צעדי ההגירה הנוקשים של ממשל טראמפ השני מתחילים לגבות מחיר כבד מענף התיירות האמריקאי, כאשר מדינות רבות מזהירות את אזרחיהן להיזהר בעת נסיעה לארה"ב בעקבות גל של מעצרים ועיכובים בכניסה למדינה. הנתונים הרשמיים מצביעים על ירידה דרמטית של 17% במספר המבקרים ממערב אירופה בחודש מרץ 2025 בהשוואה לשנה שעברה.
האזהרות מגיעות לאחר שרבקה ברק, מעצבת גרפית בת 28 מווילס, נעצרה למשך 19 ימים בארה"ב בעקבות טעות בוויזה שלה בפברואר האחרון. ברק שוחררה בחזרה לבריטניה ב-18 במרץ, אך לדבריה הובלה למטוס באזיקים "כמו האניבל לקטר" - דימוי שהדהד ברחבי אירופה והפך לסמל למדיניות ההגירה הקשוחה של הממשל.
מאז כניסתו מחדש לבית הלבן, הנשיא טראמפ הורה על החמרת הפיקוח על "כל הזרים המבקשים להיכנס לארצות הברית", ודרש כי הם "ייבדקו וייסרקו לרמה המקסימלית האפשרית". הוראות אלו, יחד עם דיווחים על מבקרים שנעצרו בשל הפרות ויזה ובדיקות ביטחוניות מוגברות, העלו שאלות רבות לגבי הסיכונים בנסיעה לארה"ב.
גם מי שמחזיק בוויזה תקפה הביע חששות שמכשירים אלקטרוניים יוחרמו, חשבונות מדיה חברתית ייבדקו, או ששינויים במדיניות המגדר יגרמו לבעיות עם דרכונים ומסמכי נסיעה. טופסי בקשת ה-ESTA (אישור נסיעה אלקטרוני) והוויזה מחייבים שהנוסעים יצהירו על מינם, וב-20 בינואר 2025, מחלקת המדינה האמריקאית הציעה איסור על שימוש בסימון "X" בשדה המין בדרכונים עבור אנשים טרנסג'נדרים ונון-בינארים.
מאז כניסתו מחדש לבית הלבן, הנשיא טראמפ הורה על החמרת הפיקוח על "כל הזרים המבקשים להיכנס לארצות הברית", ודרש כי הם "ייבדקו וייסרקו לרמה המקסימלית האפשרית". הוראות אלו, יחד עם דיווחים על מבקרים שנעצרו בשל הפרות ויזה ובדיקות ביטחוניות מוגברות, העלו שאלות רבות לגבי הסיכונים בנסיעה לארה"ב
מדינות רבות החמירו את אזהרות הנסיעה לאזרחיהן כשהשינויים במדיניות פוגעים בתיירות לארה"ב. גרמניה עדכנה לאחרונה את האזהרה שלה והדגישה כי ויזה או פטור כניסה אינם מבטיחים כניסה למדינה, לאחר שכמה אזרחים גרמנים נעצרו בגבול. פינלנד הזהירה ב-14 במרץ כי "רשויות ארה"ב עשויות לסרב כניסה" לדרכונים שיש בהם סימון מגדרי שונה מזה שהוקצה בלידה.
צרפת המליצה "בחום" לאזרחיה להתייעץ עם אתר שגרירות ארצות הברית בצרפת לפני נסיעתם, בעוד שהולנד מזהירה: "שימו לב שהחוקים והמנהגים בארה"ב כלפי אנשי להט"ב+ עשויים להיות שונים מאלה בהולנד".
משרד החוץ הבריטי (FCDO) אינו מייעץ לאזרחים בריטיים נגד נסיעה לארה"ב, אך מזהיר: "עליכם לציית לכל תנאי הכניסה, הוויזה ותנאי כניסה אחרים. הרשויות בארה"ב קובעות ואוכפות כללי כניסה בקפדנות. אתם עלולים להיות חשופים למעצר או מעצר אם תפרו את הכללים".
