ועדת הסנאט האמריקאי אישרה ביום רביעי תיקון לחוק המודעות לאנטישמיות - אשר קובע באופן מפורש כי למתוח ביקורת על ממשל ישראל והמדיניות שלה אינה מהווה ביטוי אנטישמי.
התיקון, שהוצע על ידי הסנאטור היהודי-פרוגרסיבי ברני סנדרס מוורמונט, אושר בהצבעה צמודה של 12 מול 11. "אדם יכול לבקר את ממשלת ישראל על מדיניותה מבלי להיות אנטישמי," אמר סנדרס במהלך הדיון, וציטט את הנתונים שחמאס מפרסם. "התיקון הזה מבהיר שזו אינה אנטישמיות להתנגד למאמץ המלחמתי בהובלת נתניהו, שגבה את חייהם של יותר מ-50,000 אנשים ופצע מעל 116,000, מתוכם 60% נשים, ילדים וקשישים."
כל הדמוקרטים בוועדה וכן הסנאטור הרפובליקני ראנד פול מקנטקי הצביעו בעד התיקון של סנדרס. המתנגדים טענו כי התיקון ותיקונים אחרים פועלים כ"גלולת רעל" שמטרתה להכשיל את החוק.
הפגנה לקראת ביקורו של נתניהו בבית הלבן, יולי אשתקד | צילום: AP
"תמיכה בתיקונים אלה היא ניסיון להרוג את החוק הזה, שמגן על סטודנטים יהודים מפני מעשים אנטישמיים," אמר הסנאטור ביל קסידי, הרפובליקני מלואיזיאנה המכהן כיו"ר הוועדה. "החוק כולל הגנות על חופש הביטוי, אז בואו לא נהיה נאיביים לגבי מה שמתרחש כאן."
בתגובה, סנדרס אמר: "אנטישמיות היא דבר פסול. אוטוריטריות אינה התשובה. זה מה שאנחנו מדיינים עליו כרגע."
חוק המודעות לאנטישמיות אושר בבית הנבחרים בשנה שעברה אך נתקע בסנאט בשל חששות שהוא עלול להעניש ביטוי פוליטי נגד ישראל. החוק יעגן בחקיקה האמריקאית את ההגדרה השנויה במחלוקת של הברית הבינלאומית לזיכרון השואה (IHRA), שאומצה על ידי מאות גופים ממשלתיים ואחרים, אך ספגה ביקורת מהשמאל מכיוון שהיא מגדירה חלק מהביקורת על ישראל כאנטישמיות.
שני תיקונים נוספים שהציע סנדרס אושרו גם הם על ידי הוועדה, כולל אחד הקובע כי הממשל הפדרלי אינו יכול לחייב מוסדות חינוך להפר את זכויות התיקון הראשון לחוקה של סטודנט או מרצה. תיקון זה עשוי להשפיע על המאבק של ממשל טראמפ בפעילים פרו-פלסטינים בקמפוסים.
הוועדה נפרדה לפני ההצבעה על החוק עצמו. מועד להצבעת הוועדה טרם נקבע. אם החוק יאושר בוועדת HELP, הוא יעבור למליאת הסנאט להצבעה סופית.