ממשל טראמפ הודיע כי בכוונתו לפרסם בקרוב שורת צעדים שנועדו להקל את הפגיעה ממכסי הענק שהטיל על רכבים וחלקי רכב מיובאים. ההקלות, שצפויות להתפרסם כבר היום (שלישי), נועדו לאפשר ליצרני הרכב יותר זמן להעביר את קווי הייצור שלהם לארצות הברית, אך לא יבטלו את העלייה החדה הצפויה במחירי כלי הרכב בשוק האמריקאי.
על פי דובר הבית הלבן, המכס בשיעור 25% על רכבים מיובאים, שנכנס לתוקף ב-3 באפריל, יישאר בעינו. גם המכס על חלקי רכב מיובאים, שאמור להיכנס לתוקף בשבת הקרובה, לא יבוטל. עם זאת, יצרני הרכב יקבלו שתי הקלות משמעותיות: ראשית, הם לא יצטרכו לשלם "כפל מכס" - כלומר, מכסים על מתכות כמו פלדה ואלומיניום, שכבר כפופות למכסים נפרדים, בנוסף למכסים על הרכבים או החלקים עצמם.
שנית, יצרני הרכב יקבלו החזר על חלק מעלות המכסים על רכיבים מיובאים, בשיעור של עד 3.75% מערך הרכב החדש בשנה הראשונה. אולם, החזר זה יופחת בהדרגה ויבוטל לחלוטין תוך שנתיים.
"הנשיא טראמפ בונה שותפות חשובה עם יצרני הרכב המקומיים והעובדים האמריקאים המצוינים שלנו," אמר שר המסחר, הווארד לוטניק, בהצהרה. "עסקה זו היא ניצחון משמעותי למדיניות הסחר של הנשיא, המתגמלת חברות המייצרות בארה"ב, תוך מתן זמן התארגנות ליצרנים שהביעו את מחויבותם להשקיע באמריקה ולהרחיב את הייצור המקומי שלהם."
יצרני הרכב מיהרו לברך על השינוי. "אנחנו מאמינים שהמנהיגות של הנשיא מסייעת ליצור תנאי תחרות הוגנים לחברות כמו ג'נרל מוטורס ומאפשרת לנו להשקיע עוד יותר בכלכלה האמריקאית," אמרה מרי ט. בארה, המנכ"לית של ג'נרל מוטורס, בהצהרה שפורסמה ביום שני. "אנו מעריכים את השיחות הפוריות עם הנשיא וממשלו ומצפים להמשיך לעבוד יחד"
אך למרות ההקלות המוצעות, המכסים עדיין יובילו לעלייה משמעותית במחירי מכוניות חדשות ומשומשות, שעלולה להגיע לאלפי דולרים לרכב. בנוסף, צפויה עלייה בעלויות התיקונים ובפרמיות הביטוח, דבר שיפגע בצרכן האמריקאי הממוצע.
לוטניק, שסייע ליצרני הרכב להשיג פטור משמעותי ממכסים כבר במרץ, הפך לדמות מפתח בממשל בכל הנוגע למתן הקלות לתעשיות שנפגעות מהמכסים החדשים שמטיל הנשיא.
יצרני הרכב מיהרו לברך על השינוי. "אנחנו מאמינים שהמנהיגות של הנשיא מסייעת ליצור תנאי תחרות הוגנים לחברות כמו ג'נרל מוטורס ומאפשרת לנו להשקיע עוד יותר בכלכלה האמריקאית," אמרה מרי ט. בארה, המנכ"לית של ג'נרל מוטורס, בהצהרה שפורסמה ביום שני. "אנו מעריכים את השיחות הפוריות עם הנשיא וממשלו ומצפים להמשיך לעבוד יחד."
מדיניות המכסים של טראמפ, שהחלה עם החזרתו לבית הלבן בינואר, כבר יצרה זעזועים משמעותיים בכלכלה האמריקאית והעולמית. המכסים נועדו להחזיר מקומות עבודה בתעשיית הרכב לאמריקה, לאחר עשורים של העברת ייצור למדינות בעלות עלויות עבודה נמוכות יותר. אולם, מומחים רבים מזהירים כי המחיר שישלמו הצרכנים האמריקאים עלול להיות גבוה מאוד.
תעשיית הרכב העולמית, שמהווה כיום מערכת מורכבת של שרשראות אספקה גלובליות, אינה יכולה להסתגל במהירות לשינויים כה דרמטיים. העברת קווי ייצור שלמים לארה"ב דורשת השקעות של מיליארדי דולרים ושנים של תכנון וביצוע. התעשייה מנסה להתמודד עם הזעזוע באמצעות לחץ על הממשל להאריך את תקופת ההסתגלות.
בינתיים, 12 מדינות בארה"ב כבר הגישו תביעה נגד מדיניות המכסים של טראמפ. התביעה, שהוגשה על ידי תובעים כלליים דמוקרטים, טוענת כי המכסים פגעו בכלכלות המדינות ובתושביהן. במקביל, תנועה צרכנית שהחלה ברשתות החברתיות מעודדת אמריקאים להימנע מקניות מיותרות כתגובה לאי-הוודאות שיוצרים המכסים.
צעדי ההקלה שהוכרזו מהווים רק התאמה מזערית במדיניות הכוללת של טראמפ, שממשיכה לדחוף למה שהוא מכנה "סחר הוגן", אך רבים רואים כמדיניות בדלנית העלולה לפגוע קשות בכלכלה האמריקאית וביחסיה המסחריים עם שותפות סחר מסורתיות.
המכסים על רכבים הם חלק ממדיניות רחבה יותר הכוללת מכסים על מוצרים סיניים בשיעור של עד 60%, מכסים של 25% על מתכות ממגוון מדינות, ושורה של איומי מכס על שותפות סחר אחרות. סין, מצדה, מסרבת להיכנס למשא ומתן עם הממשל, למרות טענות חוזרות ונשנות מצד וושינגטון כי השיחות בין המדינות נמשכות.
השאלה המרכזית שנותרת פתוחה היא האם המכסים החדשים ישיגו את מטרתם המוצהרת - יצירת מקומות עבודה חדשים בתעשיית הרכב האמריקאית - או שמא יובילו דווקא לירידה במכירות הכוללות, פיטורי עובדים והאטה כללית בענף. יצרני הרכב הגדולים אמנם מביעים תמיכה פומבית במדיניות הנשיא, אך מאחורי הקלעים מנהלים מאבק עיקש לריכוך התנאים, כפי שרואים בהקלות שהושגו.
בינתיים, צרכנים אמריקאים כבר מתחילים לחוש את ההשפעות הראשונות של המכסים, עם עלייה במחירי רכבים מיובאים ועיכובים באספקה. אנליסטים צופים כי ככל שהמכסים ימשיכו, ההשפעה תתרחב גם לרכבים המיוצרים בארה"ב, שכן רבים מהם תלויים בחלקים מיובאים.
"זהו רגע מכריע לתעשיית הרכב האמריקאית," אמר מומחה בכיר לענף הרכב שביקש להישאר בעילום שם. "יצרנים צריכים לקבל החלטות אסטרטגיות לטווח ארוך תחת תנאים של אי-ודאות קיצונית. התוצאה עלולה להיות התייקרות משמעותית במחירי הרכב והאטה בחדשנות, בדיוק כאשר התעשייה נמצאת בעיצומו של מעבר היסטורי לרכבים חשמליים."