו יהירות ובורות בלתי רגילה מצד אנשים אלה שיש להם כל כך הרבה עושר וכל כך הרבה כסף."
הסנאטור רובן גאלגו מאריזונה אמר שהערות הבובה שימשו כראיה לכך שטראמפ אינו מבין את ההשלכות האמיתיות של המכסים המקיפים שלו. "זה לא שתי הבובות שהן הבעיה," אמר גאלגו. "זו העובדה שפחות אנשים יקנו, מה שאומר שיהיו פחות אנשים שממלאים את המדפים שלהם, יהיו פחות משרות, פחות מס מכירות שנאסף לרשויות המקומיות, זה אומר שאנשים לא יוכלו לשלם לשוטרים ולכבאים. זה יגרום לבעיות."
לפי סקר שפורסם בחודש שעבר על ידי איגוד הצעצועים, המייצג את תעשיית הצעצועים האמריקאית, יותר מ-40 אחוז מחברות הצעצועים האמריקאיות אמרו שהן צופות שייסגרו בשבועות או בחודשים הקרובים כתוצאה ממדיניות המכסים החדשה.
יש הרואים בהערות טראמפ מעידה פוליטית - גשר רחוק מדי עבור הצרכנים האמריקאים, שאינם רוצים שפוליטיקאי עשיר יאמר להם שילדיהם צריכים לצפות לערימה קטנה מהרגיל של צעצועים בבוקר חג המולד.
אבל בעידן המאופיין בצריכת יתר אמריקאית, יש מציאות בלתי נמנעת מסוימת בהצעה של טראמפ, עם כמה הורים שמהנהנים בראשם: אולי התשובה היא, למעשה, שילדים אמריקאים אינם זקוקים לכל כך הרבה צעצועים.
ג'.ב. מקינון, מחבר ספר על ההיסטוריה וההשפעות התרבותיות של צריכת יתר בשם "היום שבו העולם מפסיק לקנות", אמר ביום חמישי: "האם אני מאמין שילדים יכולים לחיות עם שתי בובות במקום 30 בובות? אני בהחלט חושב שהם יכולים, כן."
משפחות שוקלות לבחור בפחות צעצועים לילדיהם מסיבות רבות, הוא אמר - כדי לעזור לסביבה, לרסן נטיות חומרניות בילדיהם, לשמור על התקציב שלהם ועל בריאותם הנפשית.
עם זאת, מקינון אמר, ריסון החומרנות בהחלט אינו המטרה המוצהרת של המכסים של טראמפ. טראמפ גם אינו השליח הנכון לרעיון הזה. "עבור הרבה אמריקאים, המסר הזה יהיה די קשה לעיכול כשהוא מגיע ממישהו כמוהו... צרכן-יתר וחומרני ככל שאדם יכול להיות," אמר מקינון.