תעשיית התיירות בקליפורניה מתמודדת עם אתגר משמעותי, כאשר דוח חדש מצביע על ירידה חדה במספר התיירים הבינלאומיים המגיעים למדינת הזהב. התופעה, המעוררת דאגה בקרב בעלי עסקים מקומיים, מאיימת לפגוע באחד ממנועי הצמיחה המרכזיים של הכלכלה המקומית.
"אני עובד כאן ארבעים שנה ומעולם לא ראיתי דבר כזה," מספר קרוון סמואל, מוזיקאי רחוב ותיק ברציף הדייגים בסן פרנסיסקו. "הרחובות שפעם המו מאנשים, היום שקטים יותר. מה שמדאיג במיוחד הוא שהתיירים שכן מגיעים, מוציאים פחות כסף."
נתוני ארגון "Visit California" מאששים את תחושותיו של סמואל - ירידה של 15% עד 26% בכמות התיירים ממדינות מפתח כמו קנדה, מקסיקו, בריטניה, גרמניה ואוסטרליה. בחודש מרץ בלבד נרשמה ירידה של 11% בהשוואה לאותו חודש אשתקד.
סן פרנסיסקו מאבדת את התיירים
הנתונים מדאיגים במיוחד לאור העובדה שתיירים זרים, למרות שהם מהווים רק שליש מכלל המבקרים בסן פרנסיסקו, אחראים לכמעט מחצית מההכנסות בענף. "התייר הבינלאומי מוציא בממוצע כמעט פי שניים מהתייר האמריקאי," מסביר אלכס בסטיאן ממועצת המלונות של סן פרנסיסקו. "אנחנו עוקבים בדאגה אחר המספרים."
האתגרים אינם מסתכמים רק בירידה במספר המבקרים. סקוט גנטנר, מנכ"ל רציף 39, אחת האטרקציות המובילות בעיר, מתריע מפני "סערה מושלמת" שעלולה לפקוד את הענף בסתיו הקרוב: "אנחנו צופים למחסור במוצרים בחנויות המזכרות בשל בעיות ביבוא, ירידה במספר הסועדים במסעדות, ונפילה חדה במספר התיירים הזרים."
חברות התעופה כבר מגיבות למגמה. דאג יאקל, דובר נמל התעופה הבינלאומי של סן פרנסיסקו, מדווח כי "חברות תעופה קנדיות החלו לצמצם את לוח הטיסות שלהן לקיץ בשל ביקוש נמוך מהצפוי."
מומחי תיירות מצביעים על מספר גורמים אפשריים למשבר: המדיניות המחמירה של רשויות ההגירה, המכסים החדשים שהוטלו על מוצרים מיובאים, והתחזקות הדולר שהופכת את החופשה בארה"ב ליקרה יותר.
"אנשים חוששים שאם אין להם את המסמכים המושלמים, הם עלולים להיתקל בבעיות בכניסה למדינה," מעיד קרטיס ספארקס, תייר מסיאטל. "התדמית של אמריקה השתנתה."
התעשייה כולה ממתינה בדריכות לחודשי הקיץ, תקופת השיא המסורתית של התיירות. "מאה הימים הבאים יכריעו את גורל העונה כולה," מסכם בסטיאן. "אנחנו מקווים לטוב, אבל נערכים לכל תרחיש."