מאה ימים חלפו מאז כניסתו של דונלד טראמפ לתפקיד הנשיא בפעם השנייה, ציון דרך מסורתי להערכת הצעדים הראשונים של נשיאות לקראת השגת יעדיה המרכזיים. בעוד טראמפ הפך את משבר מחירי הדיור לנושא מרכזי במסע הבחירות שלו, מומחים טוענים כי עד כה נרשמה התקדמות מעטה בלבד בפתרון המשבר.
במהלך מסע הבחירות, טראמפ הבטיח לחתוך ברגולציה היקרה על קבלני בנייה, לפתוח קרקעות פדרליות חדשות לבניית בתים, ולהוריד את ריביות המשכנתא לשיעור של 3% ואף פחות. שעות ספורות לאחר השבעתו, חתם טראמפ על תזכיר שקרא ל"הקלת מחירים חירומית" שלדברי הבית הלבן תנקוט בפעולה "להוריד באופן דרסטי את עלות הדיור ולהרחיב את היצע הדיור".
המיקוד בנושא הדיור, שאינו שכיח במסעות בחירות לנשיאות, הגיע בזמן שבו מחירי הבתים והשכירות הגיעו לרמות בלתי נגישות עבור רבים. מחירי הבתים זינקו ביותר מ-40% במהלך בום הדיור בתקופת הקורונה, וכמחצית משוכרי הדירות בארה"ב מוגדרים כ"נושאים בנטל כלכלי כבד".
בעוד טראמפ הפך את משבר מחירי הדיור לנושא מרכזי במסע הבחירות שלו, מומחים טוענים כי עד כה נרשמה התקדמות מעטה בלבד בפתרון המשבר
"כאשר מדובר בדיור, מאה הימים הראשונים של כהונת טראמפ השנייה הותירו את האמריקאים רוצים יותר," אומר ג'ואל ברנר, כלכלן בכיר ב-Realtor.com. "אמנם היו שיחות על הורדת עלויות הדיור באמצעות פתיחת קרקעות פדרליות לפיתוח וקיצוץ ברגולציה על בונים, שהיו יוזמות מועילות. אבל עד כה, לא היתה פעולה משמעותית."
נקודת אור אפשרית עבור רוכשי בתים, אומר ברנר, היא שהאטה כלכלית שנגרמה ממלחמת סחר עשויה להוריד את שיעורי הריבית. עם זאת, אי-ודאות סביב מדיניות הסחר המשתנה תדיר של טראמפ שמרה על שיעורי ריבית גבוהים, כאשר הריבית הקבועה ל-30 שנה עלתה מעל 6.8% בשבועות האחרונים, על פי נתוני פרדי מק.
הנה כיצד ממשל טראמפ התקדם עד כה בהבטחות הבחירות שלו בנושא הדיור:
פתיחת קרקעות פדרליות לבניית דיור
צעד בולט אחד שממשל טראמפ נקט להרחבת היצע הדיור היה ההכרזה במרץ על כוח משימה משותף לזיהוי קרקעות פדרליות המתאימות לפיתוח דיור.
משרד הפנים ומשרד השיכון והפיתוח העירוני ישתפו פעולה ביוזמה לזיהוי קרקעות פדרליות בתת-שימוש המתאימות לפיתוח מגורים וייעול תהליך העברת הקרקעות.
ברחבי ארה"ב, הממשל הפדרלי הוא בעלים של כמיליון קילומטרים רבועים של אדמה, או כ-27% משטחה הכולל של המדינה. היוזמה החדשה תתמקד בכ-500 מיליון אקרים המנוהלים על ידי משרד הפנים, האחראי על פארקים לאומיים ומקלטי חיות בר.
במאמר דעה משותף ב"וול סטריט ג'ורנל", שר הפנים דאג בורגום ושר השיכון סקוט טרנר אמרו כי כוח המשימה הבין-משרדי יפעל להפחתת הבירוקרטיה הקשורה לבנייה על קרקע פדרלית ו"יחתוך דרך הבירוקרטיה" כדי לעודד פיתוח דיור.
"זה לא מרוץ חופשי לבנות על אדמות פדרליות, אם כי אנו מכירים בכך שמבקרים חסרי תום לב כנראה יכנו אותו כך," כתבו. "זהו מאמץ אסטרטגי להשתמש במשאבים שלנו באחריות תוך שימור האדמות היפות ביותר שלנו."
קיצוץ רגולציות על בוני בתים
ניתוח אחרון מ-Realtor.com העריך שלאומה יש מחסור של כמעט 4 מיליון יחידות דיור. בקצב הבנייה הנוכחי, יידרשו כשבע שנים כדי שההיצע ידביק את הביקוש, מצא הניתוח.
טראמפ, שהתפרסם לראשונה כמגלומן של נדל"ן, הבטיח במסע הבחירות לתמוך בבוני בתים ולפעול לקיצוץ רגולציות המוסיפות כ-25% לעלות של בתים חדשים.
"מה שקיבלנו במקום זה היא מלחמת סחר שהפחידה את השווקים ופגעה באמון הצרכנים," אומר ברנר. "מכסים גם מסכנים ישירות את היכולת של בונים לספק מלאי חדש במחירים סבירים כי חלק גדול מהעץ שהם משתמשים בו מגיע מקנדה. אז למעשה, טראמפ פועל נגד היעדים המוצהרים שלו של הרחבת היצע הדיור."
נתוני הבנייה למגורים ממרץ היו מאכזבים, והראו כי התחלות בנייה של יחידות בית פרטי, המהוות את הרוב המכריע של כל הבנייה למגורים, צנחו ב-14.2% מהחודש הקודם.
הנתון ממרץ היה נמוך ב-9.7% משנה קודמת, וברמה הנמוכה ביותר מאז יוני 2024 - בקושי סימן של בום בנייה או אמון בונים מזנק.
עם זאת, למען ההגינות כלפי ממשל טראמפ, רוב הרגולציות על בוני בתים מוטלות על ידי ממשלות מדינתיות ומקומיות. מציאת מנופים פדרליים לעודד דה-רגולציה ברמה המקומית תהיה כנראה תהליך מורכב שייקח זמן.
משכנתאות בריבית נמוכה יותר
במהלך הקמפיין, טראמפ הבטיח שוב ושוב, אם כי באופן מבלבל, להביא לריביות משכנתא נמוכות יותר.
"אנחנו הולכים להחזיר אותן ל-3%, אולי אפילו נמוך מזה, מה שיחסוך לרוכש הבית הממוצע אלפי דולרים בשנה," אמר טראמפ בנאום אחד בספטמבר.
נשיאים אינם שולטים ישירות בריביות משכנתא, שנקבעות בשוק החופשי ומבוססות בעיקר על התשואות של אגרות חוב לטווח ארוך. עם זאת, נקיטת צעדים לשליטה באינפלציה או קיצוץ בגירעונות ממשלתיים יפעילו לחץ כלפי מטה על ריביות משכנתא, בהנחה שכל היתר שווה.
עם זאת, ריביות המשכנתא נשארו גבוהות מ-6.6% מאז שטראמפ נכנס לתפקיד, וזינקו מעל 6.8% בשבועיים האחרונים בעקבות מהומות בשווקים הפיננסיים בשל תוכניות המכס שלו.
בראיון למגזין "טיים" המציין את מאה הימים הראשונים שלו, טראמפ עצמו הכיר בכך שטרם הצליח לרסן את שיעורי הריבית עבור לווי משכנתאות.
"מחירי המכולת ירדו. המחיר היחיד שלא ירד הוא... שיעורי הריבית," אמר. "שיעורי הריבית נשארו בעצם כפי שהיו."
למעשה, נתוני האינפלציה למרץ הראו שמחירי המכולת המשיכו לעלות, אם כי ירידה חדה במחירי האנרגיה הביאה את האינפלציה השנתית הכוללת ל-2.4%.
למרות הקירור המבורך באינפלציה, הפדרל ריזרב צפוי להשאיר את שיעור הריבית המנחה שלו ברמה יציבה בישיבת המדיניות שלו בשבוע הבא, כאשר קובעי המדיניות מעריכים את ההשפעה של המכסים על מחירים ותעסוקה.
"בשורה התחתונה," אומר ברנר, "הנשיא טראמפ הבטיח פתרונות מהירים למשבר הדיור, אך בפועל יוזמותיו מתקדמות לאט והעדיפויות של מלחמת הסחר אפילו הולכות נגד היעדים המוצהרים שלו בתחום הדיור. עבור מיליוני אמריקאים המתמודדים עם עלויות דיור גבוהות, מאה הימים הראשונים של טראמפ סיפקו מעט מאוד סיבות לאופטימיות."