מחיר הזהב רשם עלייה דרמטית בשבועות האחרונים והגיע לשיא היסטורי של מעל 3,500 דולר לאונקיה בתחילת השבוע שעבר. למרות ירידה קלה לרמה של כ-3,300 דולר, המחיר עדיין גבוה בכ-40 אחוזים בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, ועולה בהרבה על תחזיות האנליסטים לסוף שנת 2025.
מומחים מצביעים על סין כגורם המרכזי מאחורי העלייה המטאורית. אדריאן אש, מנהל המחקר בפלטפורמת המסחר בזהב BullionVault, מדווח על "קפיצות עצומות" בנפחי המסחר בבורסות הזהב והעתידיות בשנגחאי. גם ג'וזף קאבטוני, אסטרטג בכיר במועצת הזהב העולמית, מציין כי הזרימה השקופה לבנק המרכזי של סין היתה "שוברת שיאים".
הגורם המרכזי המניע את המגמה הוא המתיחות הגאופוליטית הגוברת, במיוחד לאור מדיניות הסחר של ממשל טראמפ השני. סין הפכה למטרה המרכזית בניסיונות האמריקאים לשנות את מאזן הסחר העולמי לטובתם - יבוא סיני לארה"ב כפוף כעת ל-145 מכסים שונים, וסין אף הוחרגה מהפסקה בת 90 יום שהוחלה על מכסים הדדיים במדינות אחרות.
ערך הזהב מזנק בשל סכסוכים גיאופוליטיים
התאחדות הזהב הסינית הודיעה על עלייה של 30 אחוזים ברכישת מטבעות ומטילי זהב ברבעון הראשון של השנה, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. לדבריהם, "גאופוליטיקה מורכבת ומשתנה ואי-ודאות כלכלית הדגישו עוד יותר את פונקציות הגידור ושמירת הערך של הזהב".
מעבר לצבירת זהב, סין פועלת גם להפחית את תלותה בכלכלה האמריקאית. מתוך כ-6 מיליארד דולר שזרמו לקרנות סל באסיה בשלושת השבועות הראשונים של אפריל, 5.8 מיליארד הגיעו מסין. במקביל, נרשמה מכירה משמעותית של אגרות חוב אמריקאיות באמצע אפריל.
"החזקת זהב עוזרת לבייג'ינג להפחית את הסיכון הכרוך בהסתמכות יתר על הכלכלה האמריקאית עבור זרימות סחר, תשלומים ומטרות השקעה", אומר קאבטוני. אש מוסיף באופן בוטה יותר: "החזקת זהב היא ממש האנטי-דולר".
מוסדות פיננסיים עדכנו את תחזיותיהם לגבי מחיר הזהב בעקבות הראלי האחרון. גולדמן זאקס צופה מחיר של 3,700 דולר לאונקיה עד סוף השנה, וג'יי פי מורגן חוזה מחירים מעל 4,000 דולר עד הרבעון השני של 2026.
עם זאת, אותה אי-ודאות המניעה את העלייה עלולה גם לעצור אותה. לדברי קאבטוני, המהירות שבה התפתחויות חדשות משנות באופן יסודי את התחזיות הכלכליות האמריקאיות והעולמיות "דוחפת ומושכת את מחיר הזהב" כאשר "סיכון, תנודתיות ואי-ודאות עדיין נמצאים בראש מעייניהם של המשקיעים".