השלכות המדיניות החדשה על ענף התיירות מתחילות להיראות בבירור. מגרמניה ואירלנד, הירידה היא יותר מרבע. כתוצאה מכך, חברות תעופה מורידות מחירים לקיץ כדי למלא מטוסים. בדרך כלל, כרטיסי טיסה ישירים בין בריטניה לארה"ב מזנקים לכיוון 1,000 ליש"ט הלוך ושוב ביולי ואוגוסט. אבל כרגע, טיסות חזור ביוני ממנצ'סטר לניו יורק ומגטוויק לאורלנדו נמכרות במחיר של פחות מ-500 ליש"ט הלוך ושוב.
סיימון קאלדר, כתב התיירות של העיתון "האינדיפנדנט", מציין כי הירידה בתיירות מונעת משני גורמים עיקריים: פחד להיות מגורש ישירות בחזרה למקום ממנו הגעת, ואי-נוחות עם ההצהרות הפומביות של הנשיא, מאוקראינה ועד עזה, גרינלנד וקנדה.
חברות התעופה והתיירות האמריקאיות מביעות דאגה שאנו רק בתחילתו של משבר עמוק יותר. רבים מהמטיילים שנוסעים לחופשות בארה"ב כעת ובחודשים הקרובים התחייבו לטיולים אלה לפני שדונלד טראמפ נכנס לבית הלבן בינואר.
אינדיקטור דרמטי לכך שהביקוש הולך ומצטמצם הייתה ההחלטה הפתאומית של אייר קנדה להשיק טיסות בקיץ זה מעיר הבית שלה מונטריאול לאדינבורו. בדרך כלל, כרטיסים למסלול חדש כזה היו יוצאים למכירה כמעט שנה מראש. ההכרזה על הקישור רק שלושה חודשים לפני ההמראה מרמזת שחברת התעופה הקנדית מסתכלת בבהלה על ההזמנות העתידיות לארה"ב וחושבת: "לאן נוכל להטיס את המטוסים שלנו ולקוות למלא אותם?"
מנגד, מינהל המכס ואבטחת הגבולות האמריקאי (CBP) טוען כי הוא "אינו מפלה על בסיס גזע, מוצא אתני, דת או שיוך פוליטי, וגם אינו מתנכל ליחידים בגלל הבעת דעותיהם". בהצהרה מקוונת, נאמר: "הטענות שה-CBP מחפש יותר מדיה אלקטרונית בשל שינוי הממשל הן שקריות. מספרי החיפוש של CBP עקביים עם עליות מאז 2021, ופחות מ-0.01 אחוז מהנוסעים עוברים חיפוש במכשיריהם".
עבור המתכננים חופשה בארה"ב, המצב מייצר הזדמנויות במחירים נמוכים יותר. כל מי שינצל את המחירים הנמוכים האלה יכול לצפות למלונות ורכבי השכרה זולים יותר. בעוד שהנתונים עבור שוק המקור הגדול ביותר של ארה"ב, קנדה, טרם נחשפו, עבור מקסיקו, מספר המבקרים ירד ברבע. המצב יוצר "שוק קונים" עבור תיירים שבכל זאת מחליטים לנסוע.
חשוב לציין כי משרד החוץ הבריטי אינו מייעץ נגד נסיעה כלשהי לארה"ב, כך שלא יהיו נסיבות חריגות המאפשרות החזר כספי מלא על טיולים שבוטלו. התנאים לביטול הטיול יהיו תלויים בספק החופשה שלכם, לכן מומלץ ליצור איתם קשר אם אתם מעוניינים לדחות. אין חובה לחברות להחזיר הזמנות אם ברצונכם לבטל, ולא תוכלו לתבוע ביטוח נסיעות בשל חששות בטיחות אלא אם כן ייעוץ ה-FCDO ישתנה.
המצב מציב דילמה קשה בפני אזרחים ישראלים המתכננים נסיעה לארה"ב בקיץ הקרוב. בעוד שמדיניות הכניסה של ישראלים לא השתנתה באופן רשמי, התחושה הכללית של הידוק הפיקוח על כניסת זרים עלולה להשפיע על חוויית הנסיעה. במשרד החוץ הישראלי ממליצים לוודא שכל מסמכי הנסיעה בתוקף ותואמים במדויק את הדרישות האמריקאיות, ולהימנע מכל התנהגות שעלולה לעורר חשד בנקודות הביקורת.