גל ההתעוררות היהודית בקרב יהדות ארה"ב אמנם נחלש במקצת, אך עדיין מורגש היטב 18 חודשים לאחר מתקפת הטרור של חמאס. כך עולה מדו"ח חדש שפורסם השבוע על ידי ארגון הפדרציות היהודיות בצפון אמריקה.
על פי הדו"ח, כמעט שליש מיהודי ארה"ב (31%) מדווחים כי הם מעורבים יותר בחיי הקהילה והזהות היהודית מאשר לפני הטבח ב-7 באוקטובר. אמנם זוהי ירידה לא קטנה ביחס לסקר הקודם, שבו 43% דיווחו על מעורבות מוגברת, אך המספרים עדיין מעידים על תופעה משמעותית.
"חשבנו שהגל ידעך, אבל הוא כאן כדי להישאר", מסבירה מימי קרביץ, בכירה בארגון, "זו תגובה קהילתית עמוקה למלחמה ולהתגברות האנטישמיות ברחבי העולם".
מיאמי ביץ', פלורידה | צילום: AP
הסיבות לתופעה מגוונות, וקשורות בראש ובראשונה לחרדה הגוברת בקרב יהודי ארה"ב מפני העלייה החדה באירועים אנטישמיים. הליגה נגד השמצה דיווחה על שנת שיא עגומה נוספת ב-2024, עם למעלה מ-9,300 אירועים אנטישמיים מתועדים.
"רבים מרגישים לראשונה שהיהדות שלהם הפכה לנטל חברתי", מספר דניאל כהן, מחבר הדו"ח, בשיחה עם כתבנו. "בקמפוסים ובמקומות עבודה רבים, להיות יהודי או תומך ישראל הפך למורכב מבחינה חברתית. התגובה היא דווקא התחזקות בזהות".
הדו"ח מצביע על שלוש קבוצות מובילות בהתעוררות היהודית: צעירים, הורים לילדים, ומבוגרים בגיל הביניים. כל קבוצה מחפשת מענה אחר – הצעירים מחפשים קהילה מכילה ולא-פוליטית, ההורים דואגים מחשיפת ילדיהם לאנטישמיות, והמבוגרים הבודדים מחפשים משמעות רוחנית.
"הייתי מנותקת לחלוטין מהזהות היהודית שלי", מספרת רחל, בת 35 מניו יורק. "אחרי 7 באוקטובר והאירועים בקמפוסים, הרגשתי פתאום צורך להתחבר. היום אני משתתפת בשיעורי יהדות ומארגנת ארוחות שבת".
נתון מעניין בסקר מגלה את הדרכים העיקריות שדרכן מתחברים מחדש אנשים שהיו מנותקים קודם לכן: בילוי עם חברים יהודים, ביקור בבתי כנסת, והתכתבות בקבוצות וואטסאפ ייעודיות.
מהיהודים שלא היו פעילים לפני המלחמה, כ-28% כבר מצאו קהילה, 16% בתהליך של חיפוש, ו-26% עדיין מחפשים מסגרת מתאימה.
"זה חלון הזדמנויות", מסכמים בפדרציה היהודית. "הגל הזה לא יימשך לנצח. על הקהילות היהודיות להיענות במהירות ולהנגיש את עצמן לקהלים חדשים שמחפשים דרכם חזרה הביתה